Domovská stránka » Modulárne blockchainy: Budúcnosť flexibilnej a škálovateľnej blockchainovej architektúry

Modulárne blockchainy: Budúcnosť flexibilnej a škálovateľnej blockchainovej architektúry

od Lukáš Rezník

Úvod do modulárnych blockchainov

Modulárne blockchainy ponúkajú flexibilnejší a škálovateľnejší prístup k blockchainovej technológii v porovnaní s tradičnými monolitickými blockchainmi. Disponujú viacvrstvovým rámcom, v ktorom rôzne reťazce zastávajú rôzne funkcie, a tým umožňujú lepšiu optimalizáciu a efektivitu.

Čo sú to modulárne blockchainy?

Modulárne blockchainy predstavujú nový typ architektúry, ktorá delí základné komponenty ako konsenzus, dostupnosť dát a vykonávanie do samostatných vrstiev. Každý modul má na starosti konkrétnu funkciu a pracuje nezávisle na ostatných, čo umožňuje vyššiu priepustnosť a flexibilitu oproti monolitickým reťazcom, kde všetky procesy prebiehajú na jedinom reťazci.

Cieľom zavedenia modulárnych blockchainov je poskytnúť efektívnejší, cenovo dostupnejší, bezpečnejší a škálovateľnejší systém, čo by malo pritiahnuť viac užívateľov a vývojárov do ekosystémov blockchainu.

Ako fungujú modulárne blockchainy?

Modulárne reťazce fungujú tak, že jadro funkcií je rozdelené podľa funkcionality. Konkrétne úlohy sú priradené rôznym (externým) blockchainom špecializujúcim sa na konkrétne prípady použitia.

Typické funkcie modulárnych blockchainov:

  • Vykonávanie transakcií: Spracovanie a overovanie transakcií.
  • Urovnávanie: Udržiavanie poradia transakcií v blokoch.
  • Konsenzus: Dosiahnutie dohody medzi validátormi o stave blockchainu.
  • Dostupnosť dát: Zabezpečenie prístupu k dátam blockchainu pre všetkých účastníkov.

Na rozdiel od monolitických blockchainov, kde všetky úlohy spravuje jeden súbor validátorov, modulárne blockchainy tieto úlohy rozdeľujú medzi rôzne vrstvy. To umožňuje optimalizovať každú vrstvu pre jej špecifickú funkciu a vytvárať kombinácie vrstiev, ktoré sú ideálne pre dané využitie alebo zameranie.

Príklady modulárnych blockchainov

Celestia

Celestia je prvým modulárnym blockchainom zameraným na konsenzus a dostupnosť dát. Tieto dve vrstvy sú oddelené od vykonávacej vrstvy Celestie, ktorá zoraďuje a publikuje transakcie, ale nevykonáva ich. Hlavná sieť bola spustená v októbri 2023.

Cosmos

Cosmos slúži ako ďalší modul, ktorý uľahčuje vývojárom tvorbu blockchainov prostredníctvom troch modulárnych nástrojov. Blockchainy sú prepojené s Cosmosom, ale zostávajú nezávislé.

Výhody a nevýhody modulárnych blockchainov

Výhody

  • Škálovateľnosť: Modulárny dizajn ponúka prispôsobiteľnejší a škálovateľnejší systém ako monolitické blockchainy.
  • Dostupnosť: Modulárne reťazce umožňujú nižšie náklady a rýchlejší vývoj a spustenie nových reťazcov.
  • Bezpečnosť: Modulárne blockchainy sú považované za bezpečnejšie, pretože komponenty môžu byť hodnotené a testované nezávisle.
  • Inovácia: Podporujú tvorbu inovatívnych aplikácií, čo vedie k adopcii a rastu blockchainu.
  • Flexibilita: Funkcionalitu modulárneho blockchainu môžete kedykoľvek zmeniť pridávaním, odstraňovaním alebo výmenou rôznych prvkov.

Nevýhody

  • Zvýšená komplexita: Vzhľadom k možnosti výmeny alebo prispôsobenia rôznych modulov blockchainu sa celkový systém môže stať príliš zložitým.
  • Testovanie použiteľnosti: Na rozdiel od monolitických blockchainov neboli modulárne schopnosti siete rozsiahlo testované.
  • Bezpečnosť: Overenie pravosti a správnosť výpočtov na iných vrstvách môže byť výzvou.

Záverečné slovo

Modulárne blockchainy sa zameriavajú na jednu alebo dve základné funkcie a zvyšok nechávajú na ostatné reťazce. Tento prístup zvyšuje škálovateľnosť a výkon. Optimalizáciou každej vrstvy na špecifické funkcie zvyšujú modulárne blockchainy celkovú efektivitu.

Keďže technológia blockchainu neustále napreduje a čoraz viac firiem ju zavádza, schopnosť škálovať je kľúčová v splnení rastúcej požiadavky. Vzhľadom na ich neoceniteľné výhody by modulárne blockchainy mohli v budúcnosti zohrávať významnú úlohu v oblasti blockchainu.

Odporúčame čitateľom, aby sa zapojili do diskusie a zanechali svoje komentáre nižšie.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár