Domovská stránka » Solana vyzýva Ethereum o prvenstvo v DeFi

Solana vyzýva Ethereum o prvenstvo v DeFi

od Lukáš Rezník

Hľadanie vysokých výnosov poháňa inovácie v DeFi napriek trhovým podmienkam

Lákavosť vysokých výnosov sa stala svätým grálom v krypto sektore a poháňa vznik a hype rôznych DeFi protokolov. Možnosť rýchlo nahromadiť väčšie bohatstvo prostredníctvom DeFi ponúk očarila mnohých, ktorí sú ochotní využiť svoje krypto aktíva.

V tejto dynamickej sfére DeFi ekosystém naďalej prosperuje, pričom inovácie sa objavujú pravidelne bez ohľadu na náladové zmeny trhu. Historicky však tieto inovácie smerovali predovšetkým do siete Ethereum.

Dominancia Ethereum v DeFi a vzostup konkurencie

Ethereum, priekopnícka blockchain, dlho držal vedúcu pozíciu v celkovej hodnote uzamknutých aktív (TVL) s takmer 62% celkového krypto TVL. Túto dominanciu podporili faktory ako významné sieťové efekty, zakorenená likvidita a obmedzená konkurencia. Táto hegemónia však predstavuje výzvu pre širšie prijatie krypta, pretože vysoké transakčné poplatky Ethereum sú významnou prekážkou pre menšie transakcie.

Našťastie pre krypto ekosystém sa pevnosť Ethereum v posledných rokoch postupne oslabovala, čo dokazujú údaje z DeFiLlama. Ethereumský podiel na celkovom TVL klesol z viac ako 90 % na približne 55 %. Pokles bol spočiatku spôsobený šialenstvom okolo výnosov zo stabilcoinu v ekosystéme Terra a rastom ekosystému BNB Smart Chain. Napriek nepriaznivým udalostiam, ako je kolaps Terry, Ethereum zostal v rozmedzí 55 až 60% dominancie.

Znížená dominancia je presvedčivým signálom, že platforma môže byť na prahu druhého posunu moci.

Solana: Vzniká vyzývateľ

Keď krypto prostredie na začiatku roka opäť získalo na ožive, ekosystém Solana urobil významné kroky, čo naznačuje potenciálnu hrozbu pre suverénny status Ethereum. Podiel Solany na celkovom TVL zaznamenal ohromujúci päťnásobný nárast z iba 0,93 % v novembri na 4,97 % v súčasnosti.

Tento explozívny rast je spôsobený nielen rastúcou cenou SOL, ale aj prosperujúcim vývojom v DeFi ekosystéme Solana. Inovácie ako airdrop protokolu liquid staking Jito a konkurenčné „bodové programy“ vstrekli do Solana DeFi dávku nadšenia.

Sektor liquid staking zaznamenal boom, pričom protokoly využívajú zvýšený dopyt vydaním rôznych inovatívnych stakingových možností.

Evolucia DeFi ponúk Solana

Ako sa DeFi krajina vyvíja, menia sa aj príbehy v nej. Predtým oslavované tokeny liquid staking (LST) na Solane môžu čoskoro ustúpiť vznikajúcemu konceptu „restaking“. Vychádzajúc z paralely s prechodom pozorovaným s príchodom EigenLayer na Ethereum, tento posun v zameraní by mohol opäť redefinovať ekosystém.

Medzi popredných hráčov v priestore Solana, ktorí posúvajú hranice restakingu, patria projekty ako Picasso, Solayer a Cambrian, pričom každý z nich prijíma jedinečný prístup. Picasso napríklad využíva restaked SOL na zvýšenie bezpečnosti v cross-chain aplikáciách, najmä v rámci Cosmos IBC. Cambrian využíva restaked SOL na upevnenie krypto-ekonomickej bezpečnosti, zatiaľ čo Solayer zavádza novú „stake-weighted quality of service“ (swQoS), ktorá zlepšuje výkon pre natívne aplikácie Solana.

Zatiaľ je neisté, ktoré projekty budú dlhodobo dominovať, ale jedna vec je jasná – Solana súťaží o korunu Ethereum v ​​súčasnom trhovom cykle, čo signalizuje potenciálny posun v DeFi sfére.

Keď sme svedkami týchto vzrušujúcich vývojov v cenách kryptomien, vyzývame našich čitateľov, aby sa pripojili k diskusii a podelili sa o svoje myšlienky o tomto vznikajúcom posune v DeFi krajine. Mohla by Solana zvrhnúť Ethereum alebo si Ethereum udrží svoju vedúcu pozíciu? Podeľte sa o svoje názory nižšie.

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár