Domovská stránka » Validátori Solany schválili včasné kredity za hlasovanie na zlepšenie rýchlosti transakcií

Validátori Solany schválili včasné kredity za hlasovanie na zlepšenie rýchlosti transakcií

od Lukáš Rezník

Zníženie oneskorenia v sieti Solana

V snahe znížiť oneskorenie hlasovaní o konsenze na svojom blockchaine, čo by mohlo viesť k rýchlejším transakciám, zaznamenala Solana rozhodujúce hlasovanie svojich validátorov. Hlasovanie, ktoré sa uskutočnilo 9. apríla, preukázalo drvivú podporu pre zavedenie mechanizmu „Kreditov za včasné hlasovanie“ (Timely Vote Credits), pričom za návrh hlasovalo 98 % väčšina.

Včasné hlasovanie na Solane: Pohľad na výsledky ZDROJ: cointelegraph.com

Nový mechanizmus kreditov

Prechod od existujúceho systému kreditov za hlasovanie k novej ére „Kreditov za včasné hlasovanie“ predstavuje viac ako len zmenu postupu; je to zásadný posun v systéme motivácie validátorov. Predtým validátori dostávali jeden kredit za hlasovanie o každom bloku, ktorý sieť nakoniec potvrdila. Validátori Solany zvyčajne optimalizovali svoje výnosy tak, že takticky načasovali svoje hlasovanie, aby zaručili presnosť, pričom za takéto oneskorenia neplatili žiadne sankcie.

Analýza spoločnosti Solana Compass ukazuje, že blockchain v súčasnosti spracováva približne 1 000 používateľských „nehlasovaných“ transakcií a takmer 2 000 „hlasovaných“ transakcií za sekundu, čo zdôrazňuje potrebu zjednodušeného a efektívneho procesu hlasovania. Užívatelia však v súvislosti so systémom kreditov za hlasovanie poukazovali na pretrvávajúce problémy a obavy.

Odstránenie motivácie k oneskoreniu

Revidovaný mechanizmus, ktorý navrhol „zantetsu“ zo Shinobi Systems, navrhuje rôzne stupnice kreditov za hlasovanie v závislosti od včasného odovzdania hlasov, čím odrádza od oneskorenia. Princíp je jednoduchý – čím menšie oneskorenie pri hlasovaní, tým viac kreditov. Táto strategická zmena má za cieľ odstrániť motiváciu k oneskoreniu a prinútiť validátorov k rýchlosti a efektívnosti, aby maximalizovali svoje odmeny.

Ekosystém Solana očakáva dôsledky tohto upraveného opatrenia, ktoré sa ukážu až po jeho úplnej implementácii a aktualizácii na verziu v1.18. Nadchádzajúca aktualizácia sa má tiež zaoberať zásadnými vylepšeniami prioritných poplatkov a riešením preťaženia siete.

Opravy chýb na obzore

Okrem úprav systému kreditov za hlasovanie plánuje Solana napraviť aj pretrvávajúce zlyhania transakcií spôsobené chybou v protokole QUIC. Riešenie spočívajúce v prekonfigurácii protokolu QUIC sa očakáva do 15. apríla, v závislosti od úspešnosti prebiehajúcich testov.

Komunita a zainteresované strany pozorne sledujú tento vývoj, pretože Solana neustále čelí výzvam spojeným s udržaním robustného a efektívneho blockchainu schopného zvládať vysoký objem transakcií.

Spolupráca a spätná väzba komunity

Tieto postupné zmeny v blockchaine Solana sú dôkazom odhodlania komunity riešiť problémy so škálovateľnosťou a efektivitou. Pri príprave siete na implementáciu týchto kľúčových aktualizácií bude spätná väzba od používateľov a validátorov prvoradá pre zabezpečenie úspešnosti týchto opatrení.

Pozývame čitateľov, aby sa podelili o svoje myšlienky na mechanizmus „Kreditov za včasné hlasovanie“ a jeho vplyv na rýchlosť transakcií a celkový výkon siete. Ako si myslíte, že zmena v systéme ‘Kreditov za včasné hlasovanie’ na Solane ovplyvní investovanie do kryptomien? Vaše postrehy prispievajú k širšej diskusii o efektivite a evolúcii blockchainu.

 

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár