Domovská stránka » Týždeň blockchainu v Paríži: Rozpor medzi nadšením a regulačnými realitami

Týždeň blockchainu v Paríži: Rozpor medzi nadšením a regulačnými realitami

od Lukáš Rezník

Paríž na križovatke budúcnosti kryptomien

Keď sa komunita blockchainu zišla v Paríži na dlhoočakávaný Týždeň blockchainu, atmosféra bola elektrizujúca so zmesou optimizmu a triezvych realít regulačných rámcov na horizonte. Paríž, mesto s bohatou históriou, hostilo skupinu zameranú na budúcnosť kryptomien.

Postoj EÚ ku kryptomenám: Opatrnosť prevláda nad nadšením

Vo svete, kde regulačné postoje ku kryptomenám môžu vytvárať alebo rozbíjať trhy, Verena Ross z Európskeho úradu pre cenné papiere a trhy poskytla účastníkom, ktorí túžia po nahliadnutí do regulačného smerovania EÚ, fundovaný pohľad. Namiesto uistenia o krypto-priateľskom prostredí Rossová zdôraznila dôležitosť predvídavosti pri formovaní nariadenia o trhoch s kryptoaktívami (MiCA), čím ukázala odklon od predchádzajúcej fragmentovanej národnej politiky.

Na rozdiel od vnímania niektorých amerických expertov z odvetvia, Rossová varovala pred zamieňaním regulačnej jasnosti s privítavým postojom. Tento sentiment bol previerkou reality predstavy Európy ako krypto-raja.

Vízia budúcnosti v srdci regulačnej sféry

Na podujatí, ktoré sa konalo pod majestátnym múzeom Louvre, predstavili svoje pohľady rôznorodému globálnemu publiku osobnosti ako Richard Teng z Binance, Brad Garlinghouse z Ripple a Jeremy Allaire z Circle. Diskusie o dynamike trhu boli hojné, ale rovnako dôležité boli aj úvahy o fungovaní v čoraz viac regulovanej globálnej krajine.

Francúzsko sa ukázalo ako maják rovnováhy medzi inováciou a reguláciou, kde oficiálna politika, ako sú daňové stimuly, preukázala jedinečnú otvorenosť voči kryptoprojektom. Toto podporné, no regulované prostredie bolo v ostrom kontraste s výzvami, ktorým čelia inde, ako sú ázijské dravé praktiky a skúmavý pohľad americkej SEC – podčiarknuté trendovými správami o nedávnej regulačnej prekážke Uniswap Labs.

Lákaním francúzskeho ekosystému bolo aj to, že spoločnosť Circle, ktorá stojí za multimiliardovým americkým dolárovým stablecoinom USDC, zakotvila svoje európske operácie v Paríži s podmienečnou registráciou ako poskytovateľ digitálnych aktív.

Pútavosť pasportovania a strategickej expanzie

Kryptopodniky sú zvlášť priťahované konceptom „pasportovania“, ktorý by im umožnil bezproblémovo ponúkať služby v celej EÚ z jednej členskej krajiny. Spoločnosť Circle túto príležitosť zdvojnásobnila, keď si zriadila svoju kanceláriu vo Francúzsku s cieľom využiť nadchádzajúce nariadenie MiCA ako motor rastu pre digitálne peniaze, najmä vďaka sľubu ich EURC stablecoinu.

Myšlienka „pasportovania“ zapadá do Macronovej výzvy svetovým obchodným lídrom, čo naznačuje aktívnu štátnu podporu pre rozvoj trhu priateľského ku kryptomenám. Allaire vášnivo načrtol víziu, kde blockchain a stablecoiny nefungujú len kvôli súčasnej hodnote, ale aj kvôli ich potenciálu pre obrovský rast a integráciu s hlavnými finančnými štruktúrami.

Medzinárodné vlnové efekty a záverečné slovo

Šepkalo sa aj otvorene hovorilo o tom, že Európa by mohla prilákať kryptoaktivitu preč od Spojených štátov, čo je myšlienka, ktorú zastáva aj Eric van Miltenburg zo spoločnosti Ripple. Zatiaľ čo Spojené štáty váhajú s prijatím technológie blockchain, EÚ a najmä Francúzsko sa stavajú do pozície preferovaných destinácií pre kryptoinovácie.

S postupom týždňa sa z parížskej nočnej scenérie stalo centrum pre networkovanie a oslavy medzi nadšencami blockchainu. Podujatia ako recepcia nadácie Solana zdôraznili spolupatričnosť v odvetví, ktorú neovplyvnili vzdialené regulačné búrky.

Na záver, Parížsky týždeň blockchainu ponúkol bohatú paletu nadšenia pre potenciál blockchainu, zmiernenú praktickými diskusiami o navigácii v blížiacej sa regulačnej krajine. Táto rovnováha svedčí o zrelosti odvetvia, ktoré vstupuje do sveta, ktorý vyžaduje zároveň inováciu aj dodržiavanie predpisov.

Pozývame našich čitateľov, aby sa podelili o svoje myšlienky a pokračovali v diskusii v komentároch nižšie, ako predvídajú, že vývoj regulácie kryptomien ovplyvní globálnu situáciu, a to najmä ceny kryptomien.

 

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár