Domovská stránka » Kryptomenové aktivity v blízkosti základne USA zastavené z dôvodu národnostnej bezpečnosti

Kryptomenové aktivity v blízkosti základne USA zastavené z dôvodu národnostnej bezpečnosti

od Július Šimon

Bezpečnostné obavy z kryptoťažby v blízkosti jadrovej základne

Americký prezident Joe Biden nariadil ukončenie činnosti zariadenia na ťažbu kryptomien v blízkosti leteckej základne Warren vo Wyomingu po tom, ako sa objavili obavy o národnú bezpečnosť. Kryptomenové operácie, poháňané technológiami zahraničného pôvodu, sa nachádzali len niekoľko kilometrov od vojenského zariadenia v Cheyenne, kde sú umiestnené medzikontinentálne balistické rakety Minuteman III.

Neoprávnená ťažobná činnosť a zásah Bieleho domu

Podľa vyjadrení Bieleho domu sa čínska spoločnosť zapojená do ťažby kryptomien usadila neďaleko nukleárnej základne USA bez potrebnej autorizácie. Objekty patrili spoločnosti MineOne so sídlom na Britských Panenských ostrovoch, pod kontrolou väčšinovo čínskych občanov. Táto firma, ktorá v roku 2022 zakúpila danú nehnuteľnosť, bola obvinená z akvizície pozemku a začatia prác bez náležitého hlásenia Výboru pre zahraničné investície v Spojených štátoch (CFIUS), čo vyvolalo šetrenie tohto prípadu.

Podľa vyhlásenia Ministerstva financií USA bolo objednané odstránenie všetkej infraštruktúry a vybavenia na činnosť ťažby kryptomien z dôvodu „prítomnosti špecializovaného vybavenia na pozemku používaného na operácie ťažby kryptomien, z časti zo zdrojov zo zahraničia, ktoré predstavuje významné obavy týkajúce sa národnej bezpečnosti.“ Zdôraznilo sa, že CFIUS zohráva kľúčovú úlohu pri monitorovaní zahraničných investícií, aby sa zachovala národná bezpečnosť, najmä pri transakciách, ktoré predstavujú riziko pre citlivé vojenské zariadenia v USA, rovnako ako v prípadoch, kedy ide o špecializované vybavenie a technológie.

Spoločnosť MineOne na žiadosť o komentár cez svoju internetovú stránku zatiaľ nereagovala.

Ak máte názory alebo myšlienky ohľadom ovplyvňovania národnej bezpečnosti prostredníctvom ťažby kryptomien v blízkosti vojenských základní, neváhajte sa podeliť o ne v komentároch nižšie.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár