Domovská stránka » Súd v Spojenom kráľovstve označil Craiga Wrighta za podvodníka v snahe dokázať, že je tvorcom Bitcoinu

Súd v Spojenom kráľovstve označil Craiga Wrighta za podvodníka v snahe dokázať, že je tvorcom Bitcoinu

od Lukáš Rezník

Rozsudok Vysokého súdu v Spojenom kráľovstve

Dlhoročné úsilie Craiga Wrighta o to, aby sa preukázal ako Satoshi Nakamoto, skutočný tvorca Bitcoinu, vyústilo do závažného rozsudku. Sudca James Mellor vo svojom písomnom verdikte uviedol, že Wright „rozsiahlo a opakovane klamal“ a „v grandióznom rozsahu falšoval dokumenty“.

Craig Wright a jeho pochybné tvrdenia

Vynálezcovi a počítačovému vedcovi Craigovi Wrightovi sa nepodarilo presvedčiť súd o svojich nárokoch byť Satoshi Nakamoto. Právny súboj, ktorý vyvrcholil šesťtýždňovým súdom a viedol ho konzorcium krypto spoločností Crypto Open Patent Alliance (COPA), skončil jasne formulovaným názorom sudcu. „Som úplne presvedčený, že Dr. Wright klamal súdu rozsiahlo a opakovane. Všetky jeho klamstvá a falšované dokumenty boli na podporu jeho najväčšej lži: tvrdenia, že je Satoshi Nakamoto,“ povedal Mellor.

Dôsledky rozsudku pre Wrightove ďalšie kroky

Wright, ktorý sa označuje za mimoriadne inteligentnú osobu, po rozhodnutí sudcu neodpovedal okamžite na žiadosť o komentár. Avšak v neskoršom oznámení uviedol, že má v úmysle odvolať sa proti rozsudku. Od počiatočného verdiktu vzal späť niekoľko súdnych žalôb, ktoré boli buď súvisiace alebo postavené na jeho tvrdení o autorstve Bitcoinu.

Vyhlásenie COPA a jeho význam

Paul Grewal, hlavný právnik kryptomenovej burzy Coinbase, a člen COPA, uviedol: „Ako úplne neopodstatnené sa ukázalo každé z Wrightových tvrdení.“ Tvrdenia Craiga Wrighta boli nielen vyvrátené ako nepravdivé, ale úplne neskutočné.

Vplyv rozhodnutia na budúcnosť prípadov

Wright svoje tvrdenia založené na práve byť tým, kto vytvoril Bitcoin, už nemôže ďalej využívať. Odvolal sa od žaloby proti krypto influencerovi Magnusovi Granathovi, známemu pod pseudonymom Hodlonaut, ktorý Wrighta označil za „žalostného podvodníka“. Tiež ukončil ďalšiu žalobu, v ktorej jeho spoločnosť Tulip Trading obvinila Bitcoinových vývojárov z porušovania svojich povinností, keď odmietli pomôcť firme získať veľké množstvo Bitcoinov, ktoré boli údajne stratené pri hacku.

Ďalšie tri žaloby, v ktorých Wright obviňuje vývojárov Bitcoinu, ako aj kryptoburzy Coinbase a Kraken z porušovania jeho práv na duševné vlastníctvo nad Bitcoinom, budú viazané verdiktom COPA. Tieto prípady zostávajú aspoň dočasne na mieste, čakajúc na možné odvolanie Wrighta.

Pozývame čitateľov, aby sa podelili o svoje názory a komentovali tento zaujímavý obrat v krypto svete a jeho potenciálny vplyv na trh s kryptomenami pod týmto článkom.

 

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár