Domovská stránka » Rusko zvažuje prísne regulácie kryptomien

Rusko zvažuje prísne regulácie kryptomien

od Lukáš Rezník

Regulácia v tieni sankcií

Ruské úrady posúvajú legislatívne kroky s cieľom získať prísnejšiu kontrolu nad trhom s kryptomenami, ktorý tradične operuje v netransparentných oblastiach ekonómie. V dolnej komore ruského parlamentu, Štátnej Dume, sa preberá návrh zákona, zaoberajúci sa reguláciou kryptomien v Rusku. Zákon by mal zaviesť úplný zákaz obehu kryptomien od 1. septembra 2024 s výnimkou legálne registrovaných baníkov a projektov schválených centrálnou bankou Ruska.

Oficiálne povolená ťažba

Podľa predloženého návrhu môžu kryptomeny ťažiť len ruské podniky a živnostníci, ktorí sú zapísaní v špeciálnom registri. Súkromné osoby budú môcť ťažiť kryptomeny bez registrácie len v prípade, že dodržia štátom stanovené limity spotreby energie, ktoré sa možno budú odvíjať od ťažby.

Návrh zákona taktiež zakazuje reklamu na digitálne meny a organizáciu ich obehu. Ruskí baníci budú zo zákona povinní nahlásiť daňovému úradu celé množstvo vyťažených kryptomien, vrátane krypto adries, na ktoré boli prenesené finančné prostriedky.

Zákonodarcovia tvrdia, že cieľom tohto opatrenia je zabrániť používaniu kryptomien na pranie špinavých peňazí, financovanie terorizmu alebo iné protizákonné aktivity. Okrem toho úrady získajú právomoc úplne zakázať ťažbu kryptomien v určitých regiónoch krajiny.

Odpoveď na sankcie a obmedzenia

V lete 2023 ruské ministerstvo financií navrhlo zakázať organizáciu obehu kryptomien s výnimkou vlastných digitálnych mien a predaja mincí baníkmi. Tento návrh však narazil na odpor z ruskej tajnej služby FSB a vyšetrovacieho výboru.

Aktuálny návrh zákona bol v Štátnej Dume predložený už skôr, ale nejavil sa ako priorita medzi zákonodarcami. V reakcii na problémy so zahraničnými ekonomickými aktivitami spôsobené sankciami po začiatku vojny na Ukrajine sa ruské úrady snažia urýchliť jeho prijatie, aby získali kontrolu nad obehom kryptomien.

Ministerstvo financií, centrálna banka a federálna služba finančného monitoringu vyhlásili, že zákon bude schválený do konca jarnej schôdze Štátnej Dumy.

Toto opatrenie vítajú elektrárenské spoločnosti, ktoré doteraz mali problémy preukázať, že baníci kryptomien sídliaci v Rusku fungujú pre komerčné účely. Zavedenie registra baníkov kryptomien by malo tento problém vyriešiť. Nedostatok lacnej elektriny však môže niektorých baníkov kryptomien vytlačiť z podnikania alebo ich prinútiť presunúť sa do iných krajín.

V máji tohto roku ruské úrady zverejnili zámer postihovať súkromných baníkov kryptomien, ktorí nelegálne využívajú národnú elektrickú sieť. Podľa správy vytvorená expertná skupina vládou navrhla prísne finančné pokuty pre domácich spotrebiteľov elektriny, ktorí prekračujú stanovenú spotrebu.

Úrady zvažovali plán na boj proti baníkom kryptomien využívajúcich rezidenčné domy, aby sa znížilo prerušenie elektrickej siete v špecifických oblastiach krajiny. Správa naznačuje, že vypočítané pokuty budú využívať komerčné sadzby, ktoré sú bežne uplatňované na priemyselné podniky.

Medzitým, 27. apríla ruský zákonodarca objasnil, že národ neplánuje zákaz obratu kryptomien v krajine, kritizujúc mediálne vystúpenia pre vytváranie senzačných nadpisov namiesto skutočného overovania faktov.

Aké sú podľa vás klady a zápory tejto regulácie? Bude mať regulácia pozitívny vplyv na ruskú ekonomiku a na vývoj kryptopriemyslu v krajine? Podeľte sa o svoje myšlienky a názory v komentároch nižšie.

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár