Domovská stránka » Obchodný bot Solareum na Telegrame ukončuje činnosť pre problémy s financovaním a bezpečnostné obavy

Obchodný bot Solareum na Telegrame ukončuje činnosť pre problémy s financovaním a bezpečnostné obavy

od Lukáš Rezník

Solareum Ohlasuje Uzatvorenie Pre Finančné a Bezpečnostné Problémy

Projekt Solareum, ktorý ponúka obchodného bota na báze Solana prístupného prostredníctvom aplikácie Telegram, oznámil trvalé ukončenie činnosti pre kombináciu finančných ťažkostí a vážneho bezpečnostného incidentu. Táto správa predstavuje významný krok späť pre komunitu Solana, ktorá považovala bota Solareum za spojenie medzi Telegramom a obchodovaním s kryptomenami na Solane.

Pád Krypto-obchodnej Platformy

Vývojári projektu oznámili ukončenie činnosti v tlmenom tóne na podpornom kanáli Solareum na Telegrame a vyjadrili hlbokú ľútosť nad týmto rozhodnutím. Tím uviedol ako dôvody tohto nešťastného konca nedostatok finančných prostriedkov, meniace sa trhové podmienky a nedávny bezpečnostný incident.

Napriek energickým pokusom získať viac kapitálu, prispôsobiť sa transformáciám trhu a zlepšiť bezpečnostné protokoly, tím oznámil, že pre nedostatok potrebných finančných zdrojov nemôže zaručiť bezpečnosť používateľov.

Solareum fungoval ako užívateľsky prívetivý bot na Telegrame, ktorý využíval prepojenie medzi virtuálnym strojom Ethereum (EVM) a virtuálnym strojom Solana (SVM). Bol navrhnutý na automatizované obchodovanie s tokenmi Solana na základe vopred definovaných kritérií, čím zjednodušoval proces obchodovania pre svojich používateľov.

Bezpečnostná Porucha Spôsobila Stratu Majeatku

Pád bota urýchlil bezpečnostný incident, ktorý sa odohral koncom marca. Túto zraniteľnosť zneužili podvodníci, všeobecne nazývaní „wallet drainers“ (vypínači peňaženky), čo viedlo k značným stratám. Podľa zistení BONKbotu, ďalšieho obchodného bota, ktorý bol pôvodne podozrivý z útoku, bolo postihnutých viac ako 300 používateľov Solana, pričom nahlásené straty presiahli 2 800 SOL (približne 520 000 USD).

Spojenie s BONKbotom však bolo neskôr objasnené a vyvrátené, keď potvrdili bezpečnosť svojho vlastného bota a naznačili, že problém vznikol z inej aplikácie Solana. Keď sa zneužitie dostalo na verejnosť, tím Solareum kategoricky odmietol obvinenia z úmyselného podvodu spojeného so zmiznutím financií a priznal možnosť kompromitácie bota.

Kontaktovanie Úradov a Výzva Používateľom na Akciu

Po krádeži sa vývojári Solareumu snažili zmraziť ukradnuté finančné prostriedky na centralizovaných burzách upozornením príslušných orgánov. Používateľom sa odporúča čo najrýchlejšie obnoviť všetky nevyhnutné údaje alebo aktíva prepojené s botom, pretože odstávka prebieha.

 

Riziká širšieho ekosystému Solana

Táto udalosť sa odohráva v širšom kontexte, kde sa Solana stala atraktívnym miestom pre dve skupiny: nadšencov meme coinov a, žiaľ, aj pre podvodníkov hľadajúcich príležitosti. Vznik veľkých komunít zameraných na vypínanie peňaženiek Solana, ktorých počet členov dosahuje tisíce, zdôrazňuje prítomné riziká.

Spoločnosť Chainalysis identifikovala takúto komunitu s významným počtom sledovateľov, čím upozornila na naliehavosť situácie. Navyše spoločnosť Blowfish, zaoberajúca sa bezpečnosťou Web3, začiatkom tohto roka informovala o vzniku pokročilých vypínačov peňaženiek Solana, schopných vykonávať sofistikované útoky.

Pre účastníkov ekosystému Solana je kľúčové uvedomiť si tieto riziká. Nedávny pokles Solareum slúži ako jasné pripomenutie zraniteľností inherentných v krajine obchodovania s kryptomenami.

Vývojári aj používatelia musia po uzavretí spoločnosti Solareum riešiť následky. Preto je naďalej najdôležitejšia dôsledná bezpečnosť, opatrné investovanie a informovanosť o nebezpečenstvách tejto technológie.

Našich čitateľov povzbudzujeme, aby zostali informovaní a zapojili sa do diskusie o kybernetickej bezpečnosti a finančnej udržateľnosti obchodných platforiem založených na Solana. Zároveň diskutujeme, ako by mohlo odstavenie Solareum ovplyvniť ceny kryptomien. Ak ste boli ovplyvnení odstavením Solareum alebo máte skúsenosti s navigáciou v ekosystéme Solana, o ktoré by ste sa chceli podeliť, podeľte sa o svoje myšlienky a skúsenosti v komentároch nižšie.

 

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár