Domovská stránka » Bank of Russia podporuje prijímanie kryptomien pre cezhraničné platby

Bank of Russia podporuje prijímanie kryptomien pre cezhraničné platby

od Július Šimon

Ruská centrálna banka otvára náruč kryptomenám v globálnom obchode

V prekvapivom kroku Ruská banka naznačila podporu pre integráciu kryptomien do medzinárodných zúčtovacích systémov. Tento posun k priaznivejšiemu postoju ku kryptomenám súvisí so snahou Ruska diverzifikovať meny a platobné mechanizmy v medzinárodnom obchode. Ako zdôrazňuje Elvira Nabiullinová, guvernérka banky, cieľom je urýchliť zákonný rámec, ktorý umožní používanie kryptomien pri cezhraničných transakciách.

Opatrný prístup prostredníctvom regulačnej sandboxovej metódy

Ruské bankové orgány pristupujú k využívaniu kryptomien v oblasti medzinárodného zúčtovania opatrne a vytvárajú kontrolované prostredie podobné regulačnej „sandboxovej“ zóne. Elvira Nabiullinová zdôraznila potrebu zavádzania kryptomien v rámci experimentálneho právneho režimu. Táto experimentálna fáza je v prudkom kontraste s postojom banky k národným digitálnym aktívam, ako sú meny centrálnych bánk (CBDC), ktoré sa presadzujú bez rovnakého rozsahu predbežného testovania.

Historicky sa Banka Ruska bránila používaniu kryptomien pre domáce platby s odvolaním sa na obavy z regulačného dohľadu. Avšak priestor medzinárodného zúčtovania sa teraz považuje za vhodnú oblasť pre kryptomeny, pričom banka prejavuje ochotu uľahčiť zahraničný obchod prostredníctvom digitálnych mien.

Pionierske využitie CBDC pre zahraničné zúčtovania

Naopak, používanie národne vydaných digitálnych aktív pre medzinárodné zúčtovania by malo prebiehať bez zaťaženia prieskumnými opatreniami. Prvá námestníčka predsedníčky centrálnej banky Olga Skorobogatovová odhalila, že v tejto oblasti existuje živý záujem podnikateľskej sféry, pričom už bolo podaných niekoľko žiadostí od spoločností, ktoré chcú túto príležitosť preskúmať.

Tento vývoj nadväzuje na nedávny legislatívny krok prezidenta Vladimira Putina, ktorý udelil Banke Ruska regulačnú právomoc nad transakciami s CBDC zameranými na medzinárodný obchod. Významné je, že tento posun odráža aj skoršie vyhlásenia ruských lídrov týkajúce sa potenciálneho vytvorenia platobného systému založeného na blockchaine určeného na obsluhu krajín BRICS – skupiny, ktorá okrem iného zahŕňa silné ekonomiky ako Brazília, India, Čína a Juhoafrická republika.

Súbežne prebiehajú aj diskusie iniciované ruským ministrom financií Antonom Siluanovom s predstaviteľmi centrálnej banky. Tieto rozhovory sa zameriavajú na konkretizáciu parametrov povolených operácií s kryptomenami v Rusku.

Novoobjavená otvorenosť Ruskej banky voči kryptomenám v medzinárodných dohodách predstavuje strategický kľúč, ktorý môže transformovať národné globálne obchodné praktiky. Zanietení pozorovatelia a účastníci v sektore kryptomien a medzinárodného obchodu sú pozvaní, aby sa podelili o svoje poznatky o tomto najnovšom vývoji. Vaše premyslené komentáre sú vítané nižšie.

 

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár