Domovská stránka » El Salvador ťaží Bitcoin využívaním geotermálnej energie vulkánu Tecapa

El Salvador ťaží Bitcoin využívaním geotermálnej energie vulkánu Tecapa

od Lukáš Rezník

El Salvador a inovatívny prístup k ťažbe Bitcoinu

Salvádorská vláda pod taktovkou prezidenta Nayiba Bukeleho intenzívne využíva geotermálnu energiu vulkánu Tecapa pre ťažbu Bitcoinu (BTC), čím sa tento Stredoamerický štát stal priekopníkom obnoviteľnej energie v tejto oblasti. Od začiatku roka 2021 do súčasnosti Salvádor vyťažil takmer 474 Bitcoinov, ktorých hodnota sa odhaduje na približne 29 miliónov dolárov.

Geotermálna energia a Bitcoin

V Salvádore bola nainštalovaná farma s 300 ťažobnými procesormi na extrakciu Bitcoinu priamo z energie, ktorú produkuje miestny vulkán Tecapa. Zo 102 megawattov (MW) produkcie štátnej elektrárne je pre kryptomenovú ťažbu vyčlenených 1,5 MW. Tento krok podčiarkol ambície krajiny využívať udržateľné zdroje energie na ťažbu kryptomien, ktorým čelí rastúci tlak z celého sveta kvôli závislosti od elektrickej energie a fosílnych palív.

Salvádor v súčasnosti drží celkovo 5750 BTC, čo predstavuje približne 354 miliónov dolárov. Tento údaj neprešiel bez povšimnutia medzinárodných organizácií, ako je Svetová banka, ktoré vyjadrili kritiku voči adopcii Bitcoinu ako oficiálnej meny v krajine.

Zelená ťažba a politiky prezidenta Bukeleho

Prezident Nayib Bukele, ktorý vyhral prezidentské voľby v roku 2024 s pôsobivou podporou po celej krajine, odoláva kritike zavádzaním Bitcoinu ako zákonnej meny a ďalšími politikami zameranými na kryptomeny. Bukele dokonca oznámil, že krajina bude každý deň nakupovať jeden BTC, aj napriek náročnejšiemu obdobiu „medvedieho trhu“ v rokoch 2022 až 2023.

Otázky ohľadom vplyvu na životné prostredie

Bitcoinové ťažobné spoločnosti a otázky ohľadom ich spotreby fosílnych palív vyvolávajú dlhodobé polemiky, pričom niektoré organizácie vrátane Greenpeace podporované spoločnosťou Ripple vyzývajú na prechod Bitcoinu z proof-of-work na proof-of-stake. Guvernérka New Yorku, Kathy Hochul, dokonca podpísala moratórium na ťažbu kryptomeny proof-of-work platné na dva roky, čím sa New York stal prvým štátom v USA, ktorý zakázal činnosť ťažby PoW kryptoaktív.

El Salvador a jeho cesta krypto-futurizmom

Aj po kritike zo strany miliardára Elona Muska, ktorý pôvodne sľúbil zahrnúť Bitcoin ako spôsob platby za automobily Tesla, no neskôr svoje rozhodnutie zmenil kvôli negatívnemu vplyvu ťažby na životné prostredie, si El Salvador udržiava svoju cestu v oblasti kryptomien. Musk sľúbil, že znova zváži svoje rozhodnutie, ak viac než 50% ťažby Bitcoinu bude fungovať na obnoviteľné zdroje energie. Odvtedy bolo podľa mnohých správ prekročená hranica 60% podielu obnoviteľnej energie v ťažbe BTC, hoci Musk na tieto správy zatiaľ nereagoval.

Tesla sa navyše stretáva s právnymi problémami kvôli obvineniam z opakovaného porušovania zákona o čistom vzduchu, údajne tým, že z jej továrne vo Fremonte do okolia uvoľňujú škodlivé znečisťujúce látky.

Buďme svedkami ďalších krokov El Salvadoru v oblasti kryptomien a ich vplyvu na svet financií, trh s kryptomenami a životné prostredie. Nezabudnite sa podeliť o svoj názor v komentároch nižšie.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár