Domovská stránka » Mt. Gox rozvíril trh prevodom 840 miliónov dolárov v bitcoinoch pred termínom splatenia

Mt. Gox rozvíril trh prevodom 840 miliónov dolárov v bitcoinoch pred termínom splatenia

od Lukáš Rezník

Pohľad do nedávneho pohybu bitcoinov Mt. Gox

V neočakávanom vývoji, ktorý vyvolal vlnu kryptomenového sveta, bolo oznámené, že neslávne známa zaniknutá kryptoburza Mt. Gox presunula značné množstvo bitcoínov. Arkham Intelligence odhalila, že 12 240 BTC v hodnote približne 840 miliónov dolárov bolo prevedených do novej peňaženky, čo na chvíľu ovplyvnilo trh, čo spôsobilo mierne kolísanie ceny bitcoinu pod jeho nedávny vrchol.

Dôsledky prevodu spoločnosti Mt. Gox

Presunutie takéhoto veľkého množstva Bitcoinu púta pozornosť pozorovateľov trhu a zainteresovaných strán. Keďže k prevodu došlo len niekoľko mesiacov pred plánovaným termínom splatenia 31. októbra, špekulácie o možnom vplyve na trh sú hojné. Splátkový plán pozostáva z vyplatenia 142 000 BTC, 143 000 BCH a 69 miliárd japonských jenov veriteľom spoločnosti Mt. Gox.

Napriek súčasnému pohybu trhu zostáva v peňaženke Mt. Gox stále obrovská suma v hodnote 9,7 miliardy dolárov, čo vyvoláva otázky o budúcej dynamike trhu. Účastníci trhu vyjadrili obavy z možného výpredaja, ktorý by mohol prísť s uvoľnením týchto aktív, čo by mohlo potenciálne znížiť hodnotu Bitcoinu. Niektorí sú však optimistickí a veria, že skalní priaznivci Bitcoinu, často označovaní ako „maximalisti“, môžu pôsobiť ako tlmič akýchkoľvek negatívnych účinkov takéhoto masívneho uvoľnenia aktív.

Historický kontext spoločnosti Mt. Gox

Aby sme pochopili vážnosť tohto prevodu, potrebujeme sa stručne pozrieť na históriu spoločnosti Mt. Gox. Na svojom vrchole v roku 2010 bola spoločnosť Mt. Gox titánom v oblasti burzy Bitcoinu a spracovávala neuveriteľných 70 % všetkých transakcií s Bitcoinom na celom svete. Rok 2014 však bol rokom jej pádu pre vážny kybernetický útok, ktorý viedol ku krádeži ohromujúceho množstva Bitcoinov, vrátane približne 750 000 BTC patriacich zákazníkom a ďalších 100 000 z vlastných rezerv spoločnosti Mt. Gox. Hoci sa podarilo získať späť 200 000 BTC, zložité právne peripetie v Japonsku boli prekážkou rýchlej kompenzácie obetí.

Cesta k preplateniu bola pre veriteľov spoločnosti Mt. Gox dlhá a kľukatá. V roku 2018 schválil Tokijský okresný súd rehabilitačnú petíciu, čo znamenalo jasný začiatok štruktúrovaného pokusu o vyriešenie tohto debaklu. Ako dôkaz túžby po riešení hlasovalo v roku 2021 za rehabilitačný plán 99 % veriteľov, čo signalizovalo jednomyseľnú výzvu na náhradu škody a uzavretie temnej kapitoly v histórii Bitcoinu.

Trh bude naďalej reagovať na tento nový vývoj a mnohé oči budú stále upreté na aktivity spoločnosti Mt. Gox. Hoci len čas môže odhaliť celý vplyv prevodov Bitcoinu na správanie trhu, tento krok je významným krokom k ukončeniu procesu odškodňovania osôb postihnutých kolapsom spoločnosti Mt. Gox.

Neváhajte sa podeliť o svoje myšlienky a názory na túto tému v sekcii komentárov nižšie.

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár