Domovská stránka » Švajčiarska národná banka odkladá veľkoobchodný pilotný program CBDC na rok 2026

Švajčiarska národná banka odkladá veľkoobchodný pilotný program CBDC na rok 2026

od Július Šimon

Odloženie pilotného programu Švajčiarskej národnej banky pre digitálny frank

So svetom kryptomien, ktorý sa neustále vyvíja, Švajčiarska národná banka (SNB) urobila významný krok odložením pilotného programu pre veľkoobchodnú centrálnu bankovú digitálnu menu (CBDC), všeobecne známu ako „digitálny frank“, o približne dva roky až do roku 2026. Toto rozhodnutie o odložení pilotného programu, pôvodne plánovaného na koniec júna, oznámil člen rady guvernérov SNB Antoine Martin.

Stratégia za odkladom pilotného programu Švajčiarskej CBDC

Strategický posun pilotného programu Švajčiarskej CBDC je podstatný. Na rozdiel od retailových projektov CBDC, ako je digitálny jüan v Číne, ktorý je zameraný na všeobecnú populáciu, švajčiarsky digitálny frank je určený pre veľkoobchodné aplikácie medzi finančnými inštitúciami. Tento cielený prístup sa snaží rozšíriť dosah platformy a umožniť širšiu škálu finančných operácií.

Antoine Martin naznačil, že úspech digitálneho franku závisí od prilákania ďalších účastníkov z finančného trhu a zvýšenia objemu transakcií. Program v súčasnosti zahŕňa konzorcium šiestich komerčných bánk, ako sú UBS Group AG a Commerzbank AG, ktoré úzko spolupracujú s prevádzkovateľom švajčiarskej burzy SIX.

Hoci predĺženie pilotného programu nezaručuje definitívne zavedenie veľkoobchodnej CBDC alebo digitálnych zmeniek SNB, doterajšie testovacie fázy preukázali jeho účinnosť. SNB pozoruhodne vydala digitálnu menu založenú na blockchaine výhradne pre inštitucionálne transakcie, čo uľahčuje používanie tokenizovaného aktíva pre centrálne bankové činnosti.

Digitálny frank navyše zohral úlohu pri zúčtovaní emisií dlhopisov na digitálnej burze SIX v Zürichu, naposledy pri zúčtovaní dlhopisu Svetovej banky v hodnote 226 miliónov USD.

Úloha BIS Innovation Hub v oblasti CBDC

Ústredným prvkom pre rozvoj ekosystému CBDC je Banka pre medzinárodné platby (BIS) prostredníctvom svojho Inovačného centra, ktoré výrazne podporuje spoluprácu medzi centrálnymi bankami po celom svete a vedie v oblasti fintech inovácií a výskumu digitálnych mien.

BIS spolu so Švajčiarskou národnou bankou a Banque de France iniciovali v roku 2021 Projekt Jura, ktorý sa zameriava na využívanie veľkoobchodných CBDC pre cezhraničné zúčtovania. Okrem toho sa BIS podieľa na projekte Dunbar, do ktorého sa zapojilo viacero centrálnych bánk s cieľom vybudovať spoločné platformy, ktoré by mohli uľahčiť medzinárodné zúčtovania prostredníctvom multi-CBDC.

V januári 2024 BIS oznámila príchod novej fázy svojich projektov CBDC s projektom Aurum, ktorý sa zameriava na súkromný charakter platobných transakcií s retailovou CBDC. Táto iniciatíva je jednou zo šiestich iniciatív v rámci pracovného plánu Inovačného centra na rok 2024.

Ďalším projektom BIS je projekt mBridge, ktorý sa snaží vytvoriť spoločnú platformu s viacerými menami určenú pre veľkoobchodné cezhraničné platby – vývoj nasledujúci po Memorande o porozumení podpísanom centrálnymi bankami Číny a Spojených arabských emirátov na posilnenie spolupráce v oblasti digitálnych mien.

Banka pre medzinárodné platby (BIS) taktiež podporila projekt Mariana, do ktorého sa zapojili centrálne banky Francúzska, Singapuru a Švajčiarska. Tento projekt skúma využitie automatizovaných tvorcov trhu (AMM) a technológií decentralizovaných financií (DeFi). Hlavným cieľom je zjednodušiť výmeny veľkoobchodných CBDC pre cezhraničné transakcie, čo by mohlo zásadne zmeniť fungovanie týchto platieb na medzinárodnej úrovni.

Odloženie pilotného programu Švajčiarskej národnej banky pre CBDC odráža opatrný, ale progresívny prístup finančných inštitúcií k digitálnym menám. Vďaka kľúčovým hráčom, ako je BIS, ktorí podporujú inovácie a spoluprácu v tejto oblasti, môžeme v nasledujúcich rokoch očakávať ďalší významný vývoj v rozvíjajúcom sa ekosystéme CBDC.

Na záver článku pozývame čitateľov, aby sa v sekcii komentárov podelili o svoje postrehy a myšlienky na odložené zavedenie švajčiarskeho digitálneho franku a meniacu sa situáciu v oblasti CBDC.

 

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár