Domovská stránka » Navigácia v novej ére: Krajiny EÚ implementujú MiCA na reguláciu kryptoaktív

Navigácia v novej ére: Krajiny EÚ implementujú MiCA na reguláciu kryptoaktív

od Lukáš Rezník

Prechod na súlad s reguláciou MiCA

V očakávaní regulácie trhov s kryptoaktívami (MiCA) členské štáty EÚ aktualizujú svoje právne rámce a menujú príslušné regulačné orgány na dohľad nad odvetvím kryptomien. MiCA predstavuje významný medzník pre európsky kryptopriemysel, keď vytvára harmonizované regulačné prostredie v celej EÚ stanovením licenčných požiadaviek pre kryptofirmy a špeciálnych pravidiel pre emitentov stablecoinov.

Cesta vpred pre poskytovateľov služieb s kryptoaktívami

Subjekty poskytujúce služby s kryptoaktívami sa musia prispôsobiť novým predpisom. Prechodné obdobie úpravy sa predlžuje do júna 2026. Subjekty uvedené v príslušnom registri do konca roka 2024 budú mať toto prechodné obdobie na úpravu svojej činnosti v snahe získať potrebné povolenie MiCA. Pre nováčikov, ktorí chcú poskytovať služby s kryptoaktívami po roku 2024, bude predpokladom začatia poskytovania takýchto služieb predchádzajúce získanie licencie. Tento prístup má za cieľ zabezpečiť hladký prechod pri zachovaní regulačného dohľadu.

Národné príslušné orgány na čele

Regulačné prostredie v celej EÚ sa vyznačuje rôznorodosťou. V niektorých krajinách, ako je Slovensko a Maďarsko, úlohu regulátora kryptomien preberá samostatne centrálna banka. Maďarská centrálna banka (MNB) napríklad potvrdila svoje určenie za regulátora kryptomien prostredníctvom svojich vnútroštátnych právnych predpisov MiCA. Na druhej strane krajiny ako Francúzsko sa rozhodli rozdeliť dohľadné povinnosti medzi svoje finančné a bankové orgány a zameriavajú sa na harmonizáciu existujúcich rámcov s normami MiCA.

Rôzne tempo implementácie v jednotlivých členských štátoch

Úsilie prebieha v celej 27-člennej Únii v rôznych fázach. Minimálne 10 krajín buď finalizuje, alebo už dokončilo svoje vnútroštátne právne predpisy na dodržiavanie MiCA. Dánsko, Estónsko, Rakúsko a Chorvátsko pracujú na získaní národného schválenia pre návrhy právnych predpisov, zatiaľ čo krajiny ako Portugalsko stále prebieha proces ustanovenia príslušných regulačných orgánov. V porovnaní s adaptabilitou španielskeho CNMV, ktoré plánuje 12-mesačné prechodné obdobie, iné krajiny ako Fínsko a Lotyšsko stále zvažujú svoj prístup alebo sa pripravujú na začatie udeľovania licencií.

Dôkladná príprava na nárast žiadostí o licencie

Niektoré krajiny EÚ očakávajú nárast žiadostí a preto posilňujú svoje regulačné tímy pre efektívne spracovanie a dohľad nad licenciami. Litva napríklad proaktívne zavádza dôkladné prípravy, pričom stavia na dôkladnej príprave vedúcej k kompetentnej regulácii. Očakávanie zvýšeného pracovného zaťaženia je zhodné medzi regulačnými orgánmi EÚ, pričom španielska CNMV naznačuje prijatie nových zamestnancov na zvládnutie bezprostredných regulačných požiadaviek.

Poplatkové štruktúry a podporné systémy pre firmy

MiCA udeľuje členským štátom určitú mieru finančnej autonómie, keď môžu stanoviť svoje poplatkové štruktúry pre udeľovanie licencií a zabezpečenie súladu. Táto flexibilita by mohla potenciálne stimulovať súťaž medzi členskými štátmi, z ktorých každý sa bude snažiť, aby jeho ekosystém bol pre krypto podniky atraktívnejší.

Spolupráca a budúce výhľady

Národné orgány nepracujú izolovane, ale aktívne spolupracujú s orgánmi EÚ, ako sú Európsky orgán pre dohľad nad cennými papiermi (ESMA) a Európsky bankový orgán (EBA), na zdokonalení technických noriem v rámci MiCA. Prebiehajú úvahy o revíziách, ktoré by mohli rozšíriť pôsobnosť MiCA a zaviesť špecifickejšie predpisy pre moderné kryptoaktivity, ako je staking a požičiavanie kryptoaktív.

Meniace sa prostredie MiCA v Európskej únii predstavuje významný posun v regulácii kryptomien, čím sa zvyšuje transparentnosť a stabilita pre poskytovateľov služieb aj spotrebiteľov. Pozývame našich čitateľov, aby sa podelili o svoje myšlienky na tieto zmeny a ich vplyv na budúcnosť kryptoaktivít v rámci EÚ.

 

.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár