Domovská stránka » Postoj SEC k ETF na Ethereum a spotové obchodovanie v kontexte regulačného dohľadu

Postoj SEC k ETF na Ethereum a spotové obchodovanie v kontexte regulačného dohľadu

od Lukáš Rezník

Zložitý tanec SEC s návrhmi Etherea a ETF

V neustále sa meniacej právnej krajine kryptomien sa Komisia pre cenné papiere a burzy Spojených štátov (SEC) stala ústrednou postavou pri určovaní budúceho smeru obchodných nástrojov s kryptomenami, ako sú fondy obchodované na burze (ETF). Zvýšená pozornosť venovaná Ethereu a súvisiacim aktivitám nadácie vyvolala zdvihnuté obočia a špekulácie medzi odborníkmi z odvetvia aj zákonodarcami.

Preskúmanie Ethereua: Strategické dôsledky a tlak zo Senátu

Objavenie sa správ o vyšetrovaní Etherea a Ethereum Foundation zo strany SEC vyvolalo diskusiu o potenciálnych dôvodoch. Scott Johnsson, právnik z oblasti financií a generálny partner spoločnosti Van Buren Capital, navrhol pohľady na motivácie SEC.

Jeden z uhlov pohľadu naznačuje, že toto vyšetrovanie slúži na uspokojenie kritikov v politickej sfére. Senátori Jack Reed a Laphonza Butler spolu s hlasnou senátorkou Elizabeth Warrenovou vyzvali predsedu SEC Garyho Genslera, aby preukázal opatrnosť pri schvaľovaní akýchkoľvek ďalších spotových krypto ETF. Vyšetrovanie SEC by mohlo predstavovať snahu uspokojiť takéto výzvy na prísny regulačný prístup.

Námietka na neprepojenosť a schválenie ETF

Ďalší čoraz populárnejší pohľad zahŕňa podozrenie na stratégiu SEC obísť schválenie spotových Ether ETF prostredníctvom toho, čo Johnsson opisuje ako „námietku na neprepojenosť“. Podstata tohto argumentu sa týka rozporu medzi dynamikou cien na spotových trhoch a trhoch s futures. Toto porovnanie SEC historicky využívala pri hodnotení krypto ETP (produkty sledované na burze).

Tento postoj však môže strácať pôdu pod nohami, vzhľadom na nedávne analýzy naznačujúce posilňujúce sa spojenie medzi cenami futures a spotových trhov. Toto neustále zlepšovanie znižuje účinnosť argumentu o prepojenosti v priebehu času, čo zdôrazňuje potenciálnu potrebu SEC nájsť alternatívny dôvod.

Právna stratégia SEC a zachovanie konzistentnosti

Pôsobenie SEC v tomto priestore sa netýka len ETF, ale siaha na právne kroky zamerané na prominentné obchodné platformy, ako sú Coinbase a Binance. Obvinenia z júna 2023 sa týkali týchto subjektov, ktoré údajne ponúkali neregistrované cenné papiere. Zoznam obsahoval 19 tokenov – zaujímavosťou je, že Ethereum bolo z tohto zoznamu vynechané. Tento detail zosilňuje záujem o presný pohľad SEC na klasifikáciu Etherea.

Odpovede predsedu SEC Genslera nijako neprispeli k objasneniu ich postoja, pričom v prípade priamych otázok týkajúcich sa stavu Etherea ako cenného papiera pretrváva závoj nejasnosti. Johnsson tvrdí, že neistý prístup, ktorý zdôrazňuje prebiehajúce vyšetrovanie namiesto rozhodného súdneho opatrenia, by mohol naznačovať jemnejší, ale strategický spôsob ovplyvňovania.

 

Vyvažovanie argumentov a reakcie odvetvia

Nedávne vyšetrovania zo strany SEC nezostali bez reakcie odvetvia kryptomien. Hlavný právny pracovník spoločnosti Coinbase, Paul Grewal, zdôraznil, že neexistujú žiadne vážne dôvody na zamietnutie návrhov na ETF viazané na Ethereum (ETH). Takéto zamietnutia by výrazne kontrastovali s predchádzajúcimi regulačnými signálmi akceptácie, čo naznačuje, že ak SEC naozaj plánuje odmietnuť tieto návrhy, je na nich, aby vymysleli nový dôvod na zamietnutie.

Navyše, komentár amerického kongresmana Patricka McHenryho zvýrazňuje napätie medzi iniciatívami SEC a jej zákonodarnou mocou. McHenry tvrdí, že pôsobnosť SEC by mala byť ohraničená mandátom Kongresu, a nie ad-hoc rozširovaním jurisdikcie.

Zatiaľ čo kryptomenová komunita pozoruje tento regulačný tanec, zostáva otázka: Zvolí si SEC tvrdý prístup k Ethereu, alebo zvíťazí rozum? Pozorovatelia s napätím očakávajú, ako sa rozpletie táto komplexná interakcia medzi reguláciou, dynamikou trhu kryptomien a technologickým vývojom. Pozývame vás, aby ste sa podelili o svoje myšlienky a zapojili sa do diskusie nižšie o krokoch SEC voči Ethereu a o dôsledkoch pre budúcnosť spotových ETF v oblasti kryptomien.

 

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár