Domovská stránka » Veľká Británia sa chystá na reguláciu kryptomien do polovice roku 2024

Veľká Británia sa chystá na reguláciu kryptomien do polovice roku 2024

od Július Šimon

Prijatie budúcnosti financií

Spojené kráľovstvo chystá významnú aktualizáciu svojich finančných zákonov so zameraním na rozvíjajúci sa sektor kryptomien a stablecoinov. Táto právna evolúcia je na rýchlej ceste vlády s cieľovým harmonogramom do polovice roku 2024, ako potvrdil štátny tajomník Bim Afolami počas významnej odvetvovej udalosti.

Plán pre krypto operácie

Summit Innovate Finance Global Summit sa stal platformou, kde Afolami odhalil záväzok britskej vlády k regulačnému rámcu šitému na mieru trhu s digitálnymi menami. Naznačil, že po zavedení zákona o finančných službách a trhoch v predchádzajúcom roku sa blíži implementácia dobre definovaných predpisov. Táto legislatíva vytvorila precedens zaradením kryptomien do regulovaných finančných operácií, čím otvorila dvere pre štruktúrovanejší a robustnejší ekosystém kryptomien.

V súlade s Afolamiho názormi na summite sa očakáva, že nadchádzajúce regulačné prostredie bude pokrývať celé spektrum aktivít s kryptoaktívami. Pre používateľov a prevádzkovateľov vo Veľkej Británii by to mohlo znamenať zmenu v tom, ako burzy fungujú, ako sa spravujú aktíva zákazníkov a celý rad ďalších operácií súvisiacich s kryptomenami, ktoré všetky budú po prvýkrát pod dohľadom regulačných orgánov.

Podpora pre Regulačné Útočisko

Strategický manéver Spojeného kráľovstva má za cieľ prilákať krypto priemysel na britské pobrežie a snaží sa o to, aby sa krajina stala centrom technologických inovácií vo financiách. V rámci tejto ambície sa od Úradu pre dohľad nad finančným správaním (FCA) očakáva, že bude zohrávať ústrednú úlohu pri dohľade nad činnosťami s kryptomenami. Okrem toho novovykonané pokyny týkajúce sa reklamy na digitálne aktíva naznačujú odhodlanie vlády zabezpečiť transparentný a bezpečný trh.

Odborníci z odvetvia, vrátane Duncana Asha zo spoločnosti Coincover, sa vyjadrili k vznikajúcemu regulačnému rámcu. Zdôrazňuje, že regulácie predefinujú krajinu kryptomien a podriadia ju prísnemu dohľadu, čo odráža širší celosvetový trend integrácie kryptotrhov do zavedených finančných predpisov.

Regulačné detaily a medzinárodné dozvuky

Britská vláda pristupuje k regulácii opatrne, pričom jasne dáva najavo svoj zámer uprednostniť stablecoiny viazané na fiat meny. Tento postupný prístup ďalej rozširuje regulačné princípy na ďalšie oblasti sveta kryptomien. Ide pritom o zvládnutie zložitostí, ako sú algoritmické stablecoiny, a integráciu kryptomenového požičiavania a obchodovania s tradičnými finančnými predpismi.

Cesta k regulácii však nie je bez prekážok. Kryptomenové spoločnosti vyjadrili obavy týkajúce sa výziev spôsobených oneskoreniami v procesoch FCA a nejasnou komunikáciou. Tieto ťažkosti boli zdôraznené nárastom oznámení vydaných dozorným orgánom trhu voči neoprávneným reklamám na kryptomeny, čo naznačuje prísne vymáhanie práva, ktoré nás čaká.

Zatiaľ čo Spojené kráľovstvo posilňuje svoje regulácie, treba poznamenať, že podobný vývoj v regulácii prebieha aj v zahraničí. Napríklad Poľsko sa vydáva na vlastnú cestu regulácie kryptomien. Nové zákony udeľujú KNF, poľskému finančnému regulátorovi, právomoc dočasne zmraziť transakcie s kryptomenami na základe podozrenia z neregulovanej činnosti. To odráža širšiu snahu Európy o dohľad nad kryptomenami.

Spojené kráľovstvo sa snaží o rovnováhu medzi inováciami a reguláciou. Nereaguje len na zložitosti sveta kryptomien, ale ich aj prijíma. V čase, keď sa budúcnosť financií rýchlo mení, zavedenie jasných pravidiel ponúka svetlo stability v inak búrlivom virtuálnom mori. Svetové spoločenstvo bude nepochybne sledovať, ako Spojené kráľovstvo smeruje k tomu, aby sa stalo poprednou destináciou pre kryptomenový priemysel.

Čitatelia sú pozvaní podeliť sa o svoje myšlienky na chystané britské regulácie kryptomien a ich vplyv na globálne finančné prostredie.

 

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár