Domovská stránka » Americký Kongres schválil prvý samostatný zákon o kryptomenách napriek možnému vetu prezidenta

Americký Kongres schválil prvý samostatný zákon o kryptomenách napriek možnému vetu prezidenta

od Lukáš Rezník

Historický krok: Kongres USA schválil prvý samostatný zákon o kryptomenách

Americký Kongres nedávno schválil historickú legislatívu – prvý samostatný zákon týkajúci sa kryptomien, ktorého cieľom je zvrátiť kontroverzné pravidlá SAB 121 týkajúce sa krypto aktív, zavedené Komisiou pre cenné papiere a burzu USA (SEC). Tento legislatívny krok však môže naraziť na prekážku v podobe vetovania prezidenta Joea Bidena, ktorý vyjadril obavy o finančnú stabilitu a neistotu na trhoch.

Prvý samostatný zákon o kryptomenách a jeho význam

Americká senátorka Cynthia Lummis (R-WY) na sociálnej sieti X s nadšením privítala schválenie zákona o revízii (Congressional Review Act – CRA), ktorý ruší kontroverznú smernicu SAB 121 vydanú Komisiou pre cenné papiere a burzu USA (SEC). Podľa Lummis ide o „dôležitý míľnik pre finančnú inováciu“ a jasné odmietnutie „prehnanej regulácie kryptomien“ zo strany administratívy prezidenta Bidena a predsedu SEC Garyho Genslera. Zároveň zdôraznila, že ide o prvý prípad, kedy Kongres schválil samostatnú legislatívu zameranú na kryptomeny, a naznačila, že v tejto oblasti sa chystajú ďalšie kroky. Zákon CRA umožňuje Kongresu preskúmať a v prípade potreby zvrátiť regulácie vydané federálnymi úradmi.

Bulletin SAB 121 od SEC požaduje, aby subjekty držiace krypto aktíva pre užívateľov evidovali tieto ako pasíva a príslušné aktíva za ich spravodlivú hodnotu v ich účtovnej závierke. Tento bulletin čelil kritike za potenciálne výrazné finančné zaťaženie bánk a finančných inštitúcií, čo by ich mohlo odradiť od poskytovania úschovných služieb pre krypto aktíva.

Predseda Výboru pre finančné služby Snemovne reprezentantov USA kritizuje Genslera

Patrick McHenry (R-NC), predseda výboru pre finančné služby Snemovne reprezentantov, uviedol: „Bulletin SAB 121 vyžaduje, aby finančné inštitúcie a firmy, ktoré sú zodpovedné za ochranu digitálnych aktív svojich zákazníkov, držali tieto aktíva v ich rozváhach, čo zvyšuje náklady na ich držanie.“ Kongresman zdôraznil, že:

Bulletin SAB 121 je jedným z najvýraznejších príkladov regulačného prekročenia právomocí, ktoré definovalo pôsobenie Garyho Genslera na čele SEC.

Snemovňa reprezentantov USA hlasovala za zrušenie SAB 121 ešte tento mesiac, čomu nasledovalo hlasovanie Senátu o zrušení tohto bulletinu minulý týždeň.

Avšak prezident Joe Biden hrozí vetovaním tohto rozhodnutia. Podľa vyhlásenia Bieleho domu: „Obmedzenie schopnosti SEC udržiavať komplexný a efektívny finančný regulačný rámec pre krypto aktíva by viedlo k výraznej finančnej nestabilite a neistote na trhu.“

Čo si myslíte o prvom samostatnom zákone o kryptomenách schválenom Kongresom USA a kontroverzii týkajúcej sa bulletinu SAB 121? Aký vplyv bude mať tento zákon na kapitalizáciu kryptomien? Podeľte sa o svoj názor v komentároch nižšie.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár