Domovská stránka » Európa sa stáva priekopníkom v dohľade nad umelou inteligenciou (AI), keďže sa regulačné prostredie pre kryptomeny na celom svete vyvíja.

Európa sa stáva priekopníkom v dohľade nad umelou inteligenciou (AI), keďže sa regulačné prostredie pre kryptomeny na celom svete vyvíja.

od Július Šimon

Prelomová legislatíva v oblasti umelej inteligencie transformuje európsku technologickú krajinu

S rastúcou digitálnou inováciou urobil Európsky parlament rozhodujúci krok v budovaní budúcnosti umelej inteligencie (AI) schválením zákona o umelej inteligencii EÚ. Tento zákon, považovaný za jeden z priekopníckych regulačných rámcov na svete, rozdeľuje modely strojového učenia do štyroch kategórií rizika, pričom tie, ktoré sa považujú za vysoko rizikové, podliehajú prísnym predpisom. Patrí sem využitie umelej inteligencie v kritickej infraštruktúre, vzdelávaní, bezpečnosti výrobkov, verejných službách, presadzovaní práva a iných oblastiach nevyhnutných pre hladké fungovanie spoločnosti. Druhé hlasovanie je naplánované na apríl, pričom zverejnenie zákona o umelej inteligencii EÚ v Úradnom vestníku Európskej únie sa očakáva v máji.

Navigácia v rizikách špičkových aplikácií umelej inteligencie

Podľa novej legislatívy EÚ budú vysoko rizikové aplikácie umelej inteligencie podliehať prísnym pravidlám na ochranu základných práv a demokratických procesov. Zákon zohľadňuje vplyv na rôzne stránky života, od migrácie a kontroly hraníc až po výkon spravodlivosti. Tento priekopnícky regulačný krok je súčasťou širšieho globálneho trendu smerujúceho k tomu, aby sa umelá inteligencia vyvíjala a používala zodpovedne, pričom sa snaží o rovnováhu medzi inováciou, etickými úvahami a blahobytom spoločnosti.

Kryptopriestor čelí sprísnenému dohľadu, keďže zasahujú regulačné orgány

Súbežne s krokmi EÚ na reguláciu umelej inteligencie aj finančné regulačné orgány v regióne tlačia na zlepšenie smerníc v rámci nariadenia o trhoch s kryptoaktívami (MiCA). Primárnym zameraním je dohľad nad vydavateľmi stablecoinov, čoho dôkazom je zverejnenie Regulačných technických štandardov (RTS) Európskym bankovým orgánom. Tieto štandardy stanovujú účinné postupy pre riešenie sťažností držiteľov tokenov s odkazom na aktíva (ART), s cieľom udržať transparentnosť a férovosť na kryptotrhu.

Spojené štáty sa zameriavajú na ťažbu kryptomeny navrhovanými daňovýmy zmenami

Medzitým Spojené štáty nezaostávajú v snahe regulovať rozvíjajúci sa kryptopriemysel. Prezident Joe Biden navrhol fázovaný daňový plán zameraný na ťažobcov kryptomeny, ktorý by od roku 2025 potenciálne zaviedol 30-percentnú daň z elektriny, ktorú tieto subjekty využívajú. Táto iniciatíva by si vyžiadala, aby ťažobné spoločnosti kryptomeny zverejnili podrobné informácie o svojej spotrebe elektriny, pričom daň by sa postupne zavádzala počas troch rokov.

Tieto regulačné novinky poukazujú na rastúce uznanie úlohy kryptomeny v globálnom hospodárstve a spoločné úsilie o vytvorenie rámcov, ktoré ochránia spotrebiteľov a zároveň umožnia tomuto odvetviu zodpovedne prosperovať.

Medzinárodné regulácie kryptomeny čelia výzvam v súvislosti s požiadavkami trhu

Globálny rozsah prevádzky kryptomeny viedol k zložitým interakciám s miestnymi zákonmi, ako to dokazujú nedávne udalosti v Nigérii. Nigérijské orgány naliehali na burzu Binance, aby zverejnila informácie o svojich 100 najväčších používateľoch. Tlak vlády prichádza uprostred širšieho zásahu voči burze, čo viedlo k zadržaniu dvoch vedúcich pracovníkov Binance a pozastaveniu transakcií v nairách na platforme.

Posilnenie zákonov na podporu digitálnej ekonomiky v Dubaji

Súbežne s vývojom globálnych právnych predpisov týkajúcich sa digitálnych aktív Dubajské medzinárodné finančné centrum (DIFC) prijalo komplexné právne predpisy v oblasti digitálnych aktív. DIFC, špeciálna ekonomická zóna s vlastným právnym rámcom, zaviedla zákon o digitálnych aktívach, ktorým sa revidujú rôzne predchádzajúce zákony s cieľom prispôsobiť sa novej digitálnej ekonomike. Tieto zmeny majú za cieľ vytvoriť právne prostredie, ktoré elektronické záznamy stavia na roveň papierovým záznamom, čím umožňujú bezproblémové digitálne transakcie.

V rámci úsilia o účinnú reguláciu digitálnych aktív politici na celom svete neustále prehodnocujú a aktualizujú svoje legislatívne prístupy, aby držali krok s rýchlo sa rozvíjajúcimi technológiami.

 

Politické postoje k schvaľovaniu krypto ETF sa líšia

V oblasti investičných produktov debata o fondoch obchodovaných na burze kryptomien (ETF) naďalej vyvoláva kontroverzie medzi zákonodarcami. Zatiaľ čo niektorí regulátori sa snažia vytvoriť priaznivé prostredie pre schvaľovanie krypto ETF, senátori Demokratickej strany Jack Reed a Laphonza Butler vyjadrili výhrady. Naliehajú na Komisiu pre cenné papiere a burzu Spojených štátov (SEC), aby postupovala opatrne pri schvaľovaní ďalších ETF, pričom zdôrazňujú obavy z manipulácie trhu a podvodov, najmä na trhoch s nízkym objemom obchodov s menšími kryptomenami.

Diskusia okolo schvaľovania krypto ETF je dôkazom komplexného vzájomného pôsobenia inovácií, ochrany investorov a stability trhu.

Pozývame čitateľov, aby sa podelili o svoje názory na budúcnosť krypto ETF vzhľadom na tieto politické a regulačné obavy, ako aj o vplyv, ktorý by to mohlo mať na ceny kryptomien.

 

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár