Domovská stránka » Prudký nárast likvidácií kryptomien v kontexte poklesu trhu a ekonomických obáv

Prudký nárast likvidácií kryptomien v kontexte poklesu trhu a ekonomických obáv

od Július Šimon

Turbulencie na trhu s prudkým poklesom kryptomien a rastúcimi likvidáciami

Odvetvie kryptomien zaznamenalo výrazný pokles, čo viedlo k značnému nárastu likvidácií obchodov. S napätím očakávaná správa o inflácii v USA a zasadnutie Federálnej rezervy podnietili investorov a obchodníkov k zvýšenej opatrnosti. Zbavujú sa svojich aktív a znižujú expozíciu, čo prispelo k volatilite trhu.

Pokles cien a údaje o likvidáciách

Bitcoin klesol na takmer 66 000 dolárov, čo predstavuje nové trojtýždňové minimum pre túto poprednú kryptomenu a vyvoláva atmosféru neistoty v celom priestore digitálnych aktív.

Cena BTC 11. júna ZDROJ: CoinDesk

Index CoinDesk 20, ktorý predstavuje kôš 20 hlavných kryptomien, tiež klesol o viac ako 6 %, čo je celkovo červená hodnota. Významné kryptomeny, ako napríklad Ethereum (ETH), prepadli pod hranicu 3 500 dolárov a zaznamenali stratu 6,5 %.

Významné likvidácie a ich vplyv

Následkom značného zmršťovania trhu bolo za 24 hodín likvidovaných viac ako 270,4 milióna dolárov, pričom neúmerne to postihlo dlhé pozície na trhu. Na čele rebríčka bolo Ethereum s obrovskými likvidáciami v hodnote 70,5 milióna dolárov (z toho 64,6 milióna dolárov boli dlhé pozície). Likvidácie Bitcoinu za nimi s hodnotou 68,88 milióna dolárov nezaostali. Najväčší podiel týchto likvidácií, takmer 100 miliónov dolárov, niesla burza Binance.

Investori a analytici trhu sa pripravujú na potenciálny vplyv blížiacej sa správy o indexe spotrebiteľských cien (CPI) za máj a na rozhodnutie Federálnej rezervy o úrokových sadzbách. Odborníci si všimli, že volatilita Bitcoinu sa okolo takýchto ekonomických oznámení zvykne zvyšovať, najmä preto, že jeho korelácia s americkými akciami od minulého roka zosilnela.

Výhľad Federálneho výboru pre otvorené trhy (FOMC), ktorý sa očakáva počas tlačovej správy Jeromeho Powella, by mal tiež výrazne ovplyvniť dynamiku trhu. Tieto ekonomické ukazovatele môžu zmeniť súčasnú trajektóriu digitálnych aktív, čo môže predstavovať ďalšie výzvy alebo potenciálne možnosti obnovy.

Pozitívne signály napriek znepokojivému podnebiu

Napriek nedávnemu poklesu trhu niektorí analytici upozorňujú na znepokojujúce, ale aj optimistické signály. Pozorovaná bola napríklad nezvyčajná odchýlka v otvorenom záujme o futures na Bitcoin medzi burzami BitMEX a Binance. Takéto rozdiely môžu niekedy naznačovať akumulačné pohyby väčších investorov, napriek tomu, že pozície retailových investorov sú vyplavované.

Odborníci z QCP Capital navyše naznačujú, že takéto poklesy, hoci pre niektorých znepokojujúce, môžu predstavovať príležitosti na nákup pre dlhodobých investorov, ktorí sú ochotní pozerať sa za aktuálne turbulencie na trhu.

Širšie dôsledky a výhľady pre obchodníkov

Keďže index GMCI 30 klesol na najnižšiu úroveň od mája 2020 a celý trh bojuje so svojou pozíciou, obchodníci sa môžu rozhodnúť pre konzervatívnejšie stratégie, kým sa neobjavia jasnejšie ekonomické signály. Aj keď krátkodobá neistota zatiaľ panuje, implicitná volatilita trhu vykazuje klesajúci trend. Obchodníci tak budú pravdepodobne naďalej v strehu a budú zvažovať strategické využitie opcií na zaistenie svojich pozícií v tomto sa meniacom prostredí.

Séria týchto udalostí ilustruje pretrvávajúce prepojenie trhu s kryptomenami a širších makroekonomických faktorov. Zároveň zdôrazňuje citlivosť digitálnych aktív na globálny vývoj vo finančnom sektore.

Pozývame našich čitateľov, aby sa podelili o svoje myšlienky na nedávne pohyby trhu a očakávania pre sektor kryptomien v súvislosti s nadchádzajúcimi ekonomickými rozhodnutiami.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár