Domovská stránka » ETF na Ether získavajú prekvapivú zelenú od regulátorov, čím signalizujú míľnik v oblasti kryptomien

ETF na Ether získavajú prekvapivú zelenú od regulátorov, čím signalizujú míľnik v oblasti kryptomien

od Lukáš Rezník

SEC udeľuje neočakávané schválenie pre éterové ETF

Americká Komisia pre cenné papiere a burzu (SEC) v neočakávanom zvrate schválila žiadosti popredných obchodných platforiem, vrátane Nasdaq, CBOE a NYSE, na kótovanie fondov obchodovaných na burze (ETF) naviazaných na cenu Ethereu. Toto schválenie otvára cestu pre uvedenie týchto produktov na trh ešte v tomto roku.

Náhly posun signalizuje nádej pre krypto ETF

Pôvodne trh očakával zamietnutie týchto podaní, pretože SEC sa aktívne nezaoberala žiadosťami žiadateľov. Avšak v rýchlom a neočakávanom obrate udalostí úradníci SEC vyzvali burzy, aby rýchlo upravili podania, čo spôsobilo zhon pri záverečnom procese.

Toto schválenie je významným míľnikom pre oblasť kryptomeny, najmä pre deväť potenciálnych emitentov vrátane odvetvových ťažkých váh ako VanEck, ARK Investments/21Shares a BlackRock. Ich očakávanie zavedenia ETF na Ether prichádza po tom, čo SEC v januári schválila ETF na Bitcoin, čo sa považovalo za kľúčový bod pre toto odvetvie.

Andrew Jacobson, viceprezident a vedúci právneho oddelenia spoločnosti 21Shares, pochválil tento krok a označil ho za významný krok smerom k realizácii obchodovania s týmito produktmi.

Dôsledky a očakávania v priestore ETF

Hoci účastníci trhu s obavami očakávali odmietnutie, výzva SEC na revízie signalizovala možnú zmenu postoja k tejto otázke. Schválenie SEC sľubuje veľký potenciál, ako uviedol Rob Marrocco, globálny vedúci zoznamu ETP na Cboe Global Markets. Verí, že rovnako ako spotové Bitcoin ETFy by zavedenie spotových Ether ETF poskytlo americkým investorom ďalšie záruky.

Aj keď burzy ako Nasdaq a NYSE zadržiavali komentáre a predseda SEC Gary Gensler, známy svojim opatrným prístupom ku kryptomenám, zostal skúpy na slovo, e-mailové potvrdenie SEC zanechalo v tomto odvetví atmosféru očakávania. Poslednou prekážkou pre tieto ETF je potreba súhlasu SEC s registračnými vyhláseniami ETF, ktoré zahŕňajú zverejnenie investorov pred začatím obchodovania s ETF. Časový rámec tohto schválenia zostáva nedefinovaný, ale zdroje oboznámené s postupom naznačujú, že emitenti sú pripravení na spustenie. Napriek tomu sa očakáva, že divízia podnikových financií SEC môže v najbližších dňoch vyžadovať revízie a aktualizácie.

Historický kontext a perspektívy odvetvia

História rezistencie SEC voči spotovým bitcoinovým ETF trvá viac ako desať rokov a je založená na obavách týkajúcich sa manipulácie s trhom. Po minuloročnom súdnom triumfe Grayscale Investments sa však situácia zmenila. Keďže Ether predstavuje zložitejšie prostredie ako Bitcoin, podľa Sui Chunga, generálneho riaditeľa spoločnosti CF Benchmarks, poskytovateľa indexu pre niekoľko bitcoinových a éterových ETF, dôkladné preskúmanie vyhlásení o ETF zo strany SEC by sa mohlo predĺžiť na niekoľko mesiacov. Napriek tomu precedens vytvorený bitcoinovými ETF by mohol pôsobiť ako regulačný plán, ktorý by mohol proces urýchliť.

Impozantná šírka investorov, od hedžových fondov a poradcov v oblasti bohatstva až po maloobchodných investorov, už investovala do krypto ETFov viac ako 30 miliárd dolárov. Nedávne rozhodnutie SEC preto nielen pridáva vietor do plachiet kryptomenovým podnikom, ktoré sa snažia o konsolidáciu v hlavnom financovaní, ale tiež sa zhoduje s globálnym regulačným pokrokom. To zahŕňa schválenie britského regulátora pre uvedené kryptomenové produkty a schválenie zásadného zákona Snemovne reprezentantov USA, ktorý má objasniť regulačné rámce pre kryptomeny, ktorý, hoci stále vyžaduje schválenie Senátu, nesie váhu podpory oboch strán.

Tento vývoj odzrkadľuje čoraz viac priaznivú náladu medzi regulátormi a účastníkmi trhu, čo signalizuje harmonickejšie časy pre digitálne aktíva v rámci formálneho finančného ekosystému.

Vaše názory a postrehy o tomto vývoji sú neoceniteľné. Podeľte sa o svoje myšlienky v komentároch nižšie o tom, ako si myslíte, že toto schválenie ovplyvní budúcnosť obchodovania s kryptomenami a investičných stratégií.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár