Domovská stránka » Európska Únia zvažuje začlenenie kryptomien do investičného trhu

Európska Únia zvažuje začlenenie kryptomien do investičného trhu

od Lukáš Rezník

ESMA hľadá názory na zaradenie kryptomien

Európska agentúra pre cenné papiere a trhy (ESMA), ktorá pôsobí ako bezpečnostný strážca EÚ, začala kampaň na zhromažďovanie stanovísk expertov týkajúcich sa možnosti pridať kryptoaktíva do trhu investičných produktov v hodnote 12 biliónov eur (12,8 bilióna dolárov).

UCITS môže dosiahnuť expozíciu voči kryptomenám

UCITS, skratka pre Podniky kolektívneho investovania do prevoditeľných cenných papierov, predstavujú triedu investičných fondov, ktorých úlohou je chrániť a zjednodušovať investičné transakcie. Zahrnutie kryptoaktív by mohlo tento trh posunúť do novej éry. Účastníci trhu UCITS majú čas do 7. augusta na predloženie svojich pripomienok. Ak bude návrh schválený, UCITS by sa stal jedným z najväčších mainstreamových fondov s expozíciou voči kryptomenám.

ESMA prichádza s touto iniciatívou v čase, keď boli schválené fondy obchodované na burze (ETF) s Bitcoinom v Spojených štátoch a Hongkongu. Regulátori cenných papierov po celom svete sa zdajú byť otvorenejší voči expozícii kryptomien v tradičných investičných nástrojoch.

Diverzifikácia UCITS fondov a kryptomien

Investície UCITS sú rozdelené do rôznych typov fondov, z ktorých každý má špecifické aktívne alokácie na základe profilu rizika daného fondu. Prípadné schválenie neznamená nezávislý UCITS fond s 100% alokáciou v kryptomenách, ale viacero UCITS fondov s percentuálnou alokáciou v kryptomenách.

Názor odborníka na pozadí UCITS a kryptomien

Nicolas Streschinsky, vedúci DeFi v Trilitech, R&D a podnikateľským centrom Tezos blockchain, sa vyjadril, že UCITS fondy sú veľmi úspešné a často vlastnené investormi mimo EÚ, ktorí dôverujú tomuto typu nástrojov. Zahrnutie malého percenta kryptoaktív v niektorých UCITS fondoch by mohlo byť ďalším katalyzátorom pre rozšírenie základne držiteľov kryptomienových aktív, konkrétne utility tokenov používaných na platenie transakčných poplatkov na hlavných blockchainoch.

Regulácia kryptomien v a jej vplyv

Súčasné nariadenia EÚ bránia nezávislým investičným produktom zameraným na kryptomeny. Investori sa tak k nim môžu dostať len prostredníctvom výmenných obchodovaných poznámok (ETN). Európska únia je známa svojou striktnou politikou v oblasti kryptoregulácie a je jednou z prvých regiónov, ktoré zaviedli úplný regulačný rámec kryptomien prostredníctvom regulácie trhov v kryptoaktívach (MiCA). ESMA v pripomienkovom konaní položila otázku, ako by pridanie konkrétnych kryptomien do rámca ovplyvnilo alebo neovplyvnilo MiCA.

Pozývame čitateľov, aby sa zapojili do diskusie a podelili sa o svoje myšlienky ohľadom možnosti začlenenia kryptomien do UCITS fondov a tým aj trhu investičných produktov v EÚ. Aké sú vaše názory na túto tému? Diskutujte s nami v komentároch nižšie.

 

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár