Domovská stránka » Úsvit novej éry digitálnych mien: SAE, BRICS a disruptívna platforma mBridge CBDC

Úsvit novej éry digitálnych mien: SAE, BRICS a disruptívna platforma mBridge CBDC

od Július Šimon

Dôležitý moment v transakciách s digitálnymi menami

Historický okamih sa odohral, keď Spojené arabské emiráty úspešne uskutočnili prvú medzinárodnú finančnú transakciu pomocou svojej digitálnej meny vydanej centrálnou bankou (CBDC), Digitálneho Dirhamu. Táto významná transakcia zahŕňala prevod 50 miliónov Dirhamov (13,6 milióna dolárov) do Číny prostredníctvom platformy mBridge CBDC, ktorá zahŕňa Čínu, Hongkong a SAE ako kľúčových účastníkov.

BRICS a Digitálny Dirham

Pri oslave svojho 50. výročia vykonala centrálna banka SAE túto pilotnú transakciu, ktorá sa zhodovala s rozšírením bloku BRICS. Vstup SAE do tejto skupiny zdôrazňuje kolektívne úsilie o zníženie závislosti na americkom dolári a podporu používania miestnych mien prostredníctvom platforiem ako mBridge. To by mohlo oznámiť novú éru v globálnej hospodárskej dynamike.

Dôsledky platforiem digitálnych mien

Krajiny BRICS a následní členovia ako SAE sa snažia nájsť cestu preč od tradičného obchodu dominovaného dolárom. Využívanie platformy mBridge sľubuje rýchlejšie transakcie, s hláseným časom dokončenia sedem sekúnd a výrazným znížením nákladov, ktoré sú údajne znížené na polovicu. Pionieri tejto technológie, Čínske výskumné centrum digitálnych mien, považujú tieto kroky za zásadné pokroky v medzinárodnom obchode.

Skúmanie výziev a príležitostí

Napriek nadšeniu však výzvy, ako napríklad potenciálne zvýšené náklady na devízový obchod v porovnaní s široko obchodovaným americkým dolárom, môžu obmedziť praktickosť transakcií v miestnych menách. Je stále potrebné komplexné pochopenie zložitých faktorov, ako je likvidita, ktoré sú základom cezhraničných platieb. Napriek tomu mBridge plánuje v neskoršom priebehu roka predstaviť minimálne životaschopný produkt (MVP) s cieľom platformu ďalej vylepšiť a rozšíriť..

Výzva na akciu pre širšie zapojenie

V dôležitom kroku Banka pre medzinárodné zúčtovanie (BIS) vyzvala viac krajín, aby sa zapojili do inovatívneho projektu CBDC (digitálnej meny centrálnej banky) v Číne. Cieľom je posilniť snahy bloku BRICS o de-dolarizáciu globálneho hospodárstva. Platforma okrem privítania ďalších centrálnych bánk hľadá aj účasť zo súkromného sektora. Súkromný sektor je vyzvaný, aby prispel a navrhol vylepšenia platformy.

BRICS: Rastiaca hospodárska sila

Svetový poriadok, ktorý bol kedysi dominovaný Západom, prechádza transformáciou, keď krajiny BRICS zohrávajú čoraz dôležitejšiu úlohu. Aj keď spoločná mena BRICS zatiaľ neexistuje, významné kroky ako zavedenie platobného systému mBridge naznačujú hlboké a trvalé zmeny. Tieto trendy sa odohrávajú do značnej miery mimo hlavného prúdu médií a unikajú tak pozornosti mnohých.

Význam mBridge pre globálny obchod

Táto nová platobná platforma, postavená na technológii Ethereum, predstavuje priamu výzvu etablovanému systému SWIFT, ktorý dlhodobo upevňuje globálnu finančnú dominanciu amerického dolára. Úspešný pokrok projektu mBridge by nakoniec mohol ovplyvniť svetové finančné štruktúry a geopolitickú scénu, pričom podčiarkuje transformačnú silu digitálnych mien na globálnych trhoch.

Pozývame vás, aby ste sa s nami podelili o svoje názory na potenciálny dopad CBDC a platforiem digitálnych mien na tradičné finančné systémy a medzinárodný obchod. Ako si myslíte, že tieto vývojové trendy ovplyvnia globálny hospodársky poriadok a ceny kryptomien? Pripojte sa k diskusii nižšie!

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár