Domovská stránka » Kryptomeny v centre pozornosti: Nárast popularity bitcoinových ETF a ETP v investičnom prostredí

Kryptomeny v centre pozornosti: Nárast popularity bitcoinových ETF a ETP v investičnom prostredí

od Lukáš Rezník

Vzostup bitcoinových ETF a ETP

Svet investícií do kryptomeny zaznamenal významný posun s príchodom bitcoinových ETF (fondov obchodovaných na burze). Tieto fondy pútajú veľkú pozornosť, najmä v Spojených štátoch, kde od schválenia „spotových“ bitcoinových ETF americkou Komisiou pre cenné papiere a burzy (SEC) priťahujú značnú pozornosť investorov. Tieto finančné nástroje priamo držia samotnú kryptomenu a ponúkajú alternatívu k futures kontraktom.

Rekordný rok pre investície do Bitcoinu

Od januárového schválenia prvého bitcoinového ETF vznikla vlna podobných produktov od významných spoločností ako BlackRock, Fidelity, WisdomTree a VanEck. Tieto fondy spolu do 5. marca nazbierali pôsobivých 48 miliárd USD v spravovaných aktívach. Tento nárast je čiastočne spôsobený aj rastúcou cenou Bitcoinu, keďže investori sa snažia využiť dynamický trh s kryptomenami.

Ďalší míľnik pre kryptomeny

Pozornosť sa teraz upriamuje na ďalší potenciálny míľnik stanovený na máj, kedy sa očakáva rozhodnutie SEC o schválení „spot“ etereum produktu. Takýto krok by mohol ešte viac posilniť pozíciu kryptomeny v hlavnom investičnom prúde. Frank Koudelka, odborník na ETF služby v spoločnosti State Street, verí, že by to mohlo podnietiť ešte väčší záujem správcov aktív a vznik nových fondov zameriavajúcich sa na širšie spektrum digitálnych mien.

Európska scéna investícií do kryptomeny

Na druhej strane Atlantiku Európa v auguste minulého roku zaviedla svoj prvý „spotový“ bitcoinový ETF spoločnosťou Jacobi Asset Management. Avšak pre európskych retailových investorov platia obmedzenia, pretože tento ETF nie je pre nich dostupný. Musel prijať štruktúru alternatívneho investičného fondu a obísť tak štandardný formát UCITS, ktorý kvôli regulačným obmedzeniam nie je kompatibilný s držaním kryptomeny. Napriek tomu sa európski správcovia aktív nezdráhali ponúkať s kryptomenou súvisiace produkty obchodované na burze (ETP), ktoré do konca februára získali 12 miliárd USD v aktívach.

ETP ponúkajúce podobný investičný zážitok

Michael Delew z WisdomTree Europe zdôrazňuje, že ETP, hoci sú technicky dlhovými nástrojmi, poskytujú zážitok podobný tradičným fondom. Zachovávajú transparentnosť, majú ochranu investorov a zahŕňajú nezávislého správcu, ktorý chráni práva na aktíva a záujmy investorov. Tieto nástroje, či už americké ETF alebo európske ETP, sú navrhnuté tak, aby ponúkali flexibilnú a transparentnú reprezentáciu podkladového aktíva, ktoré zosobňujú.

Rast retailových investícií a transakcií v naturáliách

V Európe boli ETP kedysi doménou inštitucionálnych investorov, ale teraz pozorujeme tendenciu emitentov ETP hľadať schválenia pre retailové investície. V USA musia bitcoinové ETF spracovávať transakcie v hotovosti za akcie, zatiaľ čo európske krypto ETP profitujú z transakcií v naturáliách, pri ktorých sa aktíva vymieňajú priamo za akcie, čo vedie k vyššej efektivite, nižším obchodným rozdielom a potenciálne lepšej bezpečnosti a nákladovej efektívnosti pre investora.

 

Marketingové výzvy a príležitosti

Napriek sľubnému vývoju a rastu investícií do kryptomeny prináša marketing týchto produktov aj svoje vlastné výzvy. Martijn Rozemuller, generálny riaditeľ spoločnosti VanEck Europe, poznamenáva, že hoci je distribúcia krypto ETP v EÚ relatívne bezproblémová, v niektorých regiónoch, ako je Spojené kráľovstvo a Belgicko, vznikajú komplikácie. Napriek tomu existujú príležitosti na rast na trhoch ako Ázia a Stredný východ, a to aj napriek zložitým miestnym reguláciám.

Skepticizmus sprevádza rast

Hoci aktíva európskych ETP naviazaných na kryptomeny od konca roka 2022 zaznamenali 300-percentný nárast, v niektorých kruhoch stále panuje skepsa. Nedávny blogový príspevok na webovej stránke Európskej centrálnej banky zdôraznil presvedčenie, že Bitcoin nie je vhodný ako platobný prostriedok ani ako investičný nástroj. Tento postoj naznačuje opatrnosť niektorých finančných orgánov, čo je v starkom kontraste s proaktívnym prístupom SEC (Komisie pre cenné papiere a burzy) v USA.

Vaše myšlienky a postrehy k neustále sa meniacemu prostrediu investícií do kryptomien, konkrétne s ohľadom na bitcoinové ETF a ETP, sú pre nás cenné. Podeľte sa o svoje názory v komentároch nižšie.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár