Domovská stránka » FBI varuje: Kryptopodvodníci ukradli 10 miliónov dolárov za rok vydávaním sa za právnikov

FBI varuje: Kryptopodvodníci ukradli 10 miliónov dolárov za rok vydávaním sa za právnikov

od Július Šimon

Rastúca hrozba krypto podvodov

Ústredný úrad pre internetovú kriminalitu FBI (IC3) odhalil ďalší alarmujúci trend v prebiehajúcej sérii podvodov súvisiacich s kryptomenami. V priebehu jedného roka, od februára 2023 do februára 2024, podvodníci oklamali obete o približne 10 miliónov dolárov. Títo podvodníci sa znížili na novú úroveň klamstva tým, že sa vydávali za právnikov, ktorí tvrdia, že môžu pomôcť získať späť stratené kryptomeny.

Falošné sľuby právnych služieb na obnovu

Ústredný úrad IC3 zdôraznil nárast falošných právnych firiem, ktoré oslovujú jednotlivcov prostredníctvom sociálnych sietí a platforiem na odosielanie správ. Tieto falošné právne firmy sa vydávajú za autority s oprávnením vykonávať vyšetrovania podvodov a namiesto toho okrádajú klientov. Požadujú platby za služby, ktoré nikdy neboli poskytnuté, alebo za ilúzorné poplatky za dodržiavanie predpisov, ako napríklad „vrátené dane a iné poplatky“.

Informácie zverejnené serverom The Register uvádzajú, že niektorí z týchto podvodníkov dokonca falošne tvrdili, že sú prepojení s FBI alebo inými americkými vládnymi agentúrami, pričom zneužívali zdanie dôveryhodnosti na manipuláciu s nič netušiacimi obeťami.

Výzva na opatrnosť

Upozornenie Ústredného úradu IC3 slúži ako prísne varovanie, aby ste boli skeptickí voči reklamám na služby obnovy kryptomien. Dôveryhodné spoločnosti na obnovu kryptomien sa vyhýbajú nejasným frázam a nejasným sľubom, budujú si silnú online reputáciu a nikdy nezaručujú stopercentné znovuzískanie stratených peňazí. FBI zdôrazňuje, že skutočné orgány činné v trestnom konaní nepožadujú od obetí platby za vyšetrovanie trestných činov. Verejnosť by mala zostať ostražitá a overovať si legitmitu kohokoľvek, kto tvrdí, že ponúka takéto služby.

Príbeh naberie desivejší spád, keď si uvedomíme, že straty spôsobené podvodmi s kryptomenami za rok 2023 prekonali dokonca aj ransomvér, čím dosiahli ohromujúcu sumu 4,57 miliardy dolárov. Ransomvér je typ škodlivého softvéru, ktorý zašifruje súbory obete a požaduje výkupné za ich dešifrovanie. Straty z ransomvéru, hoci aj značné, boli nahlásené na 59,6 milióna dolárov, čo sa údajne predpokladá ako podhodnotené číslo kvôli nízkej mierke hlásení.

Príbehy z kryptomien

Podvody s kryptomenami nerobia rozdiely, chytajú do pasce bežných spotrebiteľov aj prezieravé podniky. Príbeh Ahaada Shamsa, ktorého platforma Webaverse prišla o 4 milióny dolárov, zdôrazňuje utrpenie obetí. Vznik telegramového kanálu pre poškodených, ktorí sa môžu podeliť o svoje príbehy, ukázal závažnosť týchto podvodov, od jednoduchého sociálneho inžinierstva až po desivé stretnutia s drogami a hrozbu samovraždy.

Ostrážitosť je kľúčová

Pre každého, koho oslovia takzvané sanačné spoločnosti alebo jednotlivci ponúkajúci služby na získanie späť ukradnutých kryptomien, je prvoradé nezverejňovať žiadne finančné ani osobné identifikačné údaje. V prípade tvrdení o prepojení s FBI alebo vládnou agentúrou sa odporúča overiť si ich pravosť priamym kontaktom s miestnymi pobočkami. Okrem toho, Oddelenie pre finančnú ochranu a inovácie (Department of Financial Protection and Innovation) poskytuje sledovač krypto podvodov, ktorý pomáha identifikovať známe podvody.

Krypto škandály nie sú len banalitou, majú následky, ktoré sú emocionálne aj finančne zničujúce. Ako komunita je kľúčové zostať ostražití, informovaní a skeptickí voči návrhom, ktoré sú príliš dobré na to, aby boli pravdivé.

Pozývame našich čitateľov, aby sa podelili o svoje poznatky a skúsenosti s podvodmi s kryptomenami v komentároch nižšie. Stretli ste sa s takýmto podvodom vy alebo niekto, koho poznáte? Aké opatrenia si myslíte, že by sa mohli prijať, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu takýchto podvodov?

 

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár