Domovská stránka » Temné vyhliadky pre ETF na Ethereum: VanEck očakáva zamietnutie v máji

Temné vyhliadky pre ETF na Ethereum: VanEck očakáva zamietnutie v máji

od Július Šimon

Prekážky v regulácii pre ETF na Ethereum

Optimistizmus vedúcich investičných spoločností ohľadne bezprostredného schválenia spotových ETF na Ether (ETH) americkou Komisiou pre cenné papiere a burzy (SEC) klesá. Jan van Eck, generálny riaditeľ investičnej spoločnosti VanEck, vyjadril pochybnosti o tom, že by tieto finančné produkty boli v blízkej budúcnosti schválené.

CEO VanEck očakáva zamietnutie

V rozhovore pre finančné spravodajské médiá Jan van Eck uviedol, že jeho spoločnosť spolu s ARK Invest očakávajú verdikt o svojich žiadostiach o spustenie spotových ETF na Ethereum, pričom konečné rozhodnutia sa očakávajú 23. a 24. mája. Napriek tomu, že VanEck bol priekopníkom v podaní žiadosti o spustenie spotového ETF na Ethereum v USA, predpokladá jeho zamietnutie. Svoje očakávania odôvodňuje znepokojujúcou absenciou spätnej väzby od SEC.

Odborníci z odvetvia zdieľajú pesimistické nálady

Van Eck nie je jediný, kto je skeptický. Jean-Marie Mognetti, generálny riaditeľ spoločnosti CoinShares, a analytik ETF spoločnosti Bloomberg Eric Balchunas vyjadrili podobné pocity. Títo odborníci z odvetvia interpretujú absenciu komentárov alebo interakcie zo strany SEC ako negatívny indikátor. Balchunas nedávno znížil pravdepodobnosť schválenia ETF na Ether do mája na polovicu, pričom svoje pôvodné odhady z 70 % revidoval na iba 35 %.

Mlčanie zo strany Komisie

Za zmienku stojí aj pretrvávajúce mlčanie SEC, ktorá naďalej zadržiava kľúčovú spätnú väzbu na celý rad žiadostí o spustenie spotových ETF na Ethereum, ktoré predložili rôzne finančné giganty vrátane spoločností Grayscale, BlackRock a Fidelity. Práve toto pretrvávajúce „rádiové ticho“ je hlavným dôvodom, prečo analytici očakávajú vlnu zamietnutí.

Relatívny úspech bitcoinových ETF

Napriek neistotám okolo produktov na Ethereum zaznamenali bitcoinové ETF úspešnejšiu cestu. VanEckov vlastný spotový bitcoinový ETF, HODL, sa umiestnil na piatom mieste spomedzi desiatich nedávnych spustení, pričom nie je započítaný Grayscale. Od svojho vzniku v polovici januára fond prilákal 461,7 milióna dolárov, čo odzrkadľuje záujem investorov o Bitcoin, ktorý van Eck považuje za „zrejúce aktívum“.

Vaše myšlienky a pohľady na stav ETF na kryptomeny sú cenné. Myslíte si, že SEC čoskoro schváli spustenie spotových ETF na Ether, alebo bude Bitcoin aj naďalej udávať smer? Ako si myslíte, že tieto udalosti ovplyvnia ceny kryptomien? Svoje názory zdieľajte v komentároch nižšie.

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár