Domovská stránka » Nárast ťažby kryptomien zvyšuje tlak na elektrické siete

Nárast ťažby kryptomien zvyšuje tlak na elektrické siete

od Lukáš Rezník

Potenciálny nedostatok energií prepojený s ťažbou kryptomeny v Rusku a vo svete

Rastúci trend ťažby kryptomien vyvoláva po celom svete značné obavy pre jej vysokú spotrebu energie. Tieto obavy sa stávajú čoraz naliehavejšími v Rusku, kde prezident Vladimir Putin vyjadril znepokojenie, že rozvíjajúci sa priemysel ťažby kryptomeny môže viesť k nedostatku energií, ktorý by ovplyvnil nové podniky a obytné oblasti. Putin varoval pred možným narušením investičných projektov, ak bude dopyt po energii zo strany ťažobných fariem ďalej rásť.

Výpadok elektriny zvýrazňuje problémy s dodávkami

Rusko nedávno zažilo konkrétny príklad krehkosti svojej energetickej infraštruktúry v podobe nútených výpadkov elektriny v niekoľkých regiónoch. Táto porucha bola pripísaná chybe v Rostovskej jadrovej elektrárni, čo ilustruje ďalšie zaťaženie, ktoré môže záložná výroba elektriny spôsobiť už aj tak preťaženému systému.

 Vysoký účet za energiu pri ťažbe kryptomien

Debata o spotrebe energie pri ťažbe kryptomeny sa netýka len Ruska, ale prebieha na globálnej úrovni. Správy naznačujú, že celková spotreba energie všetkých kryptoaktív sa pohybuje niekde medzi 0,4 % až 0,9 % celkovej ročnej spotreby elektriny na svete, čo predstavuje ohromujúcich 120 až 240 miliárd kilowatthodín ročne. Pre porovnanie, toto číslo prevyšuje kombinovanú spotrebu energie všetkých dátových centier na svete, čo upozorňuje na vysoký účet za elektrinu pri digitálnych menách. V prípade Spojených štátov je viac ako 2 % ich celkovej spotreby energie vyčlenených na prevádzku ťažobných zariadení kryptomeny.

Kontroverzná úloha kryptomeny

Okrem toho, že ovplyvňuje dodávky energie, hrá kryptomena aj kontroverznú úlohu na geopolitickej scéne. Napríklad minulý rok ruské vojenské jednotky na Ukrajine dostali na daroch v kryptomene viac ako 1,8 milióna dolárov, čo by mohlo skomplikovať dynamiku medzinárodných konfliktov. Podobne aj v USA boli uvalené sankcie na 13 subjektov obvinených z toho, že umožňovali Rusku obchádzať globálne sankcie prostredníctvom virtuálnych aktív a obstarávania technológií, čo poukazuje na zložitú previazanosť medzi kryptomenou a medzinárodnými sankciami.

Neváhajte sa podeliť o svoje myšlienky a postrehy o vplyve ťažby kryptomien na globálne dodávky energie a jej geopolitické dôsledky. Vaše komentáre sú vítané nižšie.

 

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár