Domovská stránka » Európske banky sa púšťajú do služieb s kryptomenami s novonadobudnutou regulačnou jasnosťou

Európske banky sa púšťajú do služieb s kryptomenami s novonadobudnutou regulačnou jasnosťou

od Július Šimon

Európske finančné inštitúcie otvárajú náruč kryptomenám

Európske banky sa pripravujú na vstup do sveta kryptomien, vďaka zavedeniu regulácie trhov s kryptoaktívami (MiCA) Európskou úniou.  Táto legislatíva poskytuje jasný právny rámec, ktorý umožňuje týmto inštitúciám s väčšou dôverou vstúpiť do kedysi neprehľadných vôd digitálnych aktív.

MiCA: Prelom pre európske banky

Nedávno Európskou radou prijatý rámec MiCA predstavuje významný krok pre kryptopriemysel. Zvyšuje ochranu investorov tým, že presadzuje prísne požiadavky na transparentnosť a opatrenia proti praniu špinavých peňazí (AML). Európske banky teraz zvažujú služby s digitálnou menou, pričom si uvedomujú naliehavú potrebu technickej odbornosti a infraštruktúry, ktoré v tejto oblasti momentálne nemajú. Preto mnohé hľadajú partnerstvá s poskytovateľmi krypto služieb, ako je Bitpanda, aby urýchlili svoj vstup na trh.

Lukas Enzersdorfer-Konrad, zástupca generálneho riaditeľa spoločnosti Bitpanda, zdôraznil zmenu v tomto prostredí slovami: „Európske banky vstupujú do kryptomien ako triedy aktív a technológie tokenizácie, pretože MiCA zrazu prináša bankám úplnú jasnosť.“

Bankové giganty chcú využiť krypto služby

Veľkí hráči v bankovom sektore, ako napríklad rakúska Raiffeisen a nemecká LBBW, sa predierajú na poli ponúkania digitálnych aktív svojim klientom. Raiffeisen už spolupracoval so spoločnosťou Bitpanda na poskytovaní služieb s digitálnymi aktívami svojim retailovým bankovým klientom. Súčasne sa LBBW púšťa do úschovných služieb pre inštitucionálnych klientov, pričom základom je infraštruktúra Bitpanda.

Tento pohyb sa netýka len retailového bankovníctva; aj veľké korporácie, z ktorých niektoré sú klientmi LBBW, sa nezávisle vrhli na kryptoaktíva. Zistenie, že firemní klienti už začleňujú kryptomeny ako Bitcoin do svojich súvah, podnietilo banky ako LBBW, aby sa preorientovali na ponúkanie úschovných riešení. Enzersdorfer-Konrad poukázal na to, že takéto inštitúcie sú už dôveryhodným subjektom na držanie fiatových peňazí a drahých komodít, čo z nich robí logického partnera na poskytovanie týchto nových služieb.

Rastúci záujem inštitúcií o kryptomeny

Okrem toho, sankcionovanie prvých spotových ETF (exchange-traded funds) naviazaných na Bitcoin v Spojených štátoch vyvolalo za hranicami Európy značný záujem inštitúcií, čo je sentiment, ktorý nachádza odozvu aj u najväčších európskych bánk. Ako poznamenáva Enzersdorfer-Konrad: „V celej Európe banky všetkých veľkostí, od prvej úrovne až po tretiu, jednoznačne hľadajú poskytovateľov krypto služieb a prípady použitia, ako začať.“

Stretnutie jasnejších regulácií, technologických partnerstiev a zvýšenej angažovanosti podnikov pripravilo pôdu pre novú éru, v ktorej môžu tradičné finančné inštitúcie a rozvíjajúci sa kryptopriemysel potenciálne prosperovať spoločne.

Pozývame našich čitateľov, aby sa podelili o svoje myšlienky a názory na tento vývoj.Myslíte si, že integrácia služieb s kryptomenami zo strany európskych bánk povedie k širšiemu prijatiu a používaniu digitálnych aktív, a tým aj k nárastu trhovej kapitalizácie kryptomien? Svoje postrehy zdieľajte v sekcii komentárov nižšie.

 

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár