Domovská stránka » Zmeny v regulácii EÚ ovplyvňujú stablecoiny: Tether (USDT) už nie je dostupný na niektorých platformách EÚ

Zmeny v regulácii EÚ ovplyvňujú stablecoiny: Tether (USDT) už nie je dostupný na niektorých platformách EÚ

od Július Šimon

Úprava regulačného prostredia EÚ ovplyvňuje trh so stablecoinami

V kroku signalizujúcom sprísňovanie regulačného prostredia v Európskej únii sa kryptomenová burza OKX rozhodla zrušiť obchodovanie párov s Tetherovým stablecoinom USDT pre svojich klientov v EÚ. Toto opatrenie je v súlade s blížiacimi sa reguláciami Európskej únie, ktoré budú od emitentov stablecoinov vyžadovať licenciu ako od inštitúcií elektronických peňazí. Tento vývoj predznamenáva významný posun v oblasti prevádzkovania kryptomenových služieb v regióne.

Zrušenie obchodovania s USDT na OKX pre užívateľov z EÚ

OKX, významná kryptomenová burza, nedávno pre portál CoinDesk potvrdila zastavenie obchodovania párov s Tetherovým USDT pre používateľov z Európskej únie a Európskeho hospodárskeho priestoru. Platforma teraz ponúka spotové obchodovanie iba s pármi USDC a EUR, pričom jasne ukazuje na zmenu obmedzujúcu transakcie s USDT iba na tie s USDC a eurom. Toto rozhodnutie je reakciou na potrebu dodržiavať predpisy a zlepšiť bezpečnostný rámec burzy.

Hovorca spoločnosti OKX uviedol, že toto rozhodnutie je súčasťou strategickej zmeny smerom k podpore likvidity v eurách s ambíciou stať sa lídrom v spotovom obchode medzi EUR a kryptomenami v regióne. Aj keď bol USDT od Tetheru zrušený v niektorých obchodných pároch, hovorca objasnil, že používatelia z EHP sa stále môžu na platforme OKX zaoberať vkladaním, výberom a OTC obchodovaním s USDT.

Tether, ústredná postava tejto aktualizácie, zatiaľ nevydal žiadne vyhlásenie týkajúce sa zrušenia obchodovania s jeho stablecoinom na burze.

Prísny prístup EÚ k regulácii kryptomien

Zrušenie obchodovania by mohlo byť predzvesťou prísnejších regulačných opatrení voči stablecoinom, najmä keď sa EÚ chystá zaviesť svoj regulačný rámec MiCA (Markets in Crypto-Assets). Podľa týchto nových pravidiel budú musieť poskytovatelia stablecoinov fungovať ako licencované inštitúcie elektronických peňazí, ako vysvetlil Jón Egilsson, spoluzakladateľ a predseda spoločnosti Monerium. To naznačuje, že mnohé stablecoiny momentálne dostupné v Európe by mohli byť nekompatibilné s novými reguláciami.

V reakcii na očakávané regulácie spoločnosť Circle, známa vydávaním stablecoinu USDC, podnikla strategické kroky a získala podmienečnú registráciu na služby s digitálnymi aktívami vo Francúzsku a usiluje sa o licenciu inštitúcie elektronických peňazí v EÚ.

Táto situácia zdôrazňuje rozvíjajúce sa regulačné prostredie naprieč celým kontinentom, kde poskytovatelia služieb s digitálnymi aktívami upravujú svoje ponuky tak, aby boli v súlade s nadchádzajúcimi právnymi rámcami. Vplyv takejto regulačnej dynamiky je ďalekosiahly a môže ovplyvniť obeh a využitie stablecoinov, ako sú USDT a USDC, v rámci rozvíjajúcej sa kryptoekonomiky EÚ.

Investovanie do kryptomien je vzrušujúca oblasť s veľkým potenciálom, ale aj s rizikami. Regulácia kryptomien je stále vo vývoji a nedávne zmeny v EÚ týkajúce sa stablecoinov sú dôležitým vývojom, ktorý by investori mali sledovať.

Vaše postrehy sú pre nás cenné a nabádame vás, aby ste sa o ne podelili nižšie.

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár