Domovská stránka » EÚ Centrum pre inováciu sa v správe o šifrovaní zameriava na anonymné kryptomeny a mixéry kryptomien

EÚ Centrum pre inováciu sa v správe o šifrovaní zameriava na anonymné kryptomeny a mixéry kryptomien

od Július Šimon

Hľadanie rovnováhy medzi súkromím a bezpečnosťou pomocou kryptografických technológií

Šifrovanie dát je základným kameňom digitálnej bezpečnosti a ponúka rozhodujúcu rovnováhu medzi individuálnym právom na súkromie a širšou potrebou bezpečnosti. Správa centra EÚ pre inováciu v oblasti vnútornej bezpečnosti nedávno zdôraznila zložitosti šifrovania v kryptomenovom priestore a poukázala na výzvy, ktorým čelia regulačné orgány a orgány činné v trestnom konaní.

Dilema dvojakého použitia kryptografie

Správa síce uznáva význam verejno-súkromnej kryptografie pre fungovanie kryptomien a nezastupiteľných tokenov (NFT) – nevyhnutných pre ukladanie, ťažbu a transakcie – zároveň však upozorňuje na riziká spojené so zneužívaním týchto systémov zlými aktérmi. Technológie na posilnenie súkromia, ako sú určité kryptomeny a mixovacie služby, komplikujú situáciu.

Centrum EÚ pre inováciu v oblasti vnútornej bezpečnosti konkrétne spomínalo kryptoaktíva ako Monero (XMR), Zcash (ZEC), Grin (GRIN) a Dash (DASH), spolu s ďalšími technológiami, ako sú riešenia vrstvy 2, dôkazy s nulovou znalosťou a konkrétne mixovacie služby pre kryptomeny, ako je Tornado Cash. Tieto nástroje síce poskytujú používateľom súkromie, ale zároveň predstavujú možnosti zneužitia, najmä pri praní špinavých peňazí v dôsledku zníženej viditeľnosti transakcií na blockchaine.

Rozlúštenie šifrovacej hádanky

Napriek obavám správa uviedla, že orgány činné v trestnom konaní stále majú možnosti na vyšetrovanie nezákonnej činnosti. Transakcie v kryptomenách sa dajú vysledovať, ak sa podarí získať súkromné kľúče podozrivých, čo naznačuje, že boj proti zločinnému využívaniu kryptografických technológií, hoci je náročný, nie je nemožný.

Správa bola výsledkom spolupráce šiestich zúčastnených subjektov v Centre EÚ pre inováciu v oblasti vnútornej bezpečnosti, vrátane Europolu, Eurojustu a niekoľkých generálnych riaditeľstiev a agentúr Európskej komisie. Spoločným cieľom tohto snaženia bolo osvetliť potenciálne regulačné a vyšetrovacie výzvy súvisiace s kryptomenami zameranými na súkromie a mixovacími službami pre kryptomeny.

Právne bojiská mixovacích služieb pre kryptomeny

Nedávne odsúdenie Alexeja Pertseva, vývojára stojaceho za mixovacím protokolom Tornado Cash, zdôrazňuje rastúce napätie medzi právom na súkromie a vymáhaním práva. Zatiaľ čo Tornado Cash funguje ako služba bez úschovy, čo znamená, že nedrží ani nekontroluje používateľské finančné prostriedky, Pertsev čelil obvineniam z uľahčenia prania špinavých peňazí. Takéto prípady vyvolávajú kritické otázky týkajúce sa zodpovednosti a právnych dôsledkov pre vývojárov open source kódu.

S vývojom odvetvia je jedna vec jasná: inovácia a regulácia musia nájsť spoločnú reč, aby sa zabezpečila bezpečnosť a súkromie používateľov kryptomien a zároveň sa odradili a vypátrali nezákonné činnosti.

Pozývame čitateľov, aby sa podelili o svoje myšlienky a postrehy o komplexnej dynamike medzi kryptomenami zameranými na súkromie, regulačnými snahami a meniacou sa krajinou digitálnych aktív. Neváhajte a komentujte nižšie svoje názory.

 

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár