Domovská stránka » Dešifrovanie poklesu Bitcoinu: Mt. Gox a vládne predaje vyvolávajú neistotu na trhu

Dešifrovanie poklesu Bitcoinu: Mt. Gox a vládne predaje vyvolávajú neistotu na trhu

od Lukáš Rezník

Rozlúsknutie poklesu ceny Bitcoinu

Trh s kryptomenami v poslednom období prešiel výraznou volatilitou. Najmä Bitcoin (BTC) zaznamenal prudký pokles z približne 64 000 USD na 59 500 USD 24. júna. V rámci tohto klesajúceho trendu sa objavilo množstvo špekulácií o možných príčinach. Dve hlavné témy, ktoré sa skloňujú najviac, sú vyplácanie veriteľov burzy Mt. Gox a predaje bitcoinov zo strany vládnych orgánov.

Faktor Mt. Gox

Burza Mt. Gox bola kedysi dominantným hráčom na trhu s Bitcoinom. Spracovávala až 70 % všetkých obchodov s touto kryptomenou. V roku 2014 však skolabovala pre masívnu krádež. Z jej horúcej peňaženky v priebehu rokov zmizlo okolo 850 000 bitcoinov.

V súčasnosti sa chystá Mt. Gox vyplatiť svojim poškodeným veriteľom približne 142 000 BTC a 143 000 BCH (Bitcoin Cash) spolu s ďalšími finančnými rezervami. Správca, ktorý dohliada na trust pre ozdravenie Mt. Gox, oznámil, že s vyplácaním sa začne v júli. Tento krok prinesie na trh bitcoiny v hodnote približne 9 miliárd USD, čo sa približne rovná celkovému objemu bitcoinov vyťažených za posledných šesť mesiacov. Investori sa obávajú, že tento náhly prílev bitcoinov na trh by mohol viesť k ich znehodnoteniu, keďže ich bývalí vlastníci ich budú predávať. To by mohlo byť jedným z dôvodov nedávneho poklesu ceny Bitcoinu.

Aktivita vlád a reakcie trhu

Ďalším faktorom, ktorý sa považuje za možnú príčinu poklesu, sú kroky vládnych orgánov. Konkrétne sa hovorí o nemeckom Spolkovom úrade kriminálnej polície, ktorý zaistil približne 50 000 BTC z nelegálnej platformy na streamovanie filmov Movie2k.to. Spoločnosť Arkham Intelligence, ktorá sa zaoberá sledovaním transakcií s kryptomenami, zistila, že tieto bitcoiny boli prevádzané na burzy ako Coinbase, Kraken a Bitstamp. V reakcii na tieto aktivity sa mnohí investori rozhodli svoje bitcoiny predať preventívne, aby sa vyhli očakávanému poklesu cien spôsobenému týmto „vyprázdnením“ zo strany vlády.

Podobne sa sledujú aj aktivity americkej vlády, najmä v súvislosti so zaistením 50 000 bitcoinov spojených s nelegálnou stránkou Silk Road. Spoločnosť Arkham Intelligence zaznamenala pozoruhodný prevod 3 940 BTC na Coinbase Prime z účtu prepojeného s obchodovaním s drogami.

Investori sa obávajú, že vládne orgány by mohli hromadne predávať svoje bitcoiny, čo by mohlo výrazne ovplyvniť trh. Avšak neexistuje žiadny spôsob, ako takéto rozhodnutia predvídať, čo naďalej živí obavy a neistotu na trhu.

Budúcnosť Bitcoinu uprostred nepokojov

Tieto udalosti negatívne ovplyvnili krátkodobý sentiment okolo Bitcoinu. Výhľad je zatienený prevládajúcim pesimizmom. Napriek tomu to môže byť príležitosť pre dlhodobých veriacich v Bitcoin a jeho budúcnosť, aby zvážili ďalšie nákupy.

Základná otázka znie, či základy Bitcoinu zodpovedajú dlhodobým investičným stratégiám investorov a či sú pripravení využiť potenciálne nákupné príležitosti, ktoré sa môžu v nasledujúcich týždňoch objaviť. Takéto trhové podmienky si vyžadujú prehodnotenie presvedčenia o budúcom vývoji Bitcoinu.

Súčasná atmosféra na kryptomenovom trhu je ukážkou krehkej rovnováhy medzi nepredvídanými udalosťami a náladou investorov. Pozorovatelia trhu pozorne sledujú kroky subjektov, ako je Mt. Gox a rôzne vládne orgány, pričom sa celý príbeh naďalej odvíja.

Myslíte si, že nedávny výpredaj Bitcoinu je len krátkodobou odchýlkou, alebo skôr signálom dlhodobých ťažkostí pre túto kryptomenu? Podeľte sa o svoje myšlienky nižšie a zapojte sa do diskusie o budúcnosti Bitcoinu tvárou v tvár týmto znepokojujúcim udalostiam.

Odmietnutie zodpovednosti: Tento článok poskytuje informácie o kryptomenách a ich nedávnych výkyvoch. Je dôležité si uvedomiť, že investovanie do kryptomeny je spojené s vysokým rizikom. Ceny kryptomien sú veľmi volatilné a môžu sa rýchlo meniť. Pred investovaním do kryptomeny by ste mali dôkladne preskúmať a pochopiť jej charakteristiky, riziká a potenciálne výnosy. Tento článok neposkytuje finančné poradenstvo ani odporúčania na investovanie. Pred akýmkoľvek investovaním do kryptomeny sa odporúča konzultovať s finančným poradcom a dôkladne sa oboznámiť s trhom.

 

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár