Domovská stránka » Spoznávanie Ethereum Name Service (ENS) a Ako Získať Vašu .eth Doménu

Spoznávanie Ethereum Name Service (ENS) a Ako Získať Vašu .eth Doménu

od Lukáš Rezník

Zjednodušenie Ethereových Transakcií Ľudsky Čitateľnými Adresami

Blockchain Ethereum, známy svojou robustnou bezpečnosťou a zložitými transakciami, nemusí byť vždy najjednoduchší na používanie pre bežného človeka. Služba Ethereum Name Service (ENS) sa snaží prepojiť technickú dostupnosť a bezpečnosť transformáciou dlhých, strojovo čitateľných adries na formát, ktorý je pre ľudí jednoduchšie čítať a používať.

Pochopenie Ethereum Name Service (ENS)

ENS funguje podobne ako Domain Name System (DNS), ktorý zjednodušuje IP adresy webových stránok na doménové mená pre Web2. Avšak ENS funguje v decentralizovanom a otvorenom systéme exkluzívne pre blockchain Ethereum. Prevádza hexadecimálne adresy Etherea, ktoré sa ťažko memorujú, na ľudsky čitateľné názvy ako „vasenazov.eth“. To zlepšuje používateľský zážitok, najmä pre začiatočníkov a ľudí, ktorí nie sú technologicky zdatní.

Architektúra ENS sa od DNS odlišuje tým, že funguje distribuovaným spôsobom, na rozdiel od centralizovaných serverov, na ktorých sa spolieha DNS. S ENS sa registrujú názvy domén, ktoré smerujú na decentralizované webové stránky alebo dAppky, a majitelia domén DNS majú možnosť importovať svoje názvy do ekosystému Ethereum.

Ako ENS Zlepšuje Používanie Etherea

V jadre využíva ENS tri hlavné komponenty: register, resolver a ENS meno, ktoré chcete zaregistrovať.

  • Register je v podstate inteligentný kontrakt obsahujúci všetky záznamy domén a subdomén prepojené na konkrétne Ethereum adresy.
  • Resolver slúži ako mechanizmus, ktorý prepojí názvy ENS s Ethereum adresami dotazovaním registra na nájdenie správnych záznamov spojených s menom.
  • ENS meno, akonáhle sa potvrdí jeho registrácia, bude verejne viditeľné na blockchaine, čím sa zabezpečí bezpečnosť odolná voči manipulácii.

ENS sa dá použiť aj na decentralizovaný webhosting prepojením na IPFS hash, ktorý je podporovaný prehliadačovými aplikáciami ako Brave, MetaMask a Opera.

Získanie Vlastnej ENS Domény

Na získanie ENS domény budete potrebovať Ethereum peňaženku podporujúcu ENS a zostatok ETH na zaplatenie registrácie domény a súvisiacich poplatkov za transakcie (známych ako poplatky za gas). Na tento proces sa odporúčajú non-custodial peňaženky, ktoré sa integrujú s rozšíreniami prehliadačov a rozhraniami Web3.

Názvy domén ENS majú ročný poplatok za obnovenie na základe ich dĺžky, pričom dlhšie názvy stoja 5 USD, štvormiestne názvy 160 USD a trojznakové názvy 640 USD, pričom poplatky za plyn sa netýkajú.

Tu sú kroky na zabezpečenie ENS domény:

  • Pripojenie peňaženky k ENS: Navštívte platformu ENS na https://app.ens.domains/ a pomocou možnosti „Pripojiť“ pripojte svoju peňaženku.
  • Hľadanie preferovaného .eth mena: Pomocou funkcie vyhľadávania skontrolujte dostupnosť. Ak je meno obsadené, môžete zobraziť údaje o vlastníkovi a dátum exspirácie. Ak je dostupné, vyberte si dĺžku registrácie a pokračujte.
  • Spustenie nákupu: Skontrolujte odhadované registračné a gas poplatky a podpíšte transakciu na požiadanie o registráciu, pričom čakáte na potvrdenie, že meno nie je práve v procese registrácie niekým iným.
  • Dokončenie registrácie a nastavenie resolvera: Dokončite proces registrácie, aby ste si nárokovali svoju ENS doménu a nastavili resolver, ktorý umožní dAppkám identifikovať vás podľa vášho ENS mena namiesto priamej adresy peňaženky.

ENS určite urobilo Ethereum dostupnejším pre používateľov, ktorí sú nováčikmi v kryptomenách, a zároveň znížilo riziko chyby pri transakciách prostredníctvom Ethereum adries.

Pozývame našich čitateľov, aby sa zapojili do diskusie a podelili sa o svoje myšlienky nižšie. Zvažujete získanie ENS domény, alebo už nejakú vlastníte? Ako ovplyvnila vašu skúsenosť s Ethereum a Web3?

 

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár