Domovská stránka » Rusko pokročilo v používaní kryptomien pre medzinárodný obchod uprostred sankcií

Rusko pokročilo v používaní kryptomien pre medzinárodný obchod uprostred sankcií

od Lukáš Rezník

Rusko prijalo kryptomeny pre globálne obchodné transakcie

V kroku, ktorý má potenciál pretransformovať jeho medzinárodný obchod v rámci sankcií, Rusko prijalo novú legislatívu, ktorá umožňuje spoločnostiam zapájať sa do obchodovania s Bitcoinom a inými kryptomenami pri cezhraničných transakciách. Tento strategický krok sa považuje za reakciu na obmedzenia spôsobené západnými sankciami zavedenými po vypuknutí konfliktu na Ukrajine. Zákon, ktorý má začať platiť od septembra, je navrhnutý na zrýchlenie platieb v medzinárodnom obchode, najmä s významnými obchodnými partnermi vrátane Číny, Indie a Spojených arabských emirátov.

Centrálna banka sa pripravuje na kryptomenové transakcie

Centrálna banka Ruska, ktorú vedie guvernérka Elvira Nabiullina, ktorá podporila túto novú legislatívu, plánuje zahájiť prvé kryptomenové transakcie v krajine pred koncom roka. Špecializované „experimentálne“ nastavenie pre tieto transakcie je v procese prípravy, pričom podrobnosti ešte neboli zverejnené.

Guvernérka Nabiullina uviedla: „Riziká sekundárnych sankcií sa zvýšili,“ pričom poukázala na rast zložitosti pre Rusko pri zabezpečení platieb za dovoz. Táto situácia zasahuje široké spektrum tovarov a ovplyvnila ich dodávky.

Kryptomeny a výzvy dovozu

Legislatíva ďalej upravuje reguláciu ťažby kryptomien a obchodovania s inými digitálnymi aktívami, pričom zachováva zákaz používania kryptomien pre domáce platby na území krajiny. Centrálna banka poukázala na to, že prekážky v spracovaní platieb prispeli k 8 % poklesu ruských dovozných údajov v druhom štvrťroku roka 2024.

Vzhľadom na sankcie sa Rusko pokúsilo preorientovať na alternatívne meny obchodných partnerov a vytvoriť nový platobný mechanizmus BRICS. Napriek tomu mnohé transakcie stále využívajú doláre a eurá prostredníctvom siete SWIFT, čo vystavuje krajinu hrozbe ďalších sankcií. Guvernérka Nabiullina zdôraznila, že takéto represívne opatrenia zo strany iných krajín skomplikovali medzinárodné platby za dovoz, čo viedlo k dlhším dodávateľským reťazcom a zvýšeným nákladom.

Historické rozhodnutie pre finančné operácie

Tento krok ruských zákonodarcov má za cieľ zmierniť dopady sankcií na ekonomiku a zjednodušiť proces medzinárodného obchodu. Anatoly Aksakov, predseda dolnej komory parlamentu Duma, oznámil zákonodarcom význam tohto legislatívneho rozhodnutia, keď povedal: „Robíme historické rozhodnutie vo finančnej sfére“ prijatím tohto zákona.

Príbeh za prijatím kryptomien Ruskom v takejto situácii znázorňuje širší trend krajín skúmajúcich digitálne aktíva ako alternatívu k tradičným menovým systémom, najmä v scenároch, kde geopolitické napätie ovplyvňuje bežné ekonomické interakcie.

Podeľte sa o svoje myšlienky a názory na tento najnovší vývoj nižšie. Ako si myslíte, že používanie kryptomien môže ovplyvniť medzinárodný obchod a sankcie?

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár