Domovská stránka » Prechodový efekt regulácie MiCA EÚ na trhy s kryptomenami a stablecoinmi

Prechodový efekt regulácie MiCA EÚ na trhy s kryptomenami a stablecoinmi

od Július Šimon

Termíny MiCA: Neistota v kryptopriestore EÚ

Ako sa kryptomenový priemysel v Európskej únii približuje ku kľúčovému termínu 30. júna, existuje hmatateľné napätie v súvislosti s hroziacimi nariadeniami o trhoch s kryptomenami (MiCA). Očakáva sa, že tento legislatívny balík, ktorý Európsky parlament schválil v apríli 2023, prinesie rozsiahle zmeny do fungovania trhov s digitálnymi aktívami v rámci členských štátov, najmä pokiaľ ide o stablecoiny.

Dešifrovanie vplyvu MiCA na krajinu kryptomien

Nariadenie MiCA, pod dohľadom Európskeho úradu pre cenné papiere a trhy, prichádza so súborom ustanovení, ktoré musia poskytovatelia služieb v oblasti kryptomien dodržiavať, vrátane prísnej registrácie a požiadaviek Poznaj svojho zákazníka/Proti praniu špinavých peňazí (KYC/AML). S blížiacim sa termínom sa prechodné uvoľnenie pre existujúcich operátorov chýli ku koncu, čo znamená prísnejší a regulovanejší rámec, ktorý sa rozširuje na emitentov stablecoinov a diktuje ich vydávanie, riadenie a dohľad v rámci európskej jurisdikcie.

Stablecoinové podniky teraz pretekajú s časom, aby zosúladili svoje operácie s mandátmi MiCA na dodržiavanie predpisov, aj keď s lehotou odkladu trvajúcou až do decembra 2024 na úplné dodržiavanie. Blížiaci sa termín otvára nové tempo pre subjekty pôsobiace v rámci EÚ a, čo je zaujímavé, aj mimo nej, keďže služby stablecoinov mimo EÚ, ktoré sa starajú o obyvateľov EÚ, budú tiež spadať pod zastrešenie MiCA.

Pretrvávajúci zmätok a právne bahno

Cesta k zhode je zahalená neistotou, keďže účastníci trhu vrátane používateľov, emitentov a búrz kryptomien čelia dohadom o konkrétnych dôsledkoch týchto nových štandardov. Nepokoj v tomto odvetví vyjadril Oliver Linch, generálny riaditeľ Bittrex Global, ktorý kritizoval pretrvávajúcu neprehľadnosť a slabnúcu koordináciu EÚ pri vnášaní rozhodnej jasnosti do regulačného prostredia.

Podobne Patrick Hansen z Circle a Helmut Bauer z asociácie E-Money Association vyjadrili svoje obavy, pričom zdôraznili efekt „cliff-edge“ vlastný MiCA, ktorý by mohol mať neprimeraný vplyv na obchodný model stablecoinov a jeho príťažlivosť v porovnaní s inými jurisdikciami, ktoré majú kontrastné regulačné temperamenty.

Výmeny zápasiace s výzvami v oblasti dodržiavania pravidiel

Veľké kryptoburzy už podnikajú preventívne kroky, aby sa dostali do týchto búrlivých vôd. Binance, najväčší globálny hráč podľa objemu obchodov, naznačil obmedzenie prístupu k určitým stablecoinom po 30. júni. Aj keď nedeklaruje definitívne vyradenie nepovolených aktív, uznáva potenciálne prekážky, ktorým môžu regulované stablecoiny čeliť uprostred regulácie vyvolaného dopytu.

Kraken a OKX sú tiež pod drobnohľadom, pričom Kraken odmieta fámy o vyradení USDT z burzy, ale pripúšťa prebiehajúcu kontrolu jeho kompatibility s MiCA a OKX odstupuje od párovania USDT v Európskom hospodárskom priestore, aby uľahčil operácie zamerané na euro.

Vlastník Tetheru Paolo Ardoino zdieľal svoje výhrady a označil niektoré požiadavky MiCA za „problematické“, pričom predpokladal, že nové regulačné prostredie by mohlo skomplikovať emisiu stablecoinov a potenciálne zvýšiť prevádzkové riziká v rámci EÚ.

Na záver, keď sa priblížime k prahu MiCA, kryptoekosystém očakáva kľúčový posun. Istota zmeny stavia vedľa seba nejasnosť jej prípadných účinkov, pretože zainteresované strany v celom spektre sa snažia zosúladiť s normatívnymi revíziami, ktoré by mohli predefinovať súčasný stav vecí. Bude to predzvesťou novej éry transparentnosti a stability, alebo to bude signalizovať zdržanlivosť a konkurenčné preskupenie?

Pozývame vás, aby ste sa podelili o svoje myšlienky a pohľady na to, ako by mohla regulácia MiCA ovplyvniť ceny kryptomien a celkovú podobu krypto trhu v Európskej únii.  Zapojte sa do diskusie nižšie.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár