Domovská stránka » SEC opätovne odkladá rozhodnutie o obchodovaní s opciami na spotové ETF na Bitcoin

SEC opätovne odkladá rozhodnutie o obchodovaní s opciami na spotové ETF na Bitcoin

od Lukáš Rezník

Regulačné váhanie: SEC pozastavuje schvaľovanie opcií na Bitcoin ETF

Schvaľovací proces pre obchodovanie s opciami na Bitcoin ETF v Spojených štátoch sa spomalil, pretože Komisia pre cenné papiere a burzu (SEC) prejavuje opatrnosť pri kroku, ktorý by mohol byť transformačným pre investičné produkty s kryptomenami. Keďže SEC posúva termín rozhodovania o niekoľkých žiadostiach, dôsledky pre trh sú predmetom značných špekulácií.

Predĺženie obdobia rozhodovania zo strany SEC vyvoláva otázky

Pri rozhodovaní o budúcnosti obchodovania s opciami spojenými so spotovými ETF na Bitcoin (ETF) sa SEC rozhodla využiť svoje regulačné právo na ďalšie diskusie. Pôvodne mala agentúra termín na rozhodnutie do 10. marca, no odvtedy tento termín predĺžila využitím 45-dňovej klauzuly o predĺžení, ktorá je súčasťou amerického zákona o cenných papieroch. Takže subjekty očakávajúce regulačné usmernenie si teraz musia ako ďalší míľnik poznačiť dátum 24. apríla.

Toto pozastavenie ovplyvňuje burzu Cboe a Medzinárodnú burzu cenných papierov v Miami v ich snahe zaviesť opcie naviazané na Bitcoin ETF. Okrem toho odklad SEC podobne ovplyvňuje aj petíciu Nasdaq na kótovanie opcií na trust iShares Bitcoin Trust (IBIT), ktorý spravuje finančný gigant BlackRock.

Koncept obchodovania s opciami v kryptopriestore nie je triviálny. Tieto deriváty majú moc zväčšiť trhové pozície obchodníkov, umožňujúc im kalkulácie a stávky na budúce cenové pohyby Bitcoinu s nižším kapitálovým výdajom, ako je priamy nákup digitálneho aktíva. Napríklad stávka na nárast ceny zahŕňa nákup nákupnej opcie a potenciálny zisk, ak hodnota Bitcoinu v rámci časového rámca opcie vzrastie.

Michael Sonnenshein, generálny riaditeľ spoločnosti Grayscale, hlasno presadzuje schválenie opcií na Bitcoin ETF a zdôrazňuje ich úlohu pri podpore dynamického a robustného trhu.

Prilákanie nových investorov prostredníctvom opcií na Bitcoin ETF

Odborní analytici ako Dave Nadig zo spoločnosti VettaFi predpokladajú, že tieto deriváty nielenže vzbudia záujem hedžových fondov, ale aj povzbudia ich aktívnu účasť – hráčov, ktorí sa možno predtým kryptosektoru vyhýbali. Schválenie desiatich spotových Bitcoin ETF 11. januára a následná akumulácia aktív – bez ponuky spoločnosti Grayscale – túto predpoveď podporili, pričom tieto fondy k začiatku marca spravovali majetok v hodnote približne 25,87 miliardy USD.

Okrem Bitcoinu má SEC na stole aj hodnotenie siedmich spotových Ether ETF. Špekuluje sa, že regulátor by mohol svoje rozhodnutie o týchto ETF zosúladiť s blížiacim sa termínom 23. mája týkajúcim sa žiadosti spoločnosti VanEck.

Rastúci záujem o pákové Bitcoin ETF viedol zo strany SEC k zváženiu niekoľkých návrhov, a to od spoločností Direxion, ProShares a REX Shares na viaceré pákové a inverzné fondy.

Komisárka Hester Peirceová nedávno kritizovala súčasný postoj SEC v režime „iba presadzovanie“ v súvislosti s regulačným rámcom pre kryptomeny. Zdôraznila naliehavosť a preferenciu vopred stanovených pravidiel, ktoré by viedli k dobrému správaniu v odvetví, pričom tento prístup považuje za oveľa lepší ako postupné vymáhanie práva.

 

Výzva na jasnosť a reguláciu na trhoch s kryptomenami

Pripomienky Peirceovej vrhajú svetlo na širšiu obavu: hlasné volanie po jasnej regulácii v rámci prudko sa rozvíjajúceho priestoru kryptomeny. Vzhľadom na to, že sa predpokladá, že jasné pravidlá účinnejšie odradia nekalé praktiky a zároveň poskytnú pevný základ pre správanie v súlade s predpismi, súčasná situácia zdôrazňuje významnú regulačnú výzvu.

Táto diskusia otvára priestor pre čitateľov, aby premýšľali o dôsledkoch váhania SEC. Čo môže signalizovať dodatočné obdobie preskúmania o konečnom stanovisku SEC a ako by to mohlo ovplyvniť investovanie do kryptomien? Nabádame vás, aby ste sa podelili o svoje myšlienky na vývoj obchodovania s opciami na Bitcoin ETF a regulačný prístup SEC.

 

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár