Domovská stránka » MiCA: Priekopnícka komplexná regulácia kryptomien v EÚ

MiCA: Priekopnícka komplexná regulácia kryptomien v EÚ

od Július Šimon

Nová Éra Regulácie Kryptomien

Prelomové nariadenie Európskej Únie o trhoch s kryptoaktívami (MiCA), podpísané v júni 2023, značí začiatok rozsiahleho obdobia transformácie, ktoré preformuluje krajinu digitálnych aktív v dvadsiatich siedmich krajinách. Vplyv EÚ, ktorá pokrýva takmer pätinu celosvetovej hospodárskej činnosti, sa prejavuje aj na globálnej ekonomike. Úloha MiCA presahuje rámec samotnej legislatívy a podnecuje prechodné obdobie s predpokladaným trvaním 12 až 18 mesiacov. Európske orgány pre cenné papiere a trhy (ESMA) zdôrazňujú potrebu vypracovať podstatné opatrenia úrovne 2 a úrovne 3, čo predstavuje náročnú cestu adaptácie a zdokonalovania.

Navigácia v Prechode

Predpokladá sa, že vlnové efekty MiCA optimalizujú európske finančné prostredie v roku 2024. Bez ohľadu na konečný cieľ harmonizovaného regulačného prostredia pretrvajú národné rozdiely, ktoré si budú vyžadovať dôsledné dodržiavanie špecifických predpisov každej krajiny, ako sú štandardy KYC a AML. V dôsledku bezprecedentnej povahy takýchto komplexných krypto-regulácií dochádza k zásadnej zmene paradigmy v regulačných prístupoch, ktorá sa odkláňa od zmýšľania „vždy sme to robili takto“. Pre spoločnosti, ktoré sa proaktívne oboznamujú s MiCA, sa predpokladá hladší prechod.

Príchod Spotových Bitcoin ETF fondov

Rok 2024 by mohol byť rokom, kedy EÚ privíta spotové Bitcoin ETF fondy, začínajúc s inštitucionálnymi klientmi predtým, ako sa rozšíria na retailový sektor. V očakávaní potenciálu býčieho trhu existuje zvýšený záujem o urýchlenie procesu schvaľovania týchto finančných nástrojov v súlade s digitálne zdatným investorským ekosystémom.

Podpora Inkluzívnosti Prostredníctvom Finančných Inovácií

Po plnom spustení by MiCA mohla otvoriť cestu pre nuansovanú spoluprácu, čím by sa potenciálne menšie ekonomiky mohli významnejšie podieľať na finančnom trhu. Napríklad by bankové inštitúcie mimo EÚ mohli využiť bilaterálne dohody na to, aby využili novovzniknuté regulačné prostredie.

Stanovenie Globálnych Benchmarkov AML/CFT

Rámce MiCA významne prispievajú k stanoveniu benchmarkov AML/CFT na globálnej úrovni, pričom organizácie ako IOSCO stanovujú normy, ktoré slúžia ako usmerňovacie zásady. Napriek tomu je nepravdepodobný jednotný prístup k medzinárodnej regulácii vzhľadom na rozmanité regionálne hospodárske hnacie sily a priority. Kľúčová zostáva regulačná transparentnosť, ktorá umožňuje krypto-podnikom pôsobiť s dôverou naprieč hranicami.

Rastúca potreba správcov kryptomien

Keď MiCA nadobudne účinnosť, otvára brány pre banky a správcov aktív v EÚ, aby hľadali licencie na úschovu kryptomien. Očakáva sa však, že mnohí radšej než spravujú digitálne aktíva interne, uprednostnia partnerstvo so schopnými sub-správcami, oddelením funkcií pre lepšie riadenie rizík a efektívnosť Služby správcu Post-MiCA.

Tešíme sa na vaše myšlienky a komentáre nižšie o tom, ako by vznik MiCA mohol ovplyvniť trh kryptomien, kryptoregulačnú scénu v EÚ a možno aj na celom svete.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár