Domovská stránka » EIP-7702: Nový návrh pre zvýšenie bezpečnosti a funkčnosti Ethereum

EIP-7702: Nový návrh pre zvýšenie bezpečnosti a funkčnosti Ethereum

od Lukáš Rezník

Zmena v Ethereum sieti môže priniesť vylepšenia

S príchodom návrhu EIP-7702 by sa mohla zmeniť tvár Ethereum siete. Spoluzakladateľ Ethereum Vitalik Buterin a skupina vývojárov navrhujú nové vylepšenie Ethereum siete, ktorá by mohla dočasne zlúčiť Externally Owned Accounts (EOA) a smart kontrakty.

Čo je EIP-7702?

Návrh EIP-7702, ktorý by mohol byť zahrnutý do aktualizácie siete Pectra naplánovanej na 4. štvrťrok 2024, prichádza ako odpoveď na obmedzenia a výzvy súvisiace s predchádzajúcim návrhom EIP-3074. EIP-7702 prináša inováciu v podobe nového typu transakcie, ktoré by mali zlepšiť bezpečnosť a funkčnosť EOA, čo sú typy účtov Ethereum ovládané užívateľmi.

Dvojica nových operácií (opcodes), AUTH a AUTHCALL, ktoré EIP-3074 zaviedla, malo umožniť EOAs hladký prechod do smart kontraktov bez nutnosti vytvárania nových. Nový návrh EIP-7702 však chce istým spôsobom tieto funkcie rozšíriť a zlepšiť, napríklad ponúknutím dávkového spracovania transakcií, znížením oprávnení alebo sponzorovaním transakcií.

Ako funguje EIP-7702?

EIP-7702 prináša metódu, vďaka ktorej by mohli EOA počas transakcií dočasne operovať ako smart kontrakty, pred tým, ako sa vrátia do svojho pôvodného stavu. Toto by malo vylepšiť ich funkčnosť a bezpečnosť bez spúšťania nových operácii, čím zníži komplexnosť a potenciálne bezpečnostné chyby.

Návrh je navrhnutý s ohľadom na budúcnosť, keďže je kompatibilný s ERC-4337, štandardom pre abstrakciu účtov Ethereum, ktorý má za úlohu zvýšiť bezpečnosť a vylepšiť skúsenosti používateľov.

Možný dopad EIP-7702 na Ethereum sieť

Ak bude EIP-7702 zahrnuté do aktualizácie Pectra, očakáva sa, že bude mať pozitívny vplyv na sieť Ethereum. Abstrakcia účtov prináša väčšiu flexibilitu pre užívateľov a príležitosti pre rozvoj smart kontrakt peňaženiek pre vývojárov.

Výhody a nevýhody EIP-7702

EIP-7702 prináša viaceré výhody, ako napríklad efektívnejšie transakcie a kompatibilitu s ERC-4337, ale aj nevýhody, ako neistotu ohľadom predpokladaných nákladov na plyn. Aj napriek tomu môže tento návrh podstatne prispieť k Ethereum sieťi, je však potrebné, aby vyvíjajúci rozlúštili otázky, ktoré boli vyvodené.

Ansgar Dietrichs, jeden z výskumníkov Ethereum nadácie, navrhol sledovať implementáciu EIP-7702 počas niekoľkých týždňov, aby sa rozhodlo, či ho zahrnúť do aktualizácie Pectra.

Ak bude zapojený, môže EIP-7702 zrevolucionizovať blockchain Ethereum, čo teší komunitu.

Ľudia sú pozvaní, aby sa zapojili do diskusie a podelili sa o svoje názory na tento nový návrh v komentároch nižšie.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár