Domovská stránka » Ethena: Nová generácia stablecoinov definuje výnos a bezpečnosť

Ethena: Nová generácia stablecoinov definuje výnos a bezpečnosť

od Lukáš Rezník

 

Ethena odhalená: Výzva pre status quo stablecoinov

Predstavenie Etheny na scéne digitálnych mien vyvoláva opätovné diskusie o životaschopnosti a bezpečnosti stablecoinov. Zaujímavosťou je, že hlavný stablecoin Etheny, USDe, ponúka momentálne výnosnosť stakingu až 27 %, čo vyvoláva spomienky na bývalý stablecoin Terra Luna a jeho následný pád.

Pozadie vzostupu Etheny a USDe

Trh bol niekedy svedkom dramatického vzostupu a pádu Terra Luna, keď jej trhová kapitalizácia klesla z takmer 41 miliárd dolárov na žalostných 200 miliónov dolárov v krátkom časovom období. Pád Terra Luna bol poznačený jej vysoko výnosným stablecoinom UST. Ethena však vstupuje na scénu s uistením, že nejde po tej istej ceste, ale naopak, disponuje robustnou stratégiou krytia.

USDe sa snaží navigovať v zložitom súlade medzi odolnosťou voči cenzúre a škálovateľnosťou – kompromise, ktorý dlho sužoval stablecoiny. Konkurenčné alternatívy ako USDC a USDT čelia potenciálnym problémom s cenzúrou, zatiaľ čo decentralizovanejšie možnosti ako DAI a FRAX stále udržiavajú väzby na tradičný finančný systém a ani tie nie sú voči podobným zásahom imúnne.

Ethenin USDe sa odchyľuje od tradície, pretože stablecoin sa škáluje efektívne bez závislosti na tradičných finančných inštitúciách, čím odrádza cenzúru a zároveň využíva „čiastočne decentralizovaný“ prístup závislý na kryptoekosystéme.

Rozbalenie mechaniky USDe

Unikátny prístup USDe zahŕňa stratégiu delta-neutral, ktorá má za cieľ ustanoviť konzistentné krytie záložným majetkom, čo v podstate eliminuje vystavenie cenovým výkyvom volatilných aktív. Používatelia prechádzajú procesmi KYC, aby mohli prispieť stETH a minovať USDe, pričom Ethena to vyvažuje vykonávaním short pozícií s ekvivalentnou hodnotou na centralizovaných burzách. Tento proces zaručuje:

  • Ak cena ETH zostane statická, krytie USDe prostredníctvom stETH sa udržuje.
  • Ak cena ETH stúpne, stETH získa na hodnote v rezervách Etheny.
  • Naopak, akýkoľvek pokles hodnoty ETH je kompenzovaný ziskom z krátkych pozícií.
  • Arbitrážeri pomáhajú udržiavať dolárovú väzbu USDe tým, že využívajú príležitosti na profitovanie z rozdielov medzi hodnotou USDe a stETH, čím posilňujú stabilitu.
  • Za staking USDe užívatelia dostávajú tokeny sUSDe a práve tento staking prináša pozoruhodný výnos 27,64 %.

Riešenie obáv a porovnanie s Lunou

Na USDe sa upriamuje zvýšená pozornosť vzhľadom na živý príklad osudu Luny. Avšak Ethenin USDe sa odlišuje od predchádzajúcich zlyhaní tým, že zabezpečuje, aby každý stakovaný dolár bol krytý hmatateľnými aktívami, čo v Lüne chýbalo. Navyše, výnosy USDe pramenia z inherentných výnosov stETH a priaznivých financovacích sadzieb, čo je v starkom kontraste s nepodporovaným modelom Luny.

Porovnateľne, USDe je o krok vpred oproti iným delta-neutrálnym stablecoinom. Využívaním objemu CEX – na rozdiel od predchodcov ako UXD a Lemma Finance – USDe dosahuje lepšie sadzby a škálovateľnosť.

Ethanina stratégia vyvoláva aj otázky ohľadom možného prechodu na negatívne financovanie. Ethena si však uvedomuje tieto prípadné udalosti a pripravila sa na ne vytvorením špeciálneho poistného fondu, ktorý má ochrániť stratégiu krytia pred prechodnými poklesmi trhu. Komplexné pochopenie stratégie a rizík spojených s USDe je podrobne rozpísané v dokumentácii Etheny.

Edgyho pohľad a budúcnosť Etheny

Samozrejme, Ethena nie je bez rizík, napriek tomu pútavá zložka kapitálu s VC firmami ako DragonFly a Binance Labs posilňuje vieru v jej potenciál rastu. Významní ovplyvňovitelia v kryptomenovej sfére, ako Cobie a Arthur Hayes, prispievajú k humbuku okolo Etheny.

Ethena, ktorá sa zameriava na značný trh – pripomínajúc vrchol Luny s viac ako 40 miliardami dolárov -, otvorene hovorí o svojich rizikách a aktívne sleduje stratégie na zmiernenie rizík. Pozoruhodné je, že do troch dní od svojho verejného debutu prekročila trhová kapitalizácia Etheny 350 miliónov dolárov.

V súčasnosti neexistujú žiadne obchodovateľné tokeny. Pre nadšencov hľadajúcich investovanie do kryptomien predstavuje príležitosť Etany program bodov, the Shard Campaign. Kampaň, podmienená dosiahnutím 1 miliardovej kapitalizácie USDe, je štruktúrovaná s epochami odmeňujúcimi rôznorodé aktivity, pričom sa spočiatku kladie dôraz na poskytovanie likvidity pre Curve USDe páry.

Neváhajte sa podeliť o svoje myšlienky a ďalšie otázky týkajúce sa vyhliadok USDe a strategických nuansí Etheny. Zapojme sa do diskusie o budúcnosti stablecoinov a ich mieste v našej rozširujúcej sa digitálnej ekonomike.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár