Domovská stránka » Futbalové Legendy Ronaldinho a Messi Zapletené do Kontroverzných Krypto Reklám

Futbalové Legendy Ronaldinho a Messi Zapletené do Kontroverzných Krypto Reklám

od Július Šimon

Odporúčania celebrít a volatilita kryptomien

Svet kryptomien sa opäť raz stal svedkom prepojenia športových celebrít a marketingu digitálnych aktív. Uznávaný brazílsky futbalista Ronaldinho Gaúcho zverejnil na Instagrame príspevok podporujúci Water Coin (WATER), krypto token založený na blockchaine Solana. Tento krok nasleduje podobné propagovanie od globálne uznávanej hviezdy futbalu Lionela Messiho. Ich vplyv na sociálnych sieťach je značný, pričom Ronaldinho sa môže pochváliť viac ako 76 miliónmi sledovateľov na Instagrame.

Vplyv Ronaldinha na Cenu WATER

Verejná podpora Ronalda Gaúcha na jeho Instagrame zobrazovala maskota Water Coinu a viedla k rýchlemu, ale prechodnému nárastu hodnoty tokenu. Údaje z CoinGecko zaznamenali 38,8% zvýšenie ceny na 0,0012 USD do hodiny po Ronaldovom príspevku. Napriek tomu si cena tokenu nedokázala tieto zisky udržať a nakoniec klesla pod hranicu 0,000836 USD. Tento pokles znamená prudký pád z maxima 26. júna, ktoré teraz predstavuje devalváciu o 71 %.

Cena WATER za posledný mesiac. Zdroj: cointelegraph.com

Messiho Historický Vplyv a Poslanie Tokenu

Pred Ronaldinhovou reklamou sa na propagácii WATER podieľal aj Lionel Messi. Po jeho instagramovom príspevku z 8. júna zaznamenal token 158% nárast ceny. Údajným cieľom Water Coinu je zvýšiť povedomie o ochrane vody, podporiť udržateľné iniciatívy, bojovať proti odlesňovaniu a pomôcť s projektmi na distribúciu vody v Afrike. Ich deklarované záväzky sú ďalej zdôraznené plánmi prejsť na environmentálne zameraný a charitatívny token, ako je uvedené v ich plánoch.

Opatrnosť Pri Zapojení Celebrít Do Kryptomien

Hoci tieto potvrdenia môžu tokenom priniesť krátkodobú publicitu, medzi pozorovateľmi odvetvia panuje skepsa. Nadácia WATER Foundation tvrdila, že len 5 % z obrovských 88,88 miliardy tokenov WATER bolo pridelených im samým. Avšak hlasní kritici, ako napríklad YouTuber Ajay Kashyap, spochybnili WATER a naznačili možnosť, že ide o schému pump-and-dump. Podobne komentátori ako Ponga vyzývajú potenciálnych investorov na opatrnosť.

Predchádzajúca Kontroverzia Ronalda S Kryptomenami

Ronaldove propagácie nie sú bez predchádzajúcich kontroverzií. V roku 2018 sa stal nedobrovoľnou tvárou „18kRonaldinho“, kryptomenového podniku, ktorý bol údajne pyramídou sľubujúcou nepravdepodobne vysoké výnosy. Napriek tomu, že jeho imidž bol široko používaný v propagačných materiáloch, Ronaldinho trval na svojej nevine počas Brazílskeho parlamentného vyšetrovania a tvrdil, že s projektom nemá žiadne partnerstvo.

Širší Trend Kryptomien Podporovaných Celebritami

Tento fenomén kryptomien podporovaných hviezdami sa neobmedzuje len na futbalovú sféru. Významné osobnosti z rôznych oblastí, od olympijskej legendy Caitlyn Jennerovej až po bojovníka UFC Khazmata Chimaeva, sa zúčastnili na podobných krypto propagáciách. Tieto odporúčania však vyžadujú opatrnosť, pretože niektoré, ako napríklad token SMASH spojený s Chimaevom, vykazovali alarmujúce znaky schémy pump-and-dump podľa krypto detektíva ZachXBT, pričom tím tokenu držal prevažnú časť celkovej zásoby.

Spolupráca celebrít s krypto projektmi naďalej vyvoláva diskusie o legitimite a dlhodobej udržateľnosti týchto tokenov. Keďže známe osobnosti verejného života propagujú digitálne aktíva na svojich sociálnych sieťach, pre potenciálnych investorov je absolútnou prioritou vykonávať vlastný prieskum (due diligence) a zostať opatrní uprostred volatility trhu a regulačnej neistoty.

Pozývame našich čitateľov, aby sa podelili o svoje myšlienky o konvergencii vplyvu celebrít a kryptomeny – ako ovplyvňujú celebrity-odporúčania ceny kryptomien a ich vnímanie verejnosťou? Ovplyvňujú vaše vnímanie alebo rozhodovanie v kryptopriestore?

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár