Domovská stránka » Portugalský dozorný orgán pre ochranu údajov pozastavil zber biometrických údajov spoločnosťou Worldcoin pre obavy o súkromie

Portugalský dozorný orgán pre ochranu údajov pozastavil zber biometrických údajov spoločnosťou Worldcoin pre obavy o súkromie

od Július Šimon

Portugalský regulátor podniká kroky proti Worldcoinu

Portugalská komisia CNPD, ktorá dohliada na ochranu údajov, výrazne zasiahla proti zberu biometrických údajov firmou Worldcoin. Táto akcia zastavuje používanie zariadení Orb tejto firmy na skenovanie dúhoviek občanov po celej krajine. Toto preventívne opatrenie prichádza v čase, keď prebieha vyšetrovanie postupov tejto firmy. Vyšetrovanie sa začalo z obáv o legálnosť a možné narušenie súkromia pri zbieraní údajov touto firmou, najmä pokiaľ ide o neplnoleté osoby.

Priorita ochrana občanov a maloletých

Naliehavý zásah CNPD prišiel po niekoľkých správach o neoprávnenom zbere biometrických údajov od maloletých. Vzhľadom na možné porušenia všeobecného nariadenia o ochrane údajov (GDPR) a súvisiace vysoké riziko pre základné práva jednotlivcov, portugalský regulátor považoval za nevyhnutné okamžite zakročiť. Tieto kroky majú zabrániť vážnej a potenciálne nezvratnej ujme dotknutých strán.

Predsedníčka CNPD Paula Meira Lourençová zdôraznila nevyhnutnosť týchto opatrení ako životne dôležitých pre ochranu verejného záujmu a základných práv maloletých. Pozornosť k detailom a rýchlosť reakcie zo strany CNPD odrážajú chápanie významných potenciálnych rizík spojených so zneužitím osobných údajov.

Worldcoin – dosah a reakcia regulátora

Spoločnosť Worldcoin, duchovné dieťa Sama Altmana, generálneho riaditeľa OpenAI, navrhla vytvorenie digitálneho preukazu totožnosti výmenou za kryptomenu po naskenovaní dúhovky jednotlivcov pomocou zariadenia Orb. Projekt sa rozšíril do 120 krajín s viac ako 4,5 miliónmi registrácií, vrátane údajných 300 000 z Portugalska. Globálne operácie spoločnosti Worldcoin však neboli bez kontroverzií a regulačných prekážok.

V iných častiach sveta spoločnosť čelila podobným prekážkam. Napríklad kenská vláda napriek vonkajšiemu tlaku rázne zakázala činnosť spoločnosti Worldcoin. Aj v Španielsku právne orgány nariadili spoločnosti Worldcoin zastaviť prevádzku pre problémy, ako je nemožnosť používateľov odvolať svoj súhlas a obavy ohľadne zberu údajov od maloletých.

Snahy Worldcoinu o dodržiavanie predpisov a inovácie

Napriek neúspechom a nedávnemu zákazu v Portugalsku Worldcoin trvá na tom, že v regiónoch, kde sú jeho služby dostupné, pôsobí v rámci zákonných hraníc. Organizácia 18. marca oznámila, že sa naďalej venuje dodržiavaniu zákonov. Okrem toho 22. marca spoločnosť Worldcoin odhalila iniciatívy na zvýšenie ochrany súkromia svojich používateľov prostredníctvom sprístupnenia svojho softvéru ako open-source a pridania funkcie „osobnej úschovy“ pre lepšiu kontrolu údajov.

Dialóg o ochrane súkromia údajov, najmä pri technologických expanziách ako sú kryptomeny, zostáva kľúčovou témou. Rozhodnutia, ktoré Worldcoin v budúcnosti urobí, budú pravdepodobne dôkladne preskúmané ako súčasť širšej diskusie o prepojení technológií, súkromia a regulácie.

Pozývame vás, aby ste sa zapojili do diskusie o zbere biometrických údajov a súkromí vo svete kryptomien. Aké sú vaše myšlienky na nedávne kroky portugalského regulačného orgánu pre ochranu údajov? Myslíte si, že nové funkcie ochrany súkromia spoločnosti Worldcoin upokoja obavy nastolené rôznymi krajinami? Podeľte sa o svoje postrehy nižšie

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár