Domovská stránka » Roaring Kitty a sága okolo GameStopu: HERNÉ PRVKY na trhoch vyvolávajú obavy

Roaring Kitty a sága okolo GameStopu: HERNÉ PRVKY na trhoch vyvolávajú obavy

od Lukáš Rezník

Návrat Roaring Kittyho a Turbulencie na trhu s akciami GameStopu

V roku už plnom trhového vzrušenia priniesol návrat Keitha Gilla, známejšieho ako Roaring Kitty, do finančných kruhov poriadnu dávku drámy. Gillov comeback 13. mája viedol k ohromujúcemu 180% nárastu ceny akcií spoločnosti GameStop, čím pripomenul šialenstvo okolo GameStopu vyvolané retailovými investormi skôr. Následný prepad hodnoty akcií po zverejnení finančných výsledkov spoločnosti však medzi pozorovateľmi trhu vyvoláva obavy o nebezpečenstvách takejto gamifikácie trhu.

Volatilita a dopad na akciový trh

Divoká jazda spoločnosti GameStop pokračovala aj po náraste spôsobenom Gillaovým návratom. Akcie prudko klesali a stúpali, čo analytikov nútilo spochybniť rozvážnosť takéhoto nestabilného obchodného správania. Na jednej strane spoločnosť GameStop zúročila zvýšený záujem predajom miliónov akcií a výrazným posilnením svojej pokladnice. No takéto taktické kroky majú svoju cenu. Akcie spoločnosti utrpeli značné straty, čoho dôkazom je pokles o viac ako 30 % po zverejnení neuspokojivých predbežných štvrťročných výsledkov.

Akcie spoločnosti aj naďalej divoko kolísali, keď Gill v polovici júna usporiadal očakávaný livestream, čo opäť zvýšilo ceny. Táto finančná horská dráha však vyvolala kritiku zo strany hedgeových fondov a zdvihla obočie v regulačných kruhoch, pričom kancelária ministra zahraničných vecí v Massachusetts otvorene prešetruje možnosť manipulácie s trhom.

Širšie dôsledky „memeifikácie“ trhu

Príbeh spoločnosti GameStop a Roaring Kittyho je viac než len zábava. Táto udalosť rozprúdila diskusiu o „memeifikácii“ akciových trhov – procese, ktorý premieňa obchodovanie s cennými papiermi na populárnu hru, avšak s nepríjemnými následkami. Kým svet kryptomien je na túto úroveň trhového šantenia už trochu zvyknutý, tradičné financie nie; takéto konania by sa tam mohli označiť za manipuláciu s trhom alebo dokonca za podvod.

Analytici vyjadrili znepokojenie nad vzorcami správania obchodníkov s meme akciami a poukázali na iracionalitu, akou sa obchoduje s akciami ako GameStop na základe vplyvu sociálnych médií, a nie na základe fundamentálnych údajov spoločnosti. Toto rušivé obchodovanie viedlo na NYSE k viacerým zastaveniam obchodovania a ku kritike zo strany významných maklérskych spoločností, čo poukazuje na riziká, ktoré tento nový trend trhových influencerov predstavuje pre zavedené finančné protokoly a stabilitu.

Pohľad do budúcnosti: Prepojenie sociálnych médií a obchodovania

Vznik investorov, ktorí sa mobilizujú prostredníctvom platforiem sociálnych médií, prináša pre budúcnosť regulácie akciového trhu zložité otázky. Predchádzajúce vyšetrovania SEC ohľadne obchodovania s meme akciami možno nepriniesli rozhodujúce opatrenia, ale s ohľadom na to, že influenceri ako Roaring Kitty preukazujú schopnosť ľahko ovplyvniť trhy, mnohí volajú po väčšej kontrole a možno aj prehodnotení toho, čo predstavuje férovú hru v obchodovaní s akciami.

Gillisove eskapády bezpochyby vrhli svetlo na potenciálne systémové riziko spojené so zlúčením sociálneho vplyvu a finančných trhov. Ako svet sleduje tento vývoj, príbeh o maloobchodnom obchodovaní, manipulácii s trhom a ochrane investorov sa naďalej vyvíja.

Pozývame vás, aby ste sa podelili o svoje myšlienky na ságu okolo GameStopu a jej širšie dôsledky pre akciový trh a regulačné rámce. Ako sa cítite pri prelínaní sociálneho vplyvu s obchodovaním? Zapojte sa do diskusie v komentároch nižšie.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár