Domovská stránka » Zákon o stabilite platobných stablecoinov z roku 2023 smeruje do regulačného prostredia USA

Zákon o stabilite platobných stablecoinov z roku 2023 smeruje do regulačného prostredia USA

od Július Šimon

Regulácia stabilných kryptomien ako znamenie doby

Kryptomeny a ich masívne prijatie do každodenného života prinášajú mnohé výhody, ale aj výzvy, ktoré vyžadujú pozornosť regulačných orgánov. Zákon o stabilite platobných stablecoinov z roku 2023 je právne predloženie, ktoré má v USA regulovať stablecoiny a vyžaduje kritický pohľad na ich vydavateľov.

Zákonodarný rámec na úrovni stablecoinov

Predstavený pred kongresom USA, tento návrh zákona vypracovaný predsedom Výboru pre finančné služby Kongresu Patrickom Henrym sa snaží definovať právny rámec pre vydávanie a kontrolu stablecoinov. Zdôrazňuje sa dozor nad činnosťou vydavateľov, ale aj úloha regulačných orgánov a zaradenie stablecoinov medzi finančné nástroje.

Kľúčové prvky a legislatívne návrhy

Zákon o stablecoinoch a bankových reguláciách sa zameriava na päť dôležitých oblastí, ktoré by mohli ovplyvniť fungovanie kryptomenového priemyslu:

  • Právomoc na vydanie stablecoinov: Návrh zákona stanovuje, že platobné stablecoiny môžu vydávať len určité subjekty s právnou autoritou, čo môže obmedziť existujúce neoprávnené vydavateľstvá.
  • Bankovná regulácia: Predpokladá sa bankového typu regulácia pre kvalifikované nebankové vydavateľstvá stablecoinov, vrátane požiadaviek na riadenie rizík, likvidity a kapitálu.
  • Regulácia na štátnej úrovni: Štátne regulátory by hrali kľúčovú rolu v dohľade nad vydavateľmi stablecoinov, zatiaľ čo Úrad pre rezervy by intervenoval len v prípade nedostatočnej kapacity štátnej regulácie.
  • Klasifikácia ako cenné papiere: Oproti iným návrhom zákon umožňuje, aby stablecoiny so ziskom z úrokovej sadzby boli klasifikované ako platobné stablecoiny, a nie ako cenné papiere.
  • Súkromné blockchainy vs. verejné: Len stablecoiny vydávané na verejných blockchainoch budú uznané ako platobné stablecoiny, s cieľom zvýšiť transparentnosť transakcií.

Dopad na užívateľov kryptomien a potenciálne výsledky

Návrh zákona, ktorý sa ešte musí odhlasovať, by mohol mať významný vplyv na súčasný trh s kryptomenami. Jeho prijatie by zabezpečilo vyššiu ochranu spotrebiteľov a dalo dohliadnu rolu regulátorom, čo by mohlo chrániť užívateľov pred nedostatočnými bezpečnostnými opatreniami vydavateľov.

V prípade schválenia zákona by zjavne museli aj stablecoiny so sídlom mimo územia USA spĺňať tieto regulačné požiadavky, ako je to v prípade Tetheru s trhovou kapitalizáciou 110 miliárd dolárov.

Jedným z významných incidentov, ktorý zdôraznil potrebu regulácie odvetvia stablecoinov, bol kolaps TerraUSD, ktorého znehodnotenie v roku 2022 vymazalo viac ako 50 miliárd dolárov z trhovej hodnoty.

Záver

Ide o kľúčový krok v regulácii trhu digitálnych aktív. Či bude zákon schválený a aký vplyv bude mať na užívateľov kryptomien, je stále otvorenou otázkou. Všetky oči sú upreté na finálne znenie dokumentu.

Širšia diskusia a názory na tento návrh zákona sú vítané nižšie v komentároch.

 

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár