Domovská stránka » Maďarsko napreduje v adopcii kryptomien a regulačných opatreniach

Maďarsko napreduje v adopcii kryptomien a regulačných opatreniach

od Lukáš Rezník

Maďarský skok do kryptosveta

Maďarsko dosiahlo dôležitý míľnik v oblasti finančných inovácií, keď predložilo legislatívny rámec zameraný na integráciu kryptomeny do svojho finančného sektora. Maďarské ministerstvo hospodárstva oznámilo, že na stole leží návrh – ambiciózny zákon, ktorý by bankám, investičným fondom a správcom majetku umožnil legálne ponúkať služby s digitálnymi aktívami.

Regulačný plán a dodržiavanie predpisov

V tomto strategickom kroku stojí Maďarská národná banka (MNB) v popredí regulácie ekosystému kryptomien. Medzi zodpovednosti MNB by patrilo vypracovanie komplexného súboru pravidiel upravujúcich služby s digitálnymi aktívami, ktoré musia dodržiavať rôzne finančné subjekty. Predtým Maďarsku chýbali zložité predpisy, aké majú krajiny ako Francúzsko a Nemecko, ktoré uznávajú kryptomeny ako finančné nástroje.

Treba poznamenať, že kryptomeny zatiaľ neboli v Maďarsku uznané ako zákonné platidlo. Napriek tomu má široká verejnosť možnosť nakupovať kryptomeny prostredníctvom kreditných a debetných kariet cez existujúce domáce a medzinárodné burzy, čo svedčí o postupnom prijímaní digitálnych mien.

Úvahy o digitálnych menách centrálnych bánk (CBDC)

Okrem integrácie kryptomien Maďarsko prejavuje zvedavosť o vývoji digitálnej meny centrálnej banky (CBDC). Minulý rok Anikó Szombati, hlavná digitálna pracovníčka MNB, prezradila, že krajina je v počiatočných fázach skúmania potenciálu CBDC, hoci neexistuje naliehavá potreba okamžitého hromadného vydávania.

Úsilie Maďarska v oblasti legislatívy je pozoruhodne v súlade s cieľmi Európskej únie podporiť ekosystém, ktorý dokáže podporiť začlenenie digitálnych aktív pri zachovaní prísnych bezpečnostných opatrení a dodržiavania predpisov. Snahy sa zameriavajú na bezproblémové zlúčenie digitálnych aktív do existujúcich finančných rámcov nezaujatým spôsobom voči technológii. Tento maďarský legislativny krok by mohol veľmi dobre poslúžiť ako katalyzátor pre ďalšie krajiny EÚ na zavedenie porovnateľných predpisov, čím by sa ďalej stimulovala finančná inovácia a udržala sa zhoda s nadradenými smernicami EÚ.

 

Zotavovanie sa globálneho trhu s kryptomenami

Maďarská iniciatíva otvoriť sa kryptomenám je o to významnejšia v súvislosti s oživením globálneho trhu s kryptomenami. Celková trhová kapitalizácia celého ekosystému kryptomeny zaznamenala pôsobivé zotavenie, pričom aktuálne hodnotenia opäť presiahli hranicu 2 biliónov dolárov. Na čele tohto oživenia stojí Bitcoin (BTC), najuznávanejšia z kryptomen, tesne nasledovaný Ethereumom (ETH).

Pozývame našich čitateľov, aby sa podelili o svoje pohľady na túto meniace sa situáciu. Aký vplyv si myslíte, že bude mať maďarský regulačný rámec na európsky sektor kryptomien? Pôjdu ostatné krajiny rovnakou cestou?

Ako sa opatrný, ale proaktívny prístup Maďarska k regulácii kryptomien zhoduje s vašim pohľadom na digitálne aktíva? Zapojte sa do diskusie nižšie.

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár