Domovská stránka » Odblokovanie 11-ročnej krypto peňaženky v hodnote 3 miliónov dolárov pomocou chybného generátora hesiel

Odblokovanie 11-ročnej krypto peňaženky v hodnote 3 miliónov dolárov pomocou chybného generátora hesiel

od Július Šimon

Pátranie po odomknutí kryptografických tajomstiev

Keď Michael stratil prístup k svojej potenciálne miliónovej kryptopeňaženke, obrátil sa o pomoc na niekoľkých kryptografických expertov. Tí mu však oznámili, že obnovenie jeho finančných prostriedkov je ako strieľanie naslepo. Vytrvalosť sa však vyplatila, keď oslovil Joea Granda, rešpektované meno v oblasti hackovania digitálnych peňaženiek. Spolu so svojím nemeckým spolupracovníkom Brunom sa Grand zhodol, že sa pustí do tejto náročnej výzvy.

Ich odbornosť v reverznom inžinierstve bola čoskoro vystavená skúške, keď odhalili kritickú chybu v správcovi hesiel RoboForm, ktorý Michael používal v roku 2013.

Achillova päta bezpečnosti RoboFormu

Pri prehľadávaní vnútorného fungovania softvéru si Grand a Bruno uvedomili, že generovanie hesiel v RoboForme bolo narušené predvídateľnosťou. Na rozdiel od nutnosti náhodnosti pri vytváraní bezpečných hesiel, program používal zraniteľný pseudonáhodný generátor čísel, ktorý účinne spájal náhodnosť hesiel s dátumom a časom počítača. Vedomosť o tom umožnila dvojici zistiť, že ak by dokázali identifikovať, kedy bolo heslo vytvorené a aké parametre sa použili, mohli by výrazne zúžiť svoje hľadanie.

Úspech operácie závisel od schopnosti simulovať „cestovanie v čase“ v rámci softvéru, čím by sa RoboForm oklamal, aby znovu vytvoril staré heslá. Napriek tomuto odhaleniu zostávala vážna prekážka – Michael si nepamätal presný dátum, kedy vytvoril kľúčové heslo.

Problémy s časovou osou a prielom

Digitálna stopa ukázala, že Michaelov prvý bitcoinový prevod prebehol 14. apríla 2013, ale súviselo vytvorenie hesla s týmto dátumom alebo sa časovo posunulo? Grand a Bruno sa spočiatku zamerali na permutácie hesiel od 1. marca do 20. apríla, pričom použili parametre ako dĺžku hesla, kombináciu znakov a zahrnutie symbolov. Keď tento pokus nepriniesol výsledky, rozšírili svoje hľadanie až do 1. júna. Michael si počas ich otázok nebol presný v súvislosti s presnými parametrami a mohol len dúfať, že ich úsilie nebude márne.

Prielom prišiel nečakane. Po mesiacoch pokusov, omylov a jemného povzbudzovania k ďalším detailom o tých neuchopiteľných parametroch, si Grand a Bruno zavolali Michaela na stretnutie. Namiesto ďalšej série otázok priniesli dlhoočakávané dobré správy: heslo bolo konečne obnovené. Ukázalo sa, že bolo vytvorené 15. mája 2013 presne o 4:10:40 GMT bez použitia špeciálnych znakov – čo je jasným mementom krehkosti pamäte a bezpečnosti v digitálnom veku.

Tento triumf slúži nielen ako pútavý príbeh o odhodlanosti a zručnosti, ale aj ako výstražné znamenie o dôležitosti robustných kryptografických postupov. Pozývame našich čitateľov, aby sa zapojili do diskusie nižšie a podelili sa o svoje myšlienky o digitálnej bezpečnosti a fascinujúcom svete kryptografie.

 

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár