Domovská stránka » Európsky trh s kryptomenami prekvitá uprostred globálnych regulačných zmien

Európsky trh s kryptomenami prekvitá uprostred globálnych regulačných zmien

od Július Šimon

Európska krypto-ekonomika naberá na obrátkach

Dynamika globálnej kryptomeny prechádza dramatickými zmenami a Európa si v priestore digitálnych aktív vybojovala významné miesto. Európsky trh s kryptomenami prudko vzrástol a púta pozornosť obchodníkov a investorov po celom svete. Tento rast je do značnej miery spôsobený rôznymi faktormi, vrátane zmien v regulácii, zvýšenej likvidity a inovatívnych finančných nástrojov šitých na mieru regiónu.

Pozadí expanzie európskych kryptomeniem

O vzostupe európskeho trhu s kryptomenami sa nedá diskutovať bez toho, aby sme si uvedomili obmedzenia, ktoré sa sprísňujú v oblasti Ázie a Pacifiku. Keďže Ázia čelí vážnym represáliám voči kryptomenám a USA zavádzajú prísne regulačné opatrenia, európska sféra digitálnych aktív sa do značnej miery dokázala vyhnúť pozornosti a potichu budovať robustnú infraštruktúru pre obchodovanie a investovanie do kryptomeny.

Euro je teraz najobchodovanejšou fiat menou v spotových krypto transakciách, hneď za americkým dolárom. Európski investori sa zamerali na decentralizované financie (DeFi), sektor umožňujúci transakcie bez tradičných sprostredníkov, čím posilňujú piliere trhu. Tento posun ďalej podporuje citeľný pokles objemov obchodovania v Ázii kvôli zákazom obchodovania a ťažby kryptomeny v krajinách ako Čína.

Podstatná časť tohto rastu sa dá pripísať inštitucionálnym vkladom, pričom 24 % objemu futures kontraktov na Bitcoin a Ether v CME Group sa obchoduje z regiónu EMEA (Európa, Blízky východ a Afrika). Eurové kryptomeny sa preto stali veľmi žiadanými, čo je trend spôsobený nedávnymi fluktuáciami výmenného kurzu eura a parity s americkým dolárom, čím sa spotové trhy založené na BTCUSD stávajú menej dostupnými pre tých, ktorí majú financie v eurách.

Navyše, očakávané spustenie kontraktov na mikro bitcoiny a mikro ether denominované v eurách spoločnosťou CME Group 18. marca je významným krokom na podporu inštitucionálnej účasti na európskom trhu s kryptomenami. Ponúkaním kontraktov, ktoré budú vyrovnané v hotovosti a maržou v eurách, s veľkosťou 0,1 Bitcoinu a 0,1 Etheru, tieto nástroje poskytnú investorom jemnejšiu kontrolu nad ich kryptomenovými portfóliami a zvýšenú kapitálovú efektivitu prostredníctvom potenciálneho vyrovnania marží.

Navigácia v európskych vodách likvidity a regulácie

Likvidita zostáva základným kameňom pre inštitucionálne investície. Európske trhy profitovali z množstva krypto ETF, ETN, derivátov a rastúceho výberu obchodných platforiem. Posledné roky boli tiež svedkami posilnenia infraštruktúry búrz vďaka významným kolám financovania a globálnym burzám rozširujúcim svoju európsku pôsobnosť.

Napriek tomu región pociťoval absenciu centrálneho centra pre objavovanie cien futures kontraktov a významného EUR likvidného poolu, ktorý by mohol harmonizovať s európskymi investičnými produktmi. Nedávne schválenie Nariadenia o trhoch s kryptoaktívami (MiCA) Európskou úniou by malo do polovice roku 2024 vytvoriť jednotný regulačný rámec pre všetky krajiny EÚ, čím sa podporí stabilnejšie a transparentnejšie prostredie pre krypto aktivity.

 

Euro-denominované krypto futures: Nová éra obchodovania

S pokračujúcim rozmachom Európy v oblasti kryptomeny sa čoraz viac ukazuje dôležitosť nástrojov na riadenie rizík zameraných na euro. Očakávané euro-denominované futures kontrakty na Bitcoin a Ether, navrhnuté tak, aby kopírovali svoje ekvivalenty v amerických dolároch, doplnia súbor nástrojov určených na presné zaistenie rizika spojeného s kryptomenami.

Zavedenie týchto kontraktov svedčí o rastúcom dopyte po regionalizovaných produktoch šitých na mieru špecifickým potrebám európskeho trhu. Tieto nástroje, podložené konečnou vyrovnávacou hodnotou viazanou na referenčné sadzby CME CF Bitcoin-Euro a CME CF Ether-Euro, budú založené na transparentnom a replikovateľnom cenovom rámci založenom na skutočnom obchodnom obehu na popredných kryptoburzách.

Tento zásadný vývoj zdôrazňuje Európske odhodlanie podporovať zrelé, likvidné a priaznivé obchodné prostredie pre kryptomeny, čím si upevňuje svoju pozíciu kľúčového hráča v globálnej aréne digitálnych aktív.

Zapojte sa do diskusie o rýchlo sa meniacej kryptografickej krajine v Európe zdieľaním svojich myšlienok v komentároch nižšie. Sú tieto nové finančné nástroje predzvesťou širokého inštitucionálneho prijatia, alebo budú regulačné prekážky predstavovať nepredvídané výzvy? Vaše postrehy sú cenné pre túto prebiehajúcu diskusiu.

 

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár