Domovská stránka » Nemecko spúšťa rozsiahle transakcie s Bitcoinom na burzách, čo vyvoláva špekulácie.

Nemecko spúšťa rozsiahle transakcie s Bitcoinom na burzách, čo vyvoláva špekulácie.

od Július Šimon

Nemecké aktivity rozvírili trh s kryptomenami

V prekvapivom zvrate udalostí nemecká vláda uskutočnila značné transakcie s Bitcoinom, pričom previedla významné množstvá tejto kryptomeny na niekoľko veľkých burzových platforiem. Tieto manévre spôsobili rozruch v kryptomenovej komunite a vyvolali otázky a neistoty týkajúce sa potenciálnych vplyvov na trh.

Stopy transakcií a možné dôsledky

Analytická spoločnosť zaoberajúca sa blockchainom, Arkham Intelligence, zistila, že nemecká vláda aktívne presúva časť zhabaných Bitcoínov, ktoré boli v roku 2013 skonfiškované Nemeckým federálnym úradom pre trestnú činnosť (BKA) z pirátskej stránky s filmami. Táto peňaženka spojená s nemeckými orgánmi činnými v trestnom konaní sa dostala do centra pozornosti, keď jej nedávne aktivity odhalili presun približne 820 BTC, ktoré majú teraz hodnotu tesne nad 50 miliónov dolárov, od 23. júna 2024.

Posledná aktivita zahŕňala významné prevody na všeobecne uznávané burzy s kryptomenami Kraken a Coinbase, čo vyvolalo diskusie o pravdepodobnosti, že nemecké úrady koordinujú s inými subjektami systematickú likvidáciu týchto aktív. Po prevode Bitcoinov v hodnote 24 miliónov dolárov na burzy Kraken a Coinbase, nasledovanom ďalších 30 miliónmi dolárov poukázaných na neznámu peňaženku, je priestor blockchainu plný špekulácií. Údaje spoločnosti Arkham navyše naznačujú, že predtým došlo k presunu ešte väčšej sumy – približne 195 miliónov dolárov v Bitcoine – na burzy medzi 19. a 20. júnom.

Tieto vládou riadené obchody prispeli k aktuálnemu nepredvídateľnému správaniu trhu. Došlo k pozorovateľnému zvýšeniu aktivity baníkov spojenému s poklesom ich rezerv. Aj americké fondy obchodované na burze s bitcoinovým spotovým obchodom zaznamenali pretrvávajúce odtoky, čo v jednom bode znamenalo siedmy po sebe nasledujúci deň výberov. Tieto pohyby kladú ďalší dôraz na trh, ktorý v poslednom týždni zaznamenal klesajúci trend.

Cena Bitcoinu a absorpcia trhu

Hoci cena Bitcoinu po správe o prevodoch nemeckej vlády mierne klesla a prepadla pod 60 000 dolárov, je dôležité poznamenať, že presunuté sumy predstavujú len malý zlomok denného objemu obchodov s Bitcoinom. Preto trh môže takéto predaje potenciálne absorbovať bez významného dlhodobého vplyvu.

Spravovanie zaistených aktív

Počiatočný zostatok 47 179 BTC v peňaženke sa podľa Bitcoin.com News skutočne znížil na 46 359 BTC, čo zodpovedá 2,83 miliardy dolárov. Hoci približne 400 BTC sa dostalo na burzy Coinbase a Kraken a časť do spomínanej neurčitej peňaženky, väčšina zhabaného objemu zostáva pod kontrolou nemeckej vlády. To vedie expertov k rozumnému predpokladu, že BKA alebo subjekty konajúce v mene nemeckého štátu môžu vedome spravovať zaistené aktíva – buď pre okamžité finančné ciele, alebo pre strategické dlhodobé plánovanie.

Neistota a budúcnosť trhu s kryptomenami

Uprostred týchto transakcií a ich širších konotácií panuje v krypto sfére podvedomie nepokoja, najmä so spomienkou na ságu s distribučnými mincami Mt. Gox, ktorá kedysi rozvírila trhy. Presné motívy a následný vplyv akcií nemeckej vlády na dynamiku trhu s Bitcoinom zostávajú predmetom rozhovorov a analýz.

Komunita pozorne sleduje tento vývoj a udalosti poukazujú na zložitú interakciu medzi vládnymi zásahmi a decentralizovanými finančnými trhmi. Aký máte názor na tento najnovší vývoj týkajúci sa Bitcoinu v držbe vlády a jeho potenciálneho dopadu na trh s kryptomenami? Podeľte sa o svoje postrehy v komentároch nižšie.

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár