Domovská stránka » Legislatívny posun Európskej únie a jeho vplyv na reguláciu kryptomien

Legislatívny posun Európskej únie a jeho vplyv na reguláciu kryptomien

od Lukáš Rezník

Dominový efekt volieb v EÚ na kryptomeny

Nedávne voľby do Európskeho parlamentu priniesli nové rozloženie síl a s ním aj otázky o budúcnosti kryptomien v EÚ. S prebiehajúcimi významnými politickými zmenami kryptomenový priemysel pozorne skúma dôsledky tohto transformovaného európskeho zákonodarného zboru.

Kryptomeny a nový Európsky parlament

Po voľbách Európsky parlament, ktorý tradične zastával podpornú politiku voči kryptomenám, čelí novým výzvam a príležitostiam. Európska ľudová strana (EPP), hoci zaznamenala nárast zastúpenia, si zachováva neutrálny a pragmatický postoj k regulácii kryptomien. Naopak, frakcia Zelení/EFA, ktorá predtým aktívne vystupovala proti niektorým aspektom kryptomien, ako je ťažba Proof-of-Work (PoW), zaznamenala výrazné zníženie počtu kresiel v parlamente.

Nemecký europoslanec Markus Ferber z EPP zdôraznil stabilné prostredie, ktoré EPP zabezpečuje pre rozvoj kryptomien vďaka ich vyváženým regulačným názorom. Medzitým ubúdajúca podpora pre skupiny ako Zelení naznačuje uľavenejšie prostredie pre kryptomenových baníkov, ktorí sa predtým obávali prísnych legislatívnych opatrení voči ich prevádzke.

Polarizácia a politika: Príchod krajnej pravice

Nástup krajnej pravice, najmä v Nemecku a Francúzsku, prináša prvok nepredvídateľnosti. Krajné pravicové strany sa zvyčajne zasadzujú za hospodársku slobodu, no ich konzervatívny pohľad na finančný dohľad by mohol znamenať prísnejšiu reguláciu pre kryptosektor, vrátane požiadaviek na prísnejšie opatrenia KYC (Know Your Customer) a AML (Anti-Money Laundering). Francúzske Národné zhromaždenie aj nemecká Alternatíva pre Nemecko vyjadrujú výhrady voči prijatiu digitálneho eura.

Udržanie si vedúcej pozície: Postavenie EÚ v regulácii kryptomien

Napriek tomu, že Európa zaostáva v globálnych technologických pretekoch, EÚ si vybudovala významnú pozíciu v krypto priestore, najmä vďaka jednotnému regulačnému postoju, ktorý umožnila regulácia trhov s krypto-aktívami (MiCA). Odborníci v tomto odvetví považujú európsku reguláciu za pokrokovú v porovnaní so zaostávajúcim postojom USA, pričom výhoda prvého ťahu môže potenciálne posilniť pozíciu Európy na globálnom trhu.

Predchádzajúci prístup Európskeho parlamentu sa pre toto odvetvie javí ako sľubný, čo vyvoláva očakávania voči blížiacej sa MiCA II, ktorá sa bude zaoberať decentralizovanými financiami (DeFi), nezastupiteľnými tokenmi (NFT) a decentralizovanými autonómnymi organizáciami (DAO).

Hľadanie regulačnej rovnováhy

S vývojom ekosystému kryptomien sa musia vyvíjať aj regulácie. Nadchádzajúce zmeny v MiCA zdôrazňujú potrebu regulačných orgánov stanoviť jasné očakávania pre implementáciu, aby sa mohli spoločnosti účinne prispôsobiť. Európa sa snaží spojiť vysoké regulačné štandardy s tradičnými finančnými systémami (TradFi), ale musí si dávať pozor, aby nepreťažovala menších hráčov v odvetví.

Okrem toho existuje výzva na podporu tokenizácie reálnych aktív v rámci EÚ, pretože odborníci to považujú za biliónovú eurovú príležitosť pre región. Všetci aktéri v odvetví sa však zhodujú na zásadnej úlohe vzdelávania a informovanosti, aby zákonodarcovia úplne pochopili transformačný potenciál technológií blockchainu a kryptomien.

Najbližšie legislatívne obdobie EÚ ukáže, či dokáže využiť svoju regulačnú vyspelosť na podporu prostredia pre kryptomeny, ktoré je v súlade s predpismi, a zároveň inovačné, čím zabezpečí, aby starý kontinent nezmeškal pomyselný „technologický vlak“.

Pozývame našich čitateľov, aby sa v komentároch nižšie podelili o svoje názory na potenciálny vplyv politických zmien v EÚ na odvetvie kryptomien.

 

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár