Domovská stránka » Bitcoin Halving a jeho vplyv na budúcnosť ETF

Bitcoin Halving a jeho vplyv na budúcnosť ETF

od Lukáš Rezník

Halving Bitcoinu a jeho dôsledky pre investorov

Komunita Bitcoinu s napätím očakáva blížiaci sa prelom ťažby. Svet kryptomeny je plný špekulácií o možnom vplyve tohto míľniku na trh. V minulosti bol Halving Bitcoinu synonymom zvýšenej volatility, zvyčajne nasledovanej výrazným výpredajom a následne prudkým nárastom na nové maximá. Avšak vývoj trhu, najmä s príchodom spotových ETF fondov na Bitcoin, naznačuje, že tentokrát by sme mohli byť svedkami odlišných výsledkov.

Pochopenie zmeny v správaní trhu s Bitcoinom

Príchod prelomu ťažby Bitcoinu sa tradične spája s očakávaniami dramatických pohybov na trhu. Historicky sme zaznamenali výpredaje v rozmedzí od 30 % do 40 %, po ktorých nasledoval prudký vzostup na nové rekordy. Napriek tomu, ako sa blíži nadchádzajúci prelom, intenzita týchto výkyvov zdanlivo klesá. Korekcie boli relatívne mierne, pričom posledný pokles zaznamenal len 15 %, predtým ako cena Bitcoinu opäť stúpla smerom k hranici 70 000 USD.

Toto zmiernenie volatility naznačuje možné stlmenie rally po prelome ťažby. Aj keď je po prelome pravdepodobný zvyčajný výpredaj spolu s novými maximami, prognózy na mieru návratnosti sa zmierňujú. Astronomický 600-percentný nárast ceny zaznamenaný po prelome ťažby v roku 2020 sa neočakáva. Zdá sa, že éra takýchto extrémnych reakcií trhu sa možno končí a nahrádza sa stabilnejšími, aj keď nižšími, výnosmi.

Dlhodobí držitelia a vplyv spotových ETF fondov na Bitcoin

Významnú zmenu v trhovej dynamike možno pripísať dvom hlavným faktorom. Po prvé, kontingent dlhodobých držiteľov Bitcoinu prudko vzrástol, pričom rekordná časť cirkulujúcej ponuky bola presunutá z búrz do chladného úložiska, čo zosobňuje filozofiu „diamantových rúk“. Po druhé, a možno ešte dôležitejšie, spotové ETF fondy na Bitcoin priniesli na trh nový rozmer. Zavedenie ETF fondov vedie k absorpcii ponuky Bitcoinu rýchlejším tempom, než je nová produkcia baníkov, čo ďalej zdôrazňuje nedostatok Bitcoinu a zvyšuje ceny.

Navigácia na stabilnejšom trhu s Bitcoinom

Zmenou trhovej krajiny v súvislosti s nadchádzajúcim Bitcoin halvingom si investori, ktorí chcú na tejto udalosti zarobiť, možno budú musieť prehodnotiť svoje stratégie. Znížená volatilita, pričom údaje CoinGlass ukazujú pokles z vrcholov takmer 18 % v apríli 2013 na približne 4 %, naznačuje trh skôr podobný tradičným akciám ako vysoko rizikovému svetu kryptomeny. Tento posun by mohol znamenať, že investori sa budú musieť viac zladiť s dlhodobými trhovými ukazovateľmi a trendmi v správe majetku, pričom prehodnotia očakávania návratnosti investícií.

Vzhľadom na tieto nové podmienky už nemusia byť kedysi žiadané 600-percentné výnosy po prelome ťažby realizovateľné. Investori namiesto toho môžu nájsť kompromis v podobe spoľahlivejších a stabilnejších výnosov. Táto perspektíva pravdepodobne predstavuje atraktívnejší investičný profil pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť notoricky známej volatilite kryptomeny bez toho, aby obetovali potenciál rastu.

Lucas Kiely, s jeho rozsiahlymi skúsenosťami v oblasti správy investícií a jeho úlohou v spoločnosti Yield App, predstavuje svoje poznatky o meniacom sa trhu s Bitcoinom. Preto sa investori nabádajú, aby sa zamerali na dlhodobé trhové trendy a robili informované rozhodnutia na základe tohto nového paradigmy.

Na záver treba uznať, že finančné prostredie okolo Bitcoinu a kryptomien všeobecne prechádza výraznou transformáciou. Investorom sa odporúča, aby zostali informovaní a prispôsobili sa novej tvári trhu po Bitcoin halvingu. Podeľte sa prosím o svoje myšlienky a komentáre nižšie o tom, ako vnímate blížiaci sa prelom ťažby Bitcoinu a jeho vplyv na investičné stratégie.

 

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár