Domovská stránka » Veľká Británia prijíma kryptomeny s burzovo obchodovanými produktmi schválenými FCA.

Veľká Británia prijíma kryptomeny s burzovo obchodovanými produktmi schválenými FCA.

od Lukáš Rezník

Britská finančná autorita schvaľuje zoznam krypto-ETP produktov

V bezprecedentnom kroku pre britský finančný sektor,  Britská Financial Conduct Authority (FCA) dala zelenú prvým kryptomenovým exchange-traded produktom (ETP). Tento súhlas svedčí o rastúcej integrácii digitálnych aktív do hlavných finančných kanálov krajiny a ambícii Spojeného kráľovstva držať krok s ostatnými významnými svetovými finančnými centrami, kde je obchodovanie s digitálnymi aktívami už etablované.

WisdomTree na čele zoznamu schválených krypto-ETP

Spoločnosť WisdomTree Inc. ako prvá získala od FCA povolenie uviesť na londýnskej burze dva fyzicky kryté ETP produkty sledujúce Bitcoin a Ethereum. Podľa agentúry Bloomberg by tieto produkty mali debutovať na trhoch už 28. mája, čo naznačuje rýchly prechod od regulačného schválenia k vstupu na trh.

Krok spoločnosti WisdomTree sa považuje za súčasť väčšej vlny zmien, ktoré sa šíria finančným prostredím, pričom ďalší emitenti, ako sú ETC Group, 21Shares a CoinShares, pristúpili k zoznamu svojich ETP zameraných na kryptomeny v Spojenom kráľovstve. Je pozoruhodné, že tieto nové produkty budú priamo držať Bitcoin a Ethereum, ale budú dostupné iba pre profesionálnych investorov v súlade s usmerneniami FCA.

Medzinárodné trendy ETP a úspešné príbehy v USA

Koncept kryptomenových ETP nie je z globálneho hľadiska nový, keďže niekoľko európskych búrz ich prevádzkuje už roky. Naopak, Spojené štáty boli v tejto oblasti svedkami pozoruhodného úspechu, najmä po tom, čo zelené svetlo Komisie pre cenné papiere a burzu (SEC) začiatkom roka zvýšilo Bitcoin na bezprecedentné maximá.

Napriek tomu agentúra Bloomberg uvádza, že vstup Hongkongu do sféry krypto-ETP sa u investorov stretol s vlažným prijatím.

Prekvitajúce ETF a investičné toky

V kontexte amerického trhu sa môže pochváliť sériou čistých prílevov počas siedmich dní v rade, s významnými príspevkami od BlackRock’s iShares Bitcoin Trust a Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund, ako bolo oznámené v tweete od WhalePanda. Do týchto ETF bolo pridaných významných 305 miliónov dolárov, čo zdôrazňuje dôveru investičnej komunity v tieto produkty.

Okrem toho, v Hongkongu, Ethereum ETF spustené spoločnosťou ChinaAMC dokázali získať impozantné prílevy, čo naznačuje rastúci záujem investorov v očakávaní, že USA potenciálne schvália podobné ponuky ETF.

Analytici Bloombergu Eric Balchunas a James Seyffart významne zvýšili šance na zelenú od SEC pre Ethereum spot ETF z predchádzajúcich 25% na optimistických 75%. Táto prognóza prichádza po výzve SEC na burzy, aby revidovali svoje podania 19b-4, čo viedlo CboeBZX k podaniu upravených žiadostí o radu ETF, čo ďalej cementuje rastúci vzťah medzi tradičnými financiami a krypto aktívami.

Skok, ktorý urobilo Spojené kráľovstvo v autorizácii krypto ETP, odráža širší trend ohrievania tradičných trhov voči kryptomenám, čo pripravuje pôdu pre vzrušujúcu budúcnosť. Keďže tieto nástroje premosťujú priepasť medzi digitálnymi aktívami a regulovanými finančnými trhmi, vyhliadky investorov na vyhliadky tejto rýchlo sa rozvíjajúcej križovatky zostávajú optimistické.

Pozývame čitateľov, aby sa zapojili do diskusie a podelili sa o svoje myšlienky na budúci vývoj krypto-ETP v Spojenom kráľovstve a vo svete. Ako vidíte vývoj tohto prostredia a aké ďalšie míľniky by podľa vás mohli nastať pri integrácii kryptomien do tradičných finančných trhov?

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár