Domovská stránka » Preskúmanie ťažko kvantifikovatelnej oblasti adopcie Bitcoinu

Preskúmanie ťažko kvantifikovatelnej oblasti adopcie Bitcoinu

od Július Šimon

Dešifrovanie pseudonymnej siete používateľov Bitcoinu

Dizajn Bitcoinu od základu podporuje pseudonymity, kvôli čomu je hľadanie presného počtu používateľov podobné hľadaniu ihly v digitálnom senníku. Transakcie sú síce na blockchaine verejné, ale ich definitívne pripojenie k jednotlivcom alebo subjektom nie je jednoduché. Avšak spájaním dát z rôznych verejných prieskumov, vyhlásení spoločností a aktivity na burzových platformách sa zjavne ukazuje, že Bitcoin rezonuje s globálnym publikom v desiatkach miliónov.

Rast kryptomenových búrz a čo nám to hovorí

Nárast používateľskej základne platforiem ako Coinbase – poprednej americkej burzy a peňaženky pre Bitcoin – svedčí o rastúcej atraktivite Bitcoinu. S chvályhodnou reputáciou v oblasti bezpečnosti a dodržiavania predpisov naznačuje viac ako 30 miliónov používateľov Coinbase rozvíjajúcu sa komunitu nadšencov Bitcoinu. Na druhej strane zemegule hlási burza Binance so sídlom v Hongkongu približne 15 miliónov používateľov na svojej platforme. Obe tieto čísla poukazujú na významný nárast adopcie Bitcoinu.

Navyše, maklérska spoločnosť Etoro, ktorá umožňuje obchodovanie s Bitcoinom, zaznamenala od začlenenia Bitcoinu nárast používateľov. Hoci počet registrovaných používateľov na Etore dosiahol 12 miliónov, údaje od spoluzakladateľa a generálneho riaditeľa Yoniho Assiu naznačujú, že podstatná časť z nich sa aktívne zapája do obchodovania s kryptomenami.

Úloha bitcoinových bankomatov v adopcii

Bitcoin si získava viditeľnú podporu v podobe viac ako 6 000 bitcoinových bankomatov (BTM) rozmiestnených po celom svete, ktoré umožňujú pohodlný nákup Bitcoinu v hotovosti. Tieto BTM slúžia ako tichí, ale účinní indikátori spoločnosti, ktorá sa pomaly obracia smerom k normám digitálnych mien.

Prieskumy osvetľujúce používateľské zapojenie

V rokoch 2017 a 2019 spoločnosť Blockchain Capital uskutočnila prieskumy s cieľom zmerať oboznámenosť a vlastníctvo Bitcoinu medzi americkou populáciou. Z ich zistení vyplýva nárast z povedomia 77 % na 89 % a z vlastníctva 5 % na 11 % za dva roky. Tento rast súhlasí s pozorovaným nárastom používateľov na burzách ako Coinbase, čo podporuje argument pre multimiliónovú používateľskú základňu Bitcoinu len v USA.

Neuchopiteľná presná suma

Hľadanie konkrétneho počtu používateľov Bitcoinu môže navždy zostať neuchopiteľné, pretože aspekt súkromia Bitcoinu nie je nepredvídaným vedľajším účinkom, ale zámerným konštrukčným rozhodnutím. Zatiaľ čo niektoré spoločnosti v oblasti Bitcoinu môžu ponúknuť pohľad na počet používateľov a objem transakcií, agregované údaje potrebné pre komplexný prehľad zostávajú fragmentárne. Minuloročný výskumný projekt však predpokladal viac ako 13 miliónov vlastníkov Bitcoinu na celom svete – toto číslo je pravdepodobne len zlomkom skutočného počtu.

Bitcoin – viac než len mena

Je nepopierateľným faktom, že užitočnosť Bitcoinu presahuje jeho hodnotu ako meny. Podniky po celom svete si začínajú uvedomovať kúpnu silu prosperujúcej komunity Bitcoinu. Preto čoraz viac veľkých podnikov aj malých kamenných predajní uvažuje o Bitcoine ako o životaschopnom platobnom nástroji. Prijatím Bitcoinu získavajú prístup k rýchlo sa rozširujúcej demografickej skupine používateľov a vlastníkov digitálnych mien.

Zložité prepojenie používateľskej základne Bitcoinu sa síce možno len ťažko presne zmapovať, no signály sú jasné: Bitcoin je globálny fenomén s počtom používateľov šplhajúcim sa do miliónov. Či už ide o rastúcu klientelu burzových platforiem, šírenie bitcoinových bankomatov alebo vyššie percento vlastníkov Bitcoinu odhalené v prieskumoch, niet pochýb o tom, že sa kryptomena stáva neoddeliteľnou súčasťou finančného systému.

Pozývame vás, aby ste sa nižšie podelili o svoje myšlienky na trajektóriu adopcie Bitcoinu a jej vplyv na vývoj ceny Bitcoinu a transformáciu obchodu v budúcnosti.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár