Domovská stránka » Americkí senátori vyzývajú SEC na obmedzenie schvaľovania krypto ETF z dôvodu rizík

Americkí senátori vyzývajú SEC na obmedzenie schvaľovania krypto ETF z dôvodu rizík

od Július Šimon

Senatori USA žiadajú od SEC zdržanlivosť pri schvaľovaní kryptomenových ETF kvôli rizikám

Dvaja americkí senátori sa postavili proti schvaľovaniu nových fondov obchodovaných na burze (ETF) kryptomien. Argumentom je, že tieto finančné produkty môžu vystaviť bežných investorov značným rizikám. Senátori Jack Reed a Laphonza Butler vyzývajú Garyho Genslera, predsedu Komisie pre cenné papiere a burzy (SEC), aby postupoval opatrne a aby sa pozastavilo ďalšie vytváranie kryptomenových ETF. Senátori zdôrazňujú obavy týkajúce sa potenciálu podvodov a manipulácií na trhoch, ktorým často chýba hĺbka.

Skúmanie rizík s ohľadom na ochranu retailových investorov

Reed a Butler konkrétne poukázali na to, že novšie a menej známe kryptomeny sú oveľa náchylnejšie na neprimerané praktiky, ako sú schémy pump-and-dump. Zdôraznili, že hoci trh s Bitcoinom preukázal zraniteľnosť, je aspoň etablovanejší a podlieha prísnejšej kontrole v porovnaní s altcoinmi. Ich list uvádza, že v prípadoch, keď ETF odkazuje na kryptomeny s obmedzenou obchodnou aktivitou alebo na tie, ktoré sú obzvlášť náchylné na manipulačné taktiky, riziko pre jednotlivých investorov môže byť značné.

Senátori sa navyše domnievajú, že schválenie Bitcoin ETF by nemalo vytvárať precedens, ktorý by automaticky otváral dvere pre vlastné ETF aj iným kryptomenám.

Legislatívne úsilie o obmedzenie rizík kryptomeny

Angažovanie Reeda a Butlera v regulácii kryptomeny nie je ničím novým. Obaja už predtým podporili legislatívu zameranú na prísnejšiu reguláciu digitálnych aktív. Napríklad Butler podporil zákon o praní špinavých peňazí z digitálnych aktív senátorky Elizabeth Warrenovej, zatiaľ čo Reed sponzoroval zákon zameraný na prísnejšie opatrenia KYC (Know Your Customer) a AML (Anti-Money Laundering) pre decentralizované financie (DeFi).

Tento odpor prichádza v čase všeobecného sprísňovania regulácie a môže signalizovať prísnejšiu kontrolu produktov Bitcoin ETF, odporúčajúcu zvýšený regulačný dohľad nad maklérskymi spoločnosťami a poradcami v súvislosti s takýmito ETF.

Nálada na trhu a výhľad schválení

Súčasná situácia pre schválenie Ethereum ETF sa zdá byť neistá. Analytici trhu citujú takýto list ako dôkaz narastajúceho politického protiprúdu voči masovému prijatiu kryptomien. Schválenie spotového Ethereum ETF zo strany SEC, ktoré sa kedysi považovalo za pravdepodobnejšie, je teraz pozorovateľmi v rámci odvetvia považované za menej pravdepodobné.

Navyše úspech Bitcoin ETF, ktorý si získal značnú pozornosť vo finančnom sektore, zdá sa rozprúdil ďalšiu diskusiu na Kapitole. S výrazne zníženými šancami na schválenie zainteresované strany skúmajú kroky SEC a zjavné váhanie spolupracovať s potenciálnymi poskytovateľmi fondov – čo sa často považuje za neblahé signály pre rýchle regulačné schválenie.

Opatrnosť uprostred rýchleho vývoja kryptomien

Svet kryptomien sa naďalej vyvíja závratnou rýchlosťou a regulačné orgány sú vyzývané, aby pri schvaľovaní nových investičných nástrojov, ako sú kryptomenové ETF, trochu spomalili. Senátori Reed a Butler predstavujú čoraz silnejší názor, ktorý zdôrazňuje dôležitosť ochrany investorov pred často neprehľadnými a volatilnými trhmi s kryptomenami.

Tento opatrný postoj odráža delikátnu rovnováhu, ktorú musia regulátori udržiavať pri navigácii v rozvíjajúcom sa priestore digitálnych aktív. Ich cieľom je chrániť retailových investorov pred potenciálnymi podvodmi a manipuláciami, pričom zároveň umožňujú inováciu a rast v tomto odvetví.

Ovplyvní zdržanlivosť pri schvaľovaní kryptomenových ETF rast trhovej kapitalizácie kryptomien? Mnoho ľudí sa domnieva, že ETF by mohli kryptomeny sprístupniť širšiemu publiku a viesť tak k rastu ich ceny. Iní sa však obávajú, že regulácia by mohla mať opačný efekt. Aké sú vaše myšlienky na túto problematiku? Podeľte sa o ne v komentároch nižšie.

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár