Domovská stránka » Prezident Joe Biden sa postavil proti zákonu o kryptomenách

Prezident Joe Biden sa postavil proti zákonu o kryptomenách

od Július Šimon

Biely dom odmieta legislatívu týkajúcu sa kryptomien

Americký prezident Joe Biden by podľa oznámení z Bieleho domu vetoval návrh zákona, ktorý by umožnil finančným firmám stať sa správcami Bitcoinu a iných kryptomien. Diskusie na túto tému vyvolali rozruch v Kongrese, kde sa práve konajú debaty o regulácii a dohľade nad digitálnymi aktívami.

Stavové oznámenie Exekutívy k H.J. Res. 109

Administratíva sa dôrazne stavia proti schváleniu uznesenia H.J. Res. 109. Toto uznesenie by narušilo prácu Komisie pre cenné papiere a burzu (SEC) na ochrane investorov na kryptotrhoch a na posilnení stability celého finančného systému,“ uviedol Biely dom. „Ak by prezidentovi predložili uznesenie H.J. Res. 109, vetoval by ho.“

H.J. Res. 109 by zrušil Staff Accounting Bulletin (SAB) číslo 121 Komisie pre cenné papiere a burzu (SEC), ktorý stanovuje obmedzenia finančným inštitúciám v súvislosti s uchovávaním digitálnych aktív podľa Zákona o preskúmaní v Kongrese (CRA). Týmto krokom by sa odstránili prekážky brániace finančným inštitúciám pôsobiť ako správcovia pre Bitcoin a iné digitálne aktíva.

Podpora z Kongresu

Predseda finančného výboru Snemovne reprezentantov USA Patrick McHenry vyjadril podporu zrušeniu SAB 121 SEC. „SAB 121 je jedným z najočividnejších príkladov regulačného zasahovania, ktoré charakterizovalo pôsobenie Garyho Genslera v SEC,“ uviedol McHenry. Zároveň kritizoval požiadavky, ktoré by nútili banky zaúčtovať custodial aktíva do svojej bilancie. To by im v rámci existujúceho prudenciálneho regulačného rámca výrazne zvýšilo kapitálové a likvidné náklady.

Kongresman French Hill taktiež podporil H.J. Res. 109 a vyhlásil, že „držanie rezerv proti aktívam držaným v správe nie je bežnou praxou v oblasti finančných služieb.“ Hill považuje SAB 121 za chybné riadenie, ktoré by malo byť zrušené.

Odpor advokátskej skupiny

Cody Carbone, hlavný politický zástupca z Chambre of Digital Commerce, vyjadril negatívny postoj k vyhláseniu, že prezident Biden by vetoval H.J. Res. 109, čím by efektívne znemožnil dôveryhodným správcom riadenie digitálnych aktív.

Tento rok kongresmani Mike Flood a Wiley Nickel spolu napísali dvojstranne podporovaný komentár k „chybnému vedeniu SAB 121 SEC“. V komentári poukazujú na to, že „keď ide o správu digitálnych aktív, je jasné, že najregulovanejšie inštitúcie by mali byť zapojené do rozhovorov“. Vyjadrujú obavy ohľadom obmedzeného výberu správcov pre spotové Bitcoin ETF, čo by mohlo viesť k rizikám koncentrácie.

Aktuálny vývoj v Kongrese

Aktualizácia: H.J. Res 109 bol oficiálne schválený v Snemovni reprezentantov v pomere 228 ku 182 hlasom a teraz postupuje do Senátu.

Diskutujte o tomto rozhodnutí v komentároch nižšie! Ako si myslíte, že by sa malo spoločenstvo pohybovať ďalej v kontexte správy digitálnych aktív? Tešíme sa na váš názor.

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár